«عبدالرضا فرجیراد» در گفتوگو با ایسنا درباره رفتوآمدهای دیپلماتیک و سیاسی مقامات آمریکایی و اروپایی به سوریه در مدت کوتاه پس از سقوط اسد و گفتوگو با احمد الشرع (ابومحمد الجولانی) گفت: هر روز که از سقوط دولت بشار اسد میگذرد جولانی تلاش میکند تا چهرهای روامدارانه از خود نشان دهد و این مساله برخی کشورها را تحریک میکند که به سوریه نزدیک شوند و نگرانی و ترسی که نسبت به سابقه تروریستی و بنیادگرایی این افراد و گروهها وجود دارد، در این روند کم میشود.
وی با بیان اینکه این رایزنیها بیشتر برای ارزیابی شرایط و مواضع از نزدیک است، اظهار کرد: ترکیه که عامل پشتیبان گروههای معارض سوری به ویژه تحریرالشام بوده است و آمریکا، اروپا و قطر در رفت و آمدهای چند روز گذشته نیز بیشتر برای ارزیابی شرایط و گذاشتن شرط و شروط درباره چگونگی تشکیل دولت با جولانی و آینده سوریه، دیدار کردند.
رویکرد کشورهای عربی منطقه نسبت به رهبر و گروههای جدید مدعی در سوریه
این کارشناس مسائل بینالملل درباره رویکرد کشورهای عربی منطقه نسبت به رهبر و گروههای جدید مدعی در سوریه گفت: کشورهای عربی هنوز احتیاط لازم را برای نزدیک شدن به جولانی از دست ندادهاند. عربستان، مصر، امارات، کویت و بحرین از کشورهایی هستند که هم تقریبا همسایه و هم به سوریه نزدیک هستند و از سویی از سقوط اسد و از بین رفتن جبهه مقاومت در سوریه خوشحالند، اما هنوز در حال ارزیابی هستند که لازم است با رفتن به دمشق امتیازی به تحریرالشام بدهند یا نیاز است بررسی بیشتری کنند. یکی از دلایلی که اینها تردید نشان میدهند، نفوذ گستردهای است که ترکیه در سوریه پیدا کرده است.
فرجیراد ادامه داد: با اینکه جولانی به کشورهای عربی منطقه چراغ سبز نشان داده و میخواهد الگوی توسعه در این کشورها را برای سوریه به کار گیرد، اما این کشورها هنوز نسبت به آینده سوریه احتیاط دارند.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: کشورهای حوزه خلیج فارس نسبت به اینکه حرفها و مواضع جولانی موقتی باشد یا نه، یا فرد وابستهای به اخوان المسلمین است که عربها از اخوان می ترسند و اینکه آیا در سوریه ثبات برقرار می شود یا شاهد بینظمی و جنگ داخلی خواهیم بود تردید دارند. احتمال اینکه جنگ با کردها در سوریه درگیرد زیاد است. به علاوه کشورهای حوزه خلیج فارس دوست دارند که جولانی و تیمش بیشتر به سمت آنها و مصر برود و به جای ترکیه و آمریکا و اروپا از آنها درخواست داشته باشد. به نوعی آنها تلاش دارند تذکر دهند که سوریه یک کشور عربی است، نه ترک و باید رعایت این اصول را داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر پشت تحریرالشام ترکیه نبود و جریان معارضان صرفا عربی ـ سوری بودند، کشورهای عربی منطقه زودتر به این گروهها نزدیک میشدند، اما این جریانها بیشتر از نیروهای وابسته به داعش و القاعده و اخوان المسلمین شکل گرفتهاند و به آنها وصل هستند که بیش از ۱۰ سال است ترکیه دارد از اینها حمایت میکند. از این رو تصور میکنم در هفتههای آینده در واقع دولتهای عربی بیشتر برای نزدیکی به سوریه جدید هماهنگ میشوند، برخلاف قطر که با ترکیه همراه است و تعامل زیادی با این گروهها دارد.
فرجیراد اظهار کرد: مصر، امارات و عربستان از اتفاقاتی که در سوریه روی میدهد، نگرانند. آنها از اینکه جریان اخوانی در سوریه مسلط شود نگرانند؛ چرا که این جریانها و افراد میتوانند مردم کشورهای فوق را نیز تحریک کنند از این رو احتیاط آنها برای نزدیکی به گروههای معارض و تایید آنها طبیعی است و منتظر تحولات بعدی هستند.
«کردها»؛ یکی از مسائل مورد توجه اروپا و آمریکا در سوریه
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: اروپا و آمریکا در درجه اول ارزیابیهایی از این گروهها از گذشته داشتند و بعد از تسلط بر این این کشور، در تعاملاتی که دارند، شروطی برای جولانی گذاشتند. هر ۲ طرف در ملاقات با جولانی به او گفتند که به هیچ وجه نباید به ایران نزدیک شوند و این را در رسانهها هم مطرح کردند. آنها بر تشکیل یک دولت فراگیر ملی تاکید دارند که همه اقلیتهای سوری در آن باشند و بر قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل برای برگزاری یک انتخابات فراگیر و آزاد تاکید دارند، اما معلوم نیست سه ماه دیگر رهبر جدید سوریه از طریق انتخابات آزاد تعیین خواهد شد یا یک رهبری و حکومت فرمایشی شکل میگیرد.
وی یکی از مسائل مورد توجه اروپاییها و آمریکا را مساله کردها عنوان کرد و افزود: الان شاهد هستیم که درگیریها در کردستان سوریه در حال شدت گرفتن است. از طرفی ترکیه خودش وارد درگیری در این منطقه شده و از طرفی هم از گروههای ارتش ملی سوریه و تحریرالشام میخواهد که به کردها حمله کنند و اگر این اتفاق گسترش یابد، طبیعی است که اروپا و آمریکا از جولانی و تحریرالشام دور میشوند.
فرجیراد تاکید کرد که «جولانی و گروههای معارض کار سادهای در سوریه ندارند، ضمن اینکه خبرهایی از داخل سوریه به گوش می رسد که داخل سوریه متشنج است و آدمربایی و آزار زنها شدت گرفته است. از این رو اوضاع در اختیار کامل تحریرالشام نیست و گروه های مختلف در آن فعال شدند. شاهد هستیم که موج مهاجرت در سوریه به سمت مناطقی که تحت کنترل آقای جولانی نیست، شدت گرفته است و این نشان میدهد که امنیت و ثبات سیاسی در این کشور یکی از مهمترین موضوعات در آینده است».
انتهای پیام
نظرات