• سه‌شنبه / ۴ دی ۱۴۰۳ / ۱۱:۲۹
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1403100402660
  • خبرنگار : 50188

میزان مبتلایان به HIV در جمعیت ایرانی رفسنجان، ۰/۰۲ درصد است

میزان مبتلایان به HIV در جمعیت ایرانی رفسنجان، ۰/۰۲ درصد است

ایسنا/کرمان مدیر گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان جزئیات بیشتری از مبتلایان به بیماری ایدز در این شهرستان مطرح کرد.

دکتر سمیرا کوهستانی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: محوریت اصلی بیماری ایدز بر اصول پیشگیری استوار است و با تغییر رفتارها و اصلاح باورها، افراد جامعه در برابر این بیماری واکسینه می‌شوند و رسانه‌ها در افزایش آگاه‌سازی جامعه می‌توانند کمک شایسته‌ای داشته باشند و سیستم بهداشتی دست یاری به سوی اصحاب رسانه دراز کرده تا بتوانند در بحث شناسایی و درمان بیماران به ما کمک کنند.

به گفته وی، در بهترین حالت، ۲۵ درصد مسائل مربوط به سلامت، مرتبط با بهداشت و درمان است و ۷۵ درصد آنها را عوامل اجتماعی موثر بر سلامت تشکیل می‌دهند و در این بیماری، نقش عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ۹۵ درصد است.

کوهستانی با بیان این مطلب که عفونت HIV یک بیماری نوپدید جهانی است و کشور ما نیز مستثنی از این نبوده، افزود: برآورد می‌شود حدود ۴۵ هزار نفر مبتلا به این عفونت در کشور باشند که نیمی از آنها شناسایی شده‌اند.

خدمات درمانی به بیماران ایدز رایگان است

مدیر گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان در ادامه گفت: یکی از سیاست‌های ما این است که مبتلایان به HIV شناسایی شوند تا ضمن درمان خود، زنجیره انتقال بیماری نیز قطع شود و به همین دلیل پویش «من هم تست HIV می‌دهم» راه‌اندازی شده است. انجام آزمایش کاملا داوطلبانه است و افراد اطمینان خاطرداشته باشند که تمامی اطلاعات آنها محرمانه خواهد بود.

وی تصریح کرد: تمام خدمات به مبتلایان به ایدز از جمله آزمایشات و درمان، علی‌رغم هزینه‌های بالا برای کشور، به صورت کاملا رایگان انجام می‌شود. همه آزمایشات بیماران اعم از روتین و تخصصی توسط آزمایشگاه مرجع دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان و کرمان به صورت رایگان و منظم و بسته به میزان ایمنی فرد در فواصل ۳، ۶ و ۱۲ ماهه انجام می‌شود. همچنین درمان تخصصی بیماران با داروهای رایگان تامین شده توسط وزارت بهداشت در مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری مستقر در مرکز شماره یک شهری خیابان امام(ره) و توسط پزشک درمانگر ایدز انجام می‌شود.

وی افزود: البته با قراردادی که معاونت بهداشتی با یکی از داروخانه‌های سطح شهر منعقد نموده، بیماران برای دریافت داروهای معمولی می‌توانند پس از ویزیت پزشک مرکز مشاوره رفتاری به این داروخانه مراجعه و داروهای خود را به صورت رایگان دریافت نمایند. اگر مبتلایان این بیماری شناسایی شوند، می‌توانند تحت درمان دارویی قرار گیرند و به کنترل این بیماری در آینده نزدیک می‌توان امیدوار بود؛ در حال حاضر موارد ابتلای جدید به ایدز در برخی کشورها، به صفر نزدیک می‌شود.

شناسایی مبتلایان، عمده‌ترین مشکل

مدیر گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان عنوان کرد: مشکلی برای درمان بیماران مبتلا به ایدز در کشور وجود ندارد و داروهای بسیار مناسبی برای درمان این بیماران در کشور وجود دارد که می‌تواند بیماری را کنترل کند اما شناسایی مبتلایان، عمده‌ترین مشکل ماست.

وی تأکید کرد: از ابتدا به دلیل نامناسب بودن شیوه آموزش و اطلاع رسانی، نگاه جامعه به این بیماری به گونه‌ای دیگر رقم خورده و باید ذهنیت جامعه نسبت به این بیماری و مبتلایان به این عفونت تغییر کند.

کوهستانی ادامه داد: بسیاری از افراد جامعه تصور می‌کنند این بیماری از طریق هوا یا استفاده از سرویس بهداشتی مشترک و یا دست دادن منتقل خواهد شد، در حالی که این بیماری از طریق رابطه جنسی محافظت نشده، استفاده از سرنگ مشترک یا وسایل نوک تیز و برنده مشترک و از طریق مادر به جنین داخل رحم منتقل می‌شود و به طور کلی راه‌های انتقال بیماری ترشحات خونی، ترشحات جنسی و مادر به جنین است.

چهار پیک ایدز در کشور

وی در ادامه اظهار کرد: بیماری ایدز در کشور ما چهار پیک داشته که شامل ورود خون‌های آلوده از کشور فرانسه به داخل کشور برای تزریق به بیماران خاص، اعتیاد تزریقی، مادر به نوزاد و تماس جنسی بوده اما در حال حاضر راه اصلی انتقال، تماس جنسی است. بنابراین مهمترین راه پیشگیری، پایبندی به اخلاق و نظام خانواده و پرهیز از رفتارهای پرخطر جنسی است و در صورتی که فرد رفتار جنسی متعدد دارد، باید حتما از لوازم پیشگیری استفاده نماید.

وی افزود: عفونت‌ها و بیماری‌های آمیزشی از جمله زگیل، تبخال تناسلی و ...  از سایر عواقب رفتارهای پرخطر جنسی است و برخلاف دهه‌های نخست بیماری ایدز که شاهد انتقال آن در افراد اعتیاد تزریقی و همچنین در رده سنی ۴۰ سال به بالا و در مردان بودیم، اما اکنون الگوی ما مشابه الگوی جهانی شده است. در حال حاضر رویکردهای ما هم برای مداخله باید تغییر کند و اگر بخواهیم افراد نهفته را شناسایی کنیم، باید در گروه‌های دیگر به غیر از معتادان متجاهر و کارتن خواب‌ها شناسایی کنیم.

صفر شدن انتقال از مادر مبتلا به جنین داخل رحم در رفسنجان

مدیر گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان در ادامه با بیان اینکه این دانشگاه دارای مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری است که در آن پزشک درمانگر ایدز وجود دارد، افزود: در این مرکز تست HIV را به صورت کاملا محرمانه و رایگان انجام می‌شود و در صورت مثبت بودن تست، آزمایشات تکمیلی خون برای تایید تشخیص اولیه انجام می‌شود.

وی گفت: اَنگ اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین عوامل عدم مراجعه و شناسایی مبتلایان ایدز است به خاطر همین برخی افراد که هیچ رفتار پرخطری هم نداشته‌اند، ممکن است به دلایل مختلفی به عفونت HIV مبتلا شده باشند و ممکن است به دلیل انگ این بیماری، برای دادن تست مراجعه نکنند.

کوهستانی تصریح کرد: اهمیت ارتقاء اطلاع رسانی درباره بیماری ایدز و لزوم تست تشخیصی برای افراد مشکوک بر کسی پوشیده نیست و در صورتی که سطح اطلاع رسانی در جامعه بالا رود، افرادی که نگران تابوهای ایدز هستند، بیشتر و زودتر برای آزمایش ترغیب می‌شوند. مهم است افرادی که به ابتلای خود به عفونت شک دارند، ترغیب شوند که آزمایش تشخیصی دهند و زودتر تحت درمان قرار گیرند و فراموش نکنیم در حال حاضر HIV یک بیماری قابل درمان و کنترل است.

وی بیان کرد: تاثیر موفق بودن درمان با داروهای ایدز به حدی است که یکی از موفقیت‌های کشور و از جمله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال‌های اخیر این است که انتقال HIV از مادر مبتلا به جنین داخل رحم و در واقع به نوزاد به صفر رسیده است.

کوهستانی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ در رفسنجان از دو مورد مادر مبتلا به ایدز که داروهای خود را به صورت مرتب و منظم مصرف می‌کردند نوزادانی متولد شده که کاملا سالم بوده و مبتلا به HIV نیستند که این در راستای سیاست جوانی جمعیت و قانون فرزندآوری کشور است.

جزئیات بیشتری از مبتلایان در رفسنجان

مدیر گروه واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: میزان مبتلایان شناخته‌شده به عفونت HIV در جمعیت ۳۰۰ هزار نفری ایرانی شهرستان رفسنجان حدود ۰/۰۲ درصد است که تعداد مرد و زن مبتلا مساوی است و از این بیماران پنج درصد در گروه سنی زیر ۲۰ سال، ۲۳ درصد در گروه سنی ۲۰ تا ۴۰ سال، ۷۰ درصد در گروه سنی ۴۰ تا ۶۰ سال و دو درصد در گروه سنی بالای ۶۰ سال هستند.

کوهستانی درباره چگونگی ابتلای مبتلایان به ایدز در رفسنجان نیز گفت: ۳۷/۵ درصد از راه اعتیاد تزریقی، ۳۷/۵ درصد تماس جنسی، پنج درصد مادر به نوزاد و ۲۰ درصد ناشناخته است.

وی در پایان تأکید کرد: HIV به عنوان عفونت ویروسی قابل کنترل است و زمانی که فردی مبتلا به این عفونت شناسایی میشود با کمک درمان می‌تواند طول عمر طبیعی داشته باشد و از انتقال این عفونت نیز به سایر افراد پیشگیری کند. با توجه به پایین آمدن سن مبتلایان به ایدز، باید به افراد آموزش دهیم که خودشان رفتارهایشان را کنترل کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha