به گزارش ایسنا، جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۵ وارد سومین سال خود خواهد شد و هنوز هیچ چشماندازی برای خاتمه درگیری میان روسیه و اوکراین وجود ندارد و این وضعیت درحالی ادامه دارد که مشخص نیست مسیر کمکهای غرب به کییف با آغاز ریاست «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا به کدام سمت سوق پیدا خواهد کرد.
«اکونومیست» در گزارشی با اشاره به برنامههای مخفیانه اوکراین مینویسد: «همزمان با اینکه وضعیت کمکهای غربی به اوکراین در وضعیت نامعلومی قرار دارد، این کشور صنعت موشکی خود را احیا میکند.»
«سرِهی بیریوکوف» که جمعی از مهندسان و توسعهدهندگان موشک کروز «ترمبیتا» اوکراین را هدایت میکند، مدعی شد: «ما شاید اهدافمان را از دست دهیم اما این موشک را برفراز سنگرهای روسیه به پرواز درخواهیم آورد.»
«اکونومیست» در رابطه با این موشک اوکراینی مینویسد: «موتور ترمبیتا یک بازسازی مدرن ۲۰۰ دلاری از تپجت (پالسجت) است که برای اولین بار در بمب V-۱ آلمان در سال ۱۹۴۴ استفاده شد. یک محفظه مستطیلی خاکستری در زیر آن آویزان شده است که سیستم هدایت موشک و کلاهک را پنهان میکند. ترمبیتا اصلی با سرعت ۴۰۰ کیلومتر در ساعت و با برد ۲۰۰ کیلومتر پرواز میکند. یک مدل بزرگتر و قدرتمندتر از آن برای رسیدن به مسکو در حال ساخت است. تولید سریالی این موشک قرار است پس از آزمایشات نهایی انجام شود.»
این نشریه انگلیسی میافزاید: «مشخص نیست اوکراین تا چه زمانی میتواند روی کمکهای نظامی عظیم خارجی حساب باز کند. در نتیجه، ترمبیتا یکی از چندین پروژه موشکی داخلی اوکراین بوده که این کشور امیدوار است بتواند بهزودی از آن استفاده کند.»
اوکراین از ترس قدرت نظامی روسیه که بارها تسلیحات قدرتمند غربی را در میدان نبرد منهدم کرده، جزئیات این برنامه موشکی را فاش نکرده است.
چندی پیش در پی موافقت متحدان غربی اوکراین با استفاده این کشور از موشکهای دوربرد همچون موشکهای «اتکمز» (ATACMS) آمریکایی و «سایه طوفان» انگلیسی، جنگ اوکراین که در سومین سال خود به سر میبرد وارد مرحله جدیدی از تنشها شد و این درحالیست که وزارت دفاع روسیه بارها در گزارشات خود اعلام کرد که موشکهای انگلیسی را در میدان جنگ اوکراین منهدم کرده است.
اوکراین درحالی بهطور مخفیانه به ساخت و توسعه موشکهای داخلی خود ادامه میدهد که «اکونومیست» عوامل و فراز و نشیبهای دیگری را بر سر راه این کشور برجسته میکند.
این روزنامه انگلیسی تاکید میکند: «اوکراین همچنان به زمان نیاز دارد؛ عاملی که برای اوکراین محدود بهنظر میرسد.»
یک مقام ارشد امنیتی اوکراین اذعان کرد: «اوکراین دستکم یک سال با ساخت موشکهایی که بتوانند روسیه را تهدید کنند، فاصله دارد و پیش از آن خیلی چیزها میتواند تغییر کند.»
این روزنامه در پایان میافزاید: اگر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا تصمیم بگیرد که کمکهای واشنگتن به کییف را متوقف کند، آن وقت سایر کمکهای غربی به کییف نیز با محدودیتهایی مواجه خواهند شد. همچنین روسیه میتواند با استفاده از گفتوگوهای آتشبس، محدودیتهایی را علیه ساخت این موشکها اعمال کند. اگرچه فشارها زیاد است اما ظاهرا تیم اوکراین دست از برنامه موشکی خود برنخواهد داشت.
انتهای پیام
نظرات