• چهارشنبه / ۲۶ دی ۱۴۰۳ / ۱۵:۰۸
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1403102619041
  • خبرنگار : 71415

سفیر آمریکا: تهدیدها، استراتژی مقابله با چین را مختل می‌کند

سفیر آمریکا: تهدیدها، استراتژی مقابله با چین را مختل می‌کند

سفیر دولت در حال کناره‌گیری آمریکا در چین نسبت به آینده روابط کشورش با پکن در دولت جدید دونالد ترامپ اظهار نگرانی کرده و گفت تهدیداتی که این رئیس جمهور منتخب ایالات متحده از بابت تصرف کانادا و گرینلند مطرح کرده باعث تضعیف قابلیت کشورش برای رویارویی با رقبایی همچون چین می‌شود.

به گزارش ایسنا،‌ «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب ایالات متحده در آستانه شروع به کار دولت دومش که روز ۲۰ ژانویه رخ می‌دهد تهدید به تصرف جزیره گرینلند، جزیره‌ای متعلق به دانمارک، کرده و آن را یک «ضرورت مطلق» خوانده است. همچنین ترامپ خواستار آن شده که کانادا تبدیل به ایالت ۵۱ ایالات متحده آمریکا شود. این تهدیدات ترامپ اما با واکنش‌های منفی از سوی نخست وزیر گرینلند و مقام‌های کانادا مواجه شده است.

«نیکولاس برنز» سفیر آمریکا در چین در مصاحبه‌ای با وال استریت ژورنال از محل سفارت آمریکا در پکن گفت یک چنین تهدیداتی علیه حاکمیت متحدان ایالات متحده منجر به تضعیف موضعی که آمریکا در خصوص ضرورت احترام کشورها به تمامیت ارضی کشورهای دیگر اطراف خود داشته می‌شود.

برنز با تکرار مواضع خصمانه آمریکا علیه کشورهای روسیه، چین، ایران و ونزوئلا گفت: «ما با پوتین، رهبری کمونیست چین، ایران، ونزوئلا و کشورهایی که خواستار فرو پاشیدن نظم بین‌المللی مورد حمایت ما هستند مواجه هستیم. آخرین کاری که ما باید انجام دهیم توهین و بی‌احترامی کردن به مردم کانادا یا مردم دانمارک است.»

به نوشته وال استریت ژورنال، یک سخنگوی ترامپ مدعی شد که همه تصمیمات او به نفع آمریکا هستند و «نگرانی‌های مشروع اقتصادی و امنیت ملی» نسبت به کانادا و گرینلند وجود دارد.

برنز که در زمان رخ دادن حملات ۱۱ ستپامبر ۲۰۰۱ به عنوان سفیر آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)‌خدمت می‌کرد، گفت کانادا و دانمارک در پی روی دادن این حملات تروریستی، در زمره اولین متحدانی بودند که پشتیبانی خود از واشنگتن را ابراز کرده و باعث قوت گرفتن دورنمای بکارگیری ماده ۵ اساسنامه ائتلاف ناتو با موضوع دفاع دسته‌جمعی ائتلاف شدند.

در حالی که ایالات متحده مدعی است که چین حاکمیت همسایگان خود را در دریای چین جنوبی نقض می‌کند اما پکن تاکید دارد که دولت جو بایدن با فروختن تسلیحات به تایوان در صدد تضعیف حاکمیتش است.

نیکولاس برنز ادعا کرد: «یکی از بزرگترین دستاوردها در تاریخ ایالات متحده نظمی است که ما به استقرار آن بعد از جنگ جهانی دوم کمک کردیم...اینکه مرزهای کشورها مقدس هستند و ایالات متحده نقض‌ناپذیری مرزهای کشورهای دیگر را به رسمیت می‌شناسد. پیام ما به پوتین و چینی‌ها در زمانی که ما مجری احترام به حاکمیت کشورها به‌ویژه متحدانمان باشیم، بسیار قدرتمند و معتبر خواهد بود.»

برنز گفت در حالی چند روز دیگر پست سفیری خود را ترک می‌کند که شدیدا نگران آینده روابط آمریکا با چین با وجود آنچه که موفقیت دولت جو بایدن در برقراری ثبات در این روابط خواند، است.

او در آخرین روز کاری کامل خود در سمت سفیری آمریکا در چین گفت: «ما باید همیشه نسبت به این روابط نگران باشیم چون مربوط به دو قدرت اقتصادی و نظامی اول دنیا است که اهدافشان در زمینه بسیاری از مسائل مهم آینده جهان، با یکدیگر در تعارض است.»

برنز اظهار کرد با «دیوید پردو» سناتور سابق ایالت جورجیا و تاجر سابق در آسیا که از سوی دونالد ترامپ به عنوان گزینه سفیری آمریکا در چین معرفی شده، در ارتباط بوده است.

برنز ۶۸ ساله به عنوان فرستاده دیپلماتیک ارشد ایالات متحده در پکن در یک دوره پرتلاطم و پرتنش بین دو قدرت اقتصادی نخست جهان خدمت کرده است. برنز در بهار سال ۲۰۲۲ در حالی وارد پکن شد که به دلیل اجرای سیاست «کووید صفر» از سوی چین ۲۱ روز نخست حضورش در این کشور را در قرنطینه در یک هتل سپری کرد.

اوت ۲۰۲۲ بود که نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا در یک سفر تحریک‌آمیز به تایوان رفت و چین در واکنش به این سفر دست به برگزاری یک رزمایش نظامی در ابعاد گسترده پیرامون این جزیره زده و تقریبا تمامی مجاری ارتباطی با واشنگتن را قطع کرد.

برنز خطیرترین اتفاق در دوران سفیری خود در چین را مربوط به اوایل سال ۲۰۲۳ زمانی که ایالات متحده یک بالون چینی را بر فراز آمریکا به ظن جاسوسی سرنگون کرد، می‌داند؛ رویدادی که باعث اتهام‌زنی‌های متقابل و فروپاشی هر چه بیشتر ارتباطات بین دو کشور شد.

نیکولاس برنز از آن اتفاق به عنوان «پر تنش‌ترین لحظه» در دوران تصدی خود یاد کرده و می‌گوید نیاز به ماه‌ها دیپلماسی پرظرافت بود تا اینکه دو کشور دوباره در سطحی بالا با هم گفت‌وگو کنند.

برنز خاطر نشان کرد: «تصور می‌کنم برخی از سفیران قبل از من در سال‌های قبل، شاید ۱۰ یا ۱۵ سال گذشته بخش اعظم وقت خود را صرف تعامل مثبت با چین کرده و شاید حداقل زمان خود را صرف رقابت کرده باشند. فکر می‌کنم برعکس آنها عمل کرده‌ام. من احتمالا ۸۰ درصد از زمانم را روی  مزیت رقابتی نسبت به چین و حدود ۲۰ درصد از زمانم را صرف تعامل مثبت کرده‌ام.»

این سفیر دولت در حال کناره‌گیری آمریکا، پکن را متهم کرد به اینکه فعالیت‌های دیپلماتیک آمریکا در خاک خود را مختل می‌سازد. او سال گذشته در مصاحبه‌ای با وال استریت ژورنال ادعا کرده بود مقامات چین شرکت شهروندان چینی را در رویدادهای سفارتخانه آمریکا شامل نمایشگاه‌های فرهنگی و میزگردها، مختل کرده یا مانع آن می‌شوند.

او مدعی شد که این «مداخلات» بدتر شده است.

برنز گفت، از زمان مصاحبه قبلی وی در ماه ژوئن، مقام‌های پکن ۳۷ رویداد دیپلماتیک دیگر را لغو یا مختل کرده‌اند و شمار مجموع یک چنین رویدادهای مختل یا لغو شده‌ای از زمان دیدار اواخر ۲۰۲۳ بایدن و شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین و توافق آنها بر سر افزایش تعامل بین شهروندان عادی به ۹۸ مورد رسیده است.

نیکولاس برنز در عین حال گفت باید اقدامات دولت جو بایدن به منظور همکاری با پکن در آینده تقویت شوند و همچنین تاکید کرد که دوری کردن از چین و تحریم کردن آن رویکردی غلط است.

او بیان کرد: «اگر ما چنین رویکردی داشته باشیم آنها همه همکاری خود با ما را لغو خواهند کرد. آنها این موضوع را کاملا شفاف کرده‌اند. من توصیه می‌کنم که همکاری‌ها با آنها را ادامه دهیم چون نفع آن را دریافت می‌کنیم.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha