به گزارش ایسنا، کابینه رژیم صهیونیستی بامداد امروز (شنبه) و پس از جلسهای چند ساعته، توافق آتشبس در غزه و تبادل اسرا با مقاومت فلسطین را تصویب کرد.
توافق آتشبس و تبادل اسرا که شامگاه چهارشنبه حاصل شده بود، پیشتر در کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی تصویب شده بود. رسانههای عبری خبر دادهاند ۲۴ وزیر کابینه با توافق موافقت و هشت وزیر هم با آن مخالفت کردهاند.
درحالی که برخی از وزرای کابینه رژیم صهیونیستی از جمله «ایتامار بنگویر» به شدت با توافق با حماس مخالفت کرده و حتی بن گویر از کابینه کنارهگیری کرده است، اما «گدعون ساعر» وزیر خارجه این رژیم اعتراف کرده که آنها به اهداف جنگ دست نیافتهاند و ناگزیر به توافق شدهاند.
شبکه سیانان در تحلیلی نگارش یافته از سوی «میک کرِوِر»، تحلیلگر این شبکه مینویسد: «نگذارید اینکه اسرائیل آتشبس در غزه را تصویب کرده شما را فریب دهد: در داخل سیاست اسرائیل اختلافات عمیقی وجود دارند که میتوانند تداوم این توافق را تهدید کنند.»
این توافق آتشبس که در قطر مورد توافق قرار گرفت قرار است ۴۲ روز به طول بینجامد. در طول این دوره قرار است ۳۳ تن از صهیونیستهایی که در پی عملیات هفتم اکتبر «طوفان الاصی» از سوی رزمندگان مقاومت فلسطین به اسارت گرفته شدند به ازای آزاد صدها اسیر فلسطینی دیگر آزاد شوند و ارتش رژیم صهیونیستی یک عقبنشینی تدریجی را از مناطق شهری در غزه اجرا کرده و کمکهای بشردوستانه به این باریکه نیز افزایش یابند.
این تحلیلگر سیانان نوشته است: «اما این توافق به معنی پایان دائمی جنگ نبوده و در عین حال آزادی ۶۵ گروگان (اسیر صهیونیست) دیگری که در پایان مرحله اول توافق در غزه باقی خواهند ماند را تضمین نمیکند در حالی که بیم آن میرود که خیلی از آنها احتمالا مرده باشند. این مورد باید از روز ۱۶ اجرای آتش بس مورد مذاکره قرار بگیرد.
این که هر یک از این مفاد محقق شود از جانب سیاستهای یک بام و چند هوایی اسرائیل دیکته میشود. توافقی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با آن موافقت کرده به میزان چشمگیری مشابه با پیشنهادی است که او تقریبا یک سال قبل دست رد به آن زده بود.»
نتانیاهو در حالی هماکنون به توافق آتشبس تن در داده که در فوریه سال گذشته میلادی در قبال یک توافق مشابه ادعا کرده بود: «ما متعهد به هیچ یک از مطالبات توهمی حماس نشدهایم. من به آنتونی بلینکن (وزیر امور خارجه آمریکا) گفتم که ما تقریبا نزدیک به پیروزی کامل هستیم.»
این موضع او نشاندهنده این است که رژیم صهیونیستی در حالی توافق آتشبس فعلی را تصویب کرده که به هیچ یک از اهداف خودش در جنگ غزه دست نیافته است.
تحلیلگر سیانان صراحتا به این موضوع اذعان کرده و نوشته است: «توافق پیشنهادی که او (نتانیاهو) از آن انتقاد کرد شامل یک آتشبس چند مرحلهای، خارج سازی مرحلهبندی شده سربازان اسرائیلی و آزادی صدها اسیر فلسطینی بود. اینها دقیقا همان چیزهایی هستند که حالا نتانیاهو قبول کرده است.
هر چند که حماس تضعیف شده اما اسرائیل به آن "پیروزی کامل" که نتانیاهو از خیلی وقت قبل قولش را داده بود، دست نیافته است.»
بلینکن چند روز پیش درباره حماس اعتراف کرد: «ما ارزیابی میکنیم حماس تقریبا به همان اندازه رزمندگانی که از دست داده رزمندههای جدید را به خدمت گرفته است.»
تحلیلگر سیانان تصریح میدارد که متحدان افراطی نتانیاهو در کابینه از این عقبنشینی ناگهانی او از مواضعش سر در گم شدهاند.
«ایتامار بن گویر»، وزیر امنیت داخلی کابینه رژیم صهیونیستی در یک بیانیه در روز جمعه گفت: «من عاشق بنیامین نتانیاهو نخست وزیرمان بوده و اطمینان حاصل خواهم کرد که او همچنان نخست وزیر باقی بماند. اما من کابینه را ترک خواهم کرد چون توافقی که امضا شده فاجعهبار است.»
تحلیلگر سیانان نوشته است: «بن گویر گفته است که اگر این توافق بر سر آتشبس و آزادی گروگانها به اجرا در آید حزب او مشهور به حزب "قدرت یهود" از ائتلاف با نتانیاهو در کابینه خارج خواهد شد. خروج او به خودی خود برای سرنگون ساختن کابینه نتانیاهو کافی نخواهد بود و او همچنین به سادگی میتواند به این ائتلاف بازگردد. بن گویر چندی پیش در حاشیه سیاست قرار داشت و به اتهام تحریک تروریسم محکوم شده در حالی که ارتش اسرائیل با خدمت او به این دلیل که بسیار افراطی در نظر گرفته میشد مخالفت کرده بود و با این اوصاف برای او دور شدن از قدرت دشوار خواهد بود.
اما آنچه میتواند کابینه را سرنگون کند این است که بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی نیز به بن گویر به منظور ترک ائتلاف نتانیاهو ملحق شود. اسموتریچ که همچنین یک ناسیونالیست راستگرای افراطی است میخواهد مطمئن شود که صلح در غزه دائمی نباشد و اینکه اسرائیل پس از اتمام آتش بس ۴۲ روزهای که قرار است به آزادی ۳۳ گروگان منجر شود، به جنگ بازگردد.»
میک کِرِوِر در ادامه این تحلیل خاطرنشان کرده است: « در حالی که خروج اسموتریچ ائتلاف نتانیاهو را در هم میشکند، یائیر لاپید، رهبر حزب اپوزیسیون یش عتید و رقیب نتانیاهو میتواند او را نجات دهد در حالی که این حزب پیشنهاد ایجاد یک شاهرگ سیاسی برای نخست وزیر با حمایت از او در مجلس قانونگذاری اسرائیل را داده است.
این اتفاق البته به معنی این خواهد بود که لاپید شمشیری را بر گردن نتانیاهو قرار داده و میتواند کابینه او را هر زمان که بخواهد ساقط کرده و انتخاباتی جدید برگزار کند؛ این تهدیدی است که نخستوزیر اسرائیل مطمئنا برای اجتناب از آن دست به هر کاری خواهد زد.
مشخص نیست که آیا نتانیاهو به اسموتریچ قولی برای جلب حمایت او داده است یا خیر چون حل بحران امروز مهمتر از حل بحران فردا است. او به وضوح مشتاق آن بوده چون دو بار در طی ساعات قبل از اعلام توافق آتش بس در قطر با اسموتریچ ملاقات کرده است. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا نیز روز چهارشنبه گفت: طبق آنچه که در این طرح تصریح شده اگر مذاکرات بیش از شش هفته طول بکشد آتش بس هم تا زمانی که مذاکرات ادامه داشته باشد، ادامه خواهد یافت. اما اگر قرار باشد اسرائیل بمباران را در روز ۴۳ آغاز کند، این توافق از بین میرود.»
به باور سیانان یک فاکتور دیگری که نتانیاهو را به قبول این توافق آتشبس واداشته روی کار آمدن مجدد دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا است.
در این تحلیل نوشته شده است: «تصویری که این رئیس جمهور منتخب آمریکا میخواهد از خود به عنوان پایان دهنده به جنگهای خارجی نشان دهد مطمئنا فشار سهمگینی را روی نتانیاهو برای ادامه دادن به توافقی که ترامپ اعتبارش را برای خودش دانسته و آن را حماسی توصیف کرده، ایجاد میکند.»
انتهای پیام
نظرات