• یکشنبه / ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۴
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 1403111409728
  • خبرنگار : 71429

دادخواهی خانواده‌های شهدا و آسیب‌دیدگان در حرم شاهچراغ

دادخواهی خانواده‌های شهدا و آسیب‌دیدگان در حرم شاهچراغ

اولین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده دادخواهی خانواده‌های شهدا و آسیب‌دیدگان ناشی از اقدامات گروهگ تروریستی حرم مطهر حضرت احمدبن موسی (ع) شاهچراغ به ریاست قاضی حسین‌زاده رییس شعبه ۵۵ دادگاه امور بین الملل برگزار شد.

به گزارش ایسنا، در ابتدای جلسه دادگاه، قاضی حسین زاده رییس شعبه ۵۵ دادگاه امور بین الملل گفت: این دادگاه با دادخواهی ۴۰۲ نفر از خواهان علیه دولت آمریکا و سردمداران آن تشکیل شده است.

وی افزود:  پرونده حاضر متشکل از ۳ کلاسه است، کلاسه اول با دادخواهی ۵۸ نفر از خانواده شهدا و جانبازان حادثه تروریستی مورخ ۴ آبان ماه سال ۱۴۰۱ در حرم حضرت شاهچراغ (ع)، کلاسه دوم با دادخواهی ۱۸ نفر در خصوص حادثه تروریستی دوم حرم شاهچراغ (ع) در مورخ ۲۵ مرداد سال ۱۴۰۲ و کلاسه سوم با دادخواهی ۲۴۸ نفر از افرادی که از این دو حادثه تروریستی دچار ضرر معنوی شده‌اند، تشکیل شده است.


قاضی حسین زاده با بیان اینکه  دادگاه حقوقی تهران براساس قوانین موجود خود را صالح و شایسته رسیدگی به این پرونده می‌داند، گفت: بر اساس ماده ۱ و بند ۱ و ۲ از ماده ۶ قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولت‌های خارجی، قوه قضاییه مکلف به استماع و رسیدگی به دعاوی اتباع ایرانی و افرادی که در استخدام دولت هستند، علیه اقدامات منتهی به فوت و جرح دولت‌هایی که علیه این اتباع اقدام می‌کنند، می‌داند. بر اساس اینکه دولت آمریکا به کرات مصونیت قضایی مسئولین قضایی و اجرایی ما را نقض کرد، بر اساس قانون اقدام متقابل خود را صالح به رسیدگی می‌دانیم.

وی  تاکید کرد: بر اساس بند ۹ و ۱۰ قانون الزام دولت به پیگیری جبران خسارات ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی، دولت و قوه قضاییه مکلفند اقدامات تحقیقی و تعقیبی لازم را نسبت به استماع دادخواهی اتباع ایرانی در خصوص اقدامات دولت خوانده که علیه اتباع ما انجام داده،  رسیدگی و استماع کند. همچنین بر اساس ماده واحده قانون تشدید مقابله با اقدامات تروریستی دولت آمریکا مصوب سال ۱۳۶۸، رئیس جمهور و قوه قضاییه مکلفند اقدامات قانونی لازم را برای احقاق حق ایران اتباع ایرانی در قبال جنایات دولت آمریکا که علیه دولت و اتباع ما انجام داده مدنظر قرار دهد.

قاضی حسین‌زاده افزود: قوه قضاییه به صورت اخص مکلف است اقدامات قانونی لازم را برای صیانت از اتباع ایرانی  فراهم کند و پرونده حاضر یکی از مصادیق صیانت از حقوق ایرانیان تلقی می‌شود. بر اساس قانون اقدام متقابل علیه دولت آمریکا، قانون‌گذار صراحتاً دولت خوانده و سردمداران آن را تروریست تلقی کرده است. همچنین با توجه به قانون مبارزه با تروریسم مصوب مجلس شورای اسلامی هرگونه شکنجه، ایراد ضرر و آسیب، آدم‌ربایی و ... مصداق بارز اقدام تروریستی تلقی می‌شود؛ لذا با استناد به این قانون، دادگاه به تعقیب حقوق حقوقی خواندگان اقدام می‌کند.

در ادامه جلسه دادگاه، علی مشایخی وکیل شکات با حضور در جایگاه گفت: پرونده حاضر برای خانواده‌های شهدا و جانبازان نه تنها یک پرونده قضایی نیست بلکه حرکتی در جهت احقاق حقوق کسانی است که جان خود را فدای ملت و سرزمین خود کردند. در این دادگاه حاضر شدیم تا عدالت را برای قربانیان این حادثه تروریستی به ارمغان آوریم.

وی با بیان اینکه این حادثه تروریستی نه تنها تعدادی از هموطنان ما را گرفت بلکه زخم‌های عمیقی بر پیکر خانواده‌های داغدار، مجروحین و کل ملت ایران نهاد گفت: این جنایت تلاشی برنامه‌ریزی شده برای ضربه زدن به امنیت ملی، باورهای مذهبی و احساسات انسانی مردم ایران و جهان بود. حضور ما در این دادگاه فقط برای ارائه مدارک حقوقی نیست و  ما اینجا هستیم تا به یاد قربانیان این جنایت و خانواده‌های آنان و جانبازان این حادثه تروریستی باشیم و صدای این عزیزان باشیم. هیچ قدرتی ولو اینکه پشت پرده باشد و از گروه‌های تروریستی حمایت کند نمی‌تواند از عدالت فرار کند.

مشایخی  گفت: در روز چهارم آبان سال ۱۴۰۱ زمانی که زائران در حال زیارت بودند، یک نیروی تحت حمایت داعش با سلاح خودکار به سمت مردم بی‌دفاع که نیروی نظامی نبودند، شلیک کرد. در این حمله تروریستی ۱۳ نفر اعم از کودکان، بانوان و سالمندان به شهادت رسیدند و چندین نفر هم مجروح شدند و  برخی از خانواده‌ها چندین عوض خانواده خود را از دست دادند.

وی افزود: کمتر از یک سال، حادثه تروریستی دوم در حرم شاهچراغ (ع) اتفاق افتاد و در این حمله، عامل تروریستی علاوه بر سلاح، مواد منفجره نیز به همراه داشت که نشان می‌دهد که هدف عامل تروریستی علاوه بر کشتن مردم، تخریب حرم مطهر نیز بوده است. در این حادثه تروریستی ۲ نفر به شهادت رسیدند و ۸ نفر مجروح شدند.

مشایخی گفت: انجام حمله دوم، نشان می‌دهد که این حوادث تروریستی برنامه‌ریزی شده و پشت آن شبکه پیچیده حمایت‌های مالی و لجستیکی بوده است که بدون حمایت‌های خارجی قادر به این حوادث تروریستی نبودند. بسیاری از مجروحین این حوادث دچار آسیب‌های روحی شدند و بازماندگان این حوادث دچار استرس و ترس از حضور در جمع شدند. اعترافات افراد دستگیر شده نیز نشان می‌دهد این حملات تحت حمایت گروه داعش انجام شده  و حمایت‌های مالی و تسلیحاتی گسترده‌ای از آنها انجام شده است. پس از این حوادث، داعش مسئولیت این حوادث را برعهده گرفت و اعلام کرده برنامه انجام حملات دیگری در دیگر نقاط کشور را دارد.

در ادامه وکیل شکات درخواست کرد فیلمی از حوادث تروریستی در دادگاه پخش شود.

قاضی حسین زاده گفت: رئیس‌جمهور دولت خوانده، صراحتاً اعلام کرد که ما این گروه تروریستی را تشکیل دادیم.

علی مشایخی وکیل شکات ادامه داد: پرونده حاضر تنها یک دعوای حقوقی ساده نیست؛ بلکه نماد مبارزه با یکی از مهمترین چالش‌های جهانی معاصر است. چالشی که نه تنها امنیت ملی ایران بلکه امنیت و صلح جامعه جهانی را تهدید می‌کند. حادثه تروریستی حرم شاهچراغ جنایتی علیه بشریت بود که جان ده‌ها نفر از هموطنان بی‌گناه ما را گرفت. اهمیت این پرونده تنها در تعداد قربانیان یا شدت حادثه خلاصه نمی‌شود بلکه اهمیت آن در ابعاد حقوقی و بین‌المللی آن است که نظام حقوقی بین‌الملل را به چالش می‌کشد چرا که تروریسم، پدیده‌ای نیست که در مرزهای یک کشور محدود بماند. گروه‌های تروریستی مانند داعش به واسطه حمایت‌های مالی و تسلیحاتی از سوی دولت‌ها و نهادهای فراملی توانستند در کشورهای مختلف عملیات‌های خونبار انجام دهند.

وی ادامه داد: در پرونده حاضر شواهد غیرقابل انکاری وجود دارد که نشان می‌دهد این حملات نه تنها توسط چند فرد افراطی بلکه با حمایت و هدایت شبکه گسترده‌ای از عوامل داخلی و خارجی انجام شده است. این یعنی ما با یک جنایت بین‌المللی روبه‌رو هستیم که بازیگران اصلی آن نه تنها گروه‌های تروریستی بلکه حامیان دولتی آن‌ها هستند. بر اساس حقوق بین‌الملل هر دولتی که به‌طور مستقیم یا غیر مستقیم از اقدامات تروریستی حمایت کند، مسئولیت حقوقی دارد.

مشایخی اضافه کرد: ماده ۲ منشور سازمان ملل متحد، دولت‌ها را ملزم می‌کند از تهدید علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی دیگر کشورها خودداری کنند. حمایت از گروه‌های تروریستی نقض صریح این اصل است. همچنین کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم دولت‌ها را ملزم می‌کند از تهدید علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی دیگر کشورها خودداری کنند. همچنین قطعنامه‌های شماره ۱۳۷۳ و ۲۱۷۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکید می‌کنند که دولت‌ها باید تمام اقدامات لازم را برای جلوگیری از حمایت مالی و تجهیز تروریستی اتخاذ نمایند؛ بنابراین دولت‌هایی که در تامین مالی آموزشی و یا تجهیز تروریستی نقش دارند باید در قبال خسارات ناشی از این آموزش‌ها پاسخگو باشند.

وی یادآور شد: این دادگاه پیامی قاطع به جامعه جهانی ارسال می‌کند که تروریسم و حامیان آن هرگز از اجرای عدالت در امان نخواهند بود. این دادگاه همچنین نقشی تعیین کننده در توسعه رویه‌های حقوقی مبارزه با تروریسم در سطح مجامع بین‌المللی خواهد داشت و امیدی برای قربانیان تروریست در سراسر جهان خواهد بود.

در ادامه، فاطمه سرایداران که در حادثه تروریستی حرم مطهر شاهچراغ(ع) پدر، مادر، برادر خود را از دست داده و آرتین برادر کوچک او نیز جانباز شده است، در جایگاه قرار گرفت و در حالی که گریه می‌کرد، گفت: این حادثه غیرقابل توصیف و دردناک است و این فاجعه روح و روانم را به شدت جریحه‌دار کرده و در قالب کلمات قابل بیان نیست.

وی با بیان اینکه این حادثه ناگوار تنها یک هفته پیش از برگزاری جشن عروسی من اتفاق افتاد، گفت: تمام جهان بر سرم فروریخت و نمی‌توانستم تصور کنم که پدر و مادر و برادرم یکباره به طور ناگواری پر بکشند و شک آن لحظه همواره با من است تا جایی که گاهی فکر می کنم که کابوس بوده است.

وی ادامه داد: اکنون من مادر و پدر آرتین، برادر کوچکم هستم و او به مراتب بیشتر نیاز به حمایت دارد. فشار روحی بیشتری را تحمل می‌کند زیرا این کودک پنج ساله به جز اینکه خودش آسیب دید، با چشمان خود شاهد پرپر شدن پیکر مادر، پدر و برادرش و متلاشی شدن صورت مادر خود بود.

سرایداران گفت: برادرم آرتین بعد از حادثه دچار افسردگی شد و هر کودکی که با پدرش میدید خیره و با بغض نگاه می‌کرد و دلتنگی عزیزانمان همواره با اوست و گرچه تمام تلاش من و همسرم مراقبت از برادرم بوده است و در تلاش برای التیام زخم‌های عمیق ناشی از این حادثه هستم اما در هر لحظه آنها را به یاد می‌آورم و بخشی از وجودم گم شده است.

این دختر شهدای حادثه تروریستی شاهچراغ از قاضی دادگاه خواست تا با اجرای عدالت و صدور حکم عادلانه این غم سنگین را التیام دهد.

در ادامه جلسه دادگاه،  پریسا فرخی شاهد اول که در هنگام وقوع حادثه تروریستی در حرم حضور داشت با حصور در جایگاه گفت: ما در این جلسه حضور پیدا کردیم تا مطالبه به حق خانواده شهدای حمله تروریستی حرم شاهچراغ که دو سال متوالی توسط گروه تروریستی داعش و با حمایت‌های ایالات متحده آمریکا به‌وقوع پیوست را در جوامع بین‌المللی دنبال کنیم. از بدو پیروزی انقلاب اسلامی حمایت‌های آمریکا به انحای مختلف از گروه‌های تروریستی، تکفیری و الحادی صورت گرفته و گروه‌های زیادی از مردم بی‌گناه در این اقدامات به شهادت رسیدند و یا مجروح شدند.

این شاهد عینی ادامه داد: بنده خادم آستان و مسئول اداره مرکز مشاوره و روانشناسی حرم مطهر حضرت شاهچراغ هستم. روز حادثه با شنیدن اولین صدای تیر وارد حیاط حرم شدم و مردم را دیدم که سراسیمه و با فریاد و ترس فرار می‌کردند. سعی کردم مردم را به سمتی هدایت کنم که از ترس آن‌ها کاسته شود ولی شدت حملات به حدی زیاد بود که جمعیت قابل کنترل نبود. پس از ورود نیروهای امنیتی و دستگیری فرد ضارب، بر بالین شهدا حاضر شدم. گریه و وحشت کودکان و ناله‌های مجروحین و جوی خونی که در حرم به راه افتاده بود هرگز از خاطرم فراموش نمی‌شود. با همکاری برادرانی که در حرم بودند نبض مجروحان را می‌گرفتیم و افرادی که نبض داشتند و زنده بودند با چادرهای موجود در حرم زخم آنها را می‌بستیم تا از شدت خونریزی جلوگیری شود.

وی گفت: خانم‌های مجروح را به آرامش دعوت می‌کردم و کودکانی که در آنجا بودند از جمله آرتین و اهورا را در آغوش گرفته و از کنار شهدا دور کردم. این حادثه حوالی اذان مغرب رخ داد که جمعیت بیشتری معمولاً در حرم حضور دارند این حمله تعمداً در این زمان برنامه‌ریزی شده بود تا تلفات بیشتری داشته باشد.

قاضی حسین زاده از این شاهد عینی پرسید: یعنی با توجه به اینکه شما خادم حرم هستید و با مبادی ورودی و خروجی و ساعات شلوغی حرم آشنایی دارید آیا تصور می‌کنید که انتخاب مسیر حرکت تروریست و ساعت ورود وی در حرم عمدی بوده؟

شاهد عینی پاسخ داد: بله. قطعاً تروریست قبلاً شرایط موجود را بررسی کرده بود. تا چند روز قبل از حادثه تروریستی هوا سرد نشده بود و فرش‌های نماز در داخل حرم پهن می‌شد. احساس می‌کنم تروریست قصد داشته که وارد صحن قدیم شود. پس از اینکه وارد حرم می‌شود و از داخل حیاط حرم حمله خود را آغاز می‌کند متوجه می‌شود که صفوف نماز در داخل حیاط نیست برای همین به داخل شبستان می‌آید، چون تا چند روز قبل صفوف نماز در داخل حیاط تشکیل می‌شد.

پریسا فرخی گفت: در این دادگاه شهادت می‌دهم که این حمله تروریستی، فقط یک اقدام تروریستی نبود بلکه نقض مادی و معنوی مردم کشور ما بود و از دادگاه درخواست داریم در جهت احقاق خسارت‌های مادی و معنوی خانواده‌های شهدا اقدام کند.

در ادامه فرزاد بادپا، خادمی که تروریست دوم را خلع سلاح کرد به عنوان شاهد دومین حمله تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ در جایگاه حاضر شد تا مشاهدات عینی خود را بیان کند.

فرزاد بادپا با حضور در جایگاه  گفت: شغل بنده در حرم انجام کارهای خدماتی بود. در روز حادثه صدای شلیک گلوله آمد، نزدیک‌تر که شدم، دیدم فردی اسلحه به دست دارد و به سمت زائران شلیک می‌کند. جلو رفتم و عامل تروریستی را هُل دادم و به زمین انداختم و اسحله را گرفتم. این فرد هم مشتی به صورت من زد که دندانم شکست. اگر این عامل تروریستی، چند متر جلوتر می‌رفت و به سقاخانه نزدیک می‌شد، حادثه بزرگتری رخ می‌داد، زیرا عامل تروریستی ۸ خشاب پُر همراه داشت و در حرم نیز تعداد زیادی کودک حضور داشتند که در حال نقاشی بودند. داخل کیف عامل تروریستی یک ظرف بنزین، فندک و پرچم داعش و قاشق و چنگال بود.

قاضی حسین‌زاده گفت: نکته‌ای که ما باید در رابطه با پرونده حاضر از حیث حقوقی به آن توجه داشته باشیم ضرر به مفهوم اهمّ کلمه است. ضرر مادی اعم از عیب، نقص، تلف، اتلاف یا کاهش ارزش مال به‌عنوان ضرر اقتصادی موضوع بحث ما در این پرونده نیست. بلکه در این پرونده آنچه که مضمون نظر و مورد توجه است ضرر معنوی است. آنچه در این پرونده به عنوان ضرر معنوی قابلیت مطالبه دارد، تألمات روحی ناشی از، از دست دادن عزیزانی است که به واسطه آن تنش، استرس، اضطراب و دردهای مستمر بر زندگی خواهان‌ها وارد شده است. ضرر معنوی در این پرونده اعم است از ضرر وارد به خود فرد، شامل آلام و دردهای وارد بر فرد و نیز ضرر مادی ناشی از، از دست دادن این فرد، چون فردی که از دست رفته سرپرست خانواده بوده و از این جهت شامل ضرر مادی شده است که به آن ضرر مادی ناشی از ضرر معنوی می‌گویند؛ بنابراین ضرر مالی ناشی از ضرر معنوی در این پرونده به صورت غیر مستقیم مطالبه شده است

سپس محمدرضا فتحی پسر نادر فتحی نخستین جانباز حادثه تروریستی حرم شاهچراغ به دلیل اینکه پدرش در بستر بیماری قرار دارد و قادر به حرکت نیست به نیابت از پدر در جایگاه حاضر شد تا مطالبی را بیان کند.

وی گفت: به نیابت از پدرم درخواست رسیدگی به خسارات مادی و معنوی سنگین ناشی از این حادثه تروریستی را دارم. در روز چهارشنبه چهارم آبان ماه سال ۱۴۰۱ پدرم در حین خدمت به‌عنوان خادم افتخاری ورودی حرم حضرت شاهچراغ مورد حمله نوجوانمردانه تروریستی تکفیری قرار گرفت و دو گلوله به وی اصابت کرد. پس از این حادثه وضعیت جسمی و مغزی ایشان وخیم شد. پدرم به مدت ۷۶ روز بیمارستان بستری بود و ۴۰ روز در کما به‌سر می‌برد و پس از ترخیص از بیمارستان وضعیت وی همچنان بحرانی است و قادر به انجام حرکت و هیچ‌گونه فعالیتی نیست و به‌صورت کامل نیازمند مراقبت شبانه‌روزی است.

وی ادامه داد: قدرت تکلم پدرم نیز تا حدودی از دست رفته است و به علت ضایعات مغزی ناشی از کما به‌صورت مداوم با حملات عصبی و تشنج‌های پی‌درپی مواجه هستند و دارای لرزش‌های عضلانی شدید است. وی همچنین حافظه کوتاه مدت خود را به‌طور کامل از دست داده و چندین ماه به دستگاه‌های تنفسی و تجهیزات پزشکی وابسته بود.

فرزند نادر فتحی جانباز حادثه تروریستی حرم شاهچراغ اضافه کرد: کمیاب بودن داروها، هزینه‌های سنگین پزشکی، مراقبت‌های شبانه‌روزی و استرس‌های مداوم منجر به فشارهای روحی و روانی زیادی به خانواده ما شده است. پدرم در حال حاضر یک شهید زنده است. وی ۱۱ سال خادم افتخاری حرم بوده است. پدرم بازنشسته بود. در زمان وقوع حادثه من تازه در مقطع کارشناسی فارغ‌التحصیل شده بودم و برادرم سرباز بود و پدرم تنها نان‌آور خانواده بود، به همین جهت پس از این حادثه از لحاظ اقتصادی در تنگناهای زیادی قرار گرفتیم. برادرم در حین خدمت برای پیگیری امور درمانی پدرم مجبور بود مرتب مرخصی بگیرد. حال و احوالات ما در آن شرایط غیر قابل توصیف است، اما توانستیم آن شرایط را پشت سر بگذاریم. از دادگاه محترم تقاضا داریم برای برقراری عدالت و احقاق حقوق خانواده شهدا و جانبازان این حادثه اقدامات لازم انجام شود.

در ادامه پدر شهید نخبه شاهچراغ، سید فریدالدین معصومی که در حادثه تروریستی اول حرم شاهچراغ به شهادت رسید، در جایگاه حاضر شد.

این پدر شهید گفت: در این دادگاه مطالبه مادی ندارم. پسرم مدرک دکترا داشت و پس از تحصیل به کشور بازگشت. قبل از شهادت به مردم خدمت کرد. قبل از شهادت می‌خواست به ماموریت کاری برود که هواپیما چند ساعت تاخیر داشت به همین دلیل به حرم رفت و زمانی که وارد حرم شد، به شهادت رسید. این شهید دو فرزند ۴ ساله و ۹ ساله دارد که از وی به یادگار مانده است. آمریکا باید نسبت به این حوادث تروریستی پاسخ دهد.

مشایخی وکیل شکات نیز در ادامه گفت: در حمله اول تعدادی از کودکان مورد اصابت گلوله قرار گرفتند و مجروح شدند. یکی از کودکان که در حرم حضور داشت امیرعلی کیومرثی است که در حادثه تروریستی شاهچراغ از ناحیه لگن مجروح شد.

در ادامه پدر امیرعلی کیومرثی در جایگاه قرار گرفت و در مورد روز حادثه گفت: مردم استان فارس، حرم حضرت شاهچراغ را محل امنی برای خود می‌دانند. روز ۴ آبان ماه از شهرستان لامرد همراه خانواده به حرم رفتیم. همسر و دخترم برای خرید به بازار رفتند و من و امیرعلی وارد حرم شدیم. بعد از نماز وارد شبستان حرم شدیم که صدای تیراندازی آمد. خادمان بلافاصله درب حرم را بستند، اما فرد تروریست از در دیگری وارد شد. زمانی که قصد خروج داشتیم فرد تروریست به سمت ما آمد و حدود ۷ تا ۸ تیر شلیک کرد. نگاه که کردم دیدم به شکم پسرم تیر شلیک شده است و تیر مستقیم خورده است. از قبل می‌دانستم که حرم درمانگاه دارد. به سرعت پسرم به به درمانگاه بردم.

پزشکی آنجا بود نتواست کاری انجام دهد، زیرا تیر از شکم وارد و از ناحیه لگن خارج شده بود. این حادثه چند دقیقه طول کشید، اما زندگی افراد زیادی را تغییر داد. پسرم بعد از این حادثه لکنت زبان گرفته است و ۲ سال از مدرسه دور مانده بود.

وی گفت: از دادگاه برای این حادثه درخواست دادخواهی دارم.

ادامه دارد...
 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha