عزیز جوانپور روز یکشنبه ۱۴ بهمن، در سومین نشست از سلسله نشستهای پژوهشی «در مسیر مشروطه»، با موضوع بررسی نسبت انقلاب اسلامی با انقلاب مشروطه که در خانهموزه مشروطه برگزار شد، اظهار کرد: انقلاب مشروطه یک انقلاب ناتمام بود که انقلاب اسلامی این انقلاب را به اتمام رساند که از این جهت در راستای هم قرار دارند.
وی افزود: با توجه به آسیبشناسی علما و اندیشمندان از شکست نهضت مشروطه و واکاوی اینکه چگونه مشروطه به اهداف خود نرسید، باعث شد تا در انقلاب اسلامی این عوامل تکرار نشوند.
وی ادامه داد: با رفع آسیبهای انقلاب مشروطه توانستیم به پیروزی انقلاب اسلامی برسیم همچنین تجربیات این نهضت بعد از پیروزی انقلاب اسلامی کمکهای بسیاری را به ما کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز بیان کرد: شباهتها و تفاوتهای بسیاری مابین انقلاب اسلامی و مشروطه وجود دارد.
وی مطرح کرد: مردم در انقلاب مشروطه به دنبال رفع استبداد و حاکمیت قانون در کشور بودند و از بیقانونی رنج میبردند.
وی اضافه کرد: در انقلاب مشروطه مطالبات دینی و مذهبی مورد توجه نبود بلکه چپاول کشور به دست استعمارگران بود و مطالبه مهم این نهضت حاکمیت قانون بر کشور به شمار میرود که بحثهای بسیاری در این حوزه انجام میگرفت.
جوانپور اذعان کرد: انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی هر دو ضد استبداد و ضد ظلم و ستم بود و به عبارتی هر دو انقلاب به نوعی ضد استعمار به شمار میروند.
وی ادامه داد: مردم عادی در انقلاب مشروطیت حضور نداشتند اما در صحنه انقلاب اسلامی همه آحاد مردم از هر قشری حضور داشتند.
وی افزود: در انقلاب مشروطه بیشتر شهرهای بزرگ و مهم درگیر مبارزه بود اما در انقلاب اسلامی تمامی قشرهای مردم حضور داشتند که این نشان از مردمی بودن انقلاب اسلامی دارد و میتوان آن را یکی از ویژگیهای ممتاز انقلاب اسلامی دانست.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز تشریح کرد: انقلاب مشروطه یک نهضت محدود که فقط به دنبال اصلاحات سیاسی بود همچنین به ساختار اجتماعی و بحثهای متفرقه نمیپرداخت و در این قضیه بحث دین چندان محور نبود.
وی خاطرنشان کرد: اختلاف بین روحانیون، مذهبیون و روشنفکران در انقلاب مشروطه بسیار چشمگیر بود اما در دوران انقلاب اسلامی روحانیت و روشنفکران متحد و در مسائل بایکدیگر اشتراک داشتند و افق دیدگاهشان بهم نزدیک بود.
وی همچنین اضافه کرد: در دوران مشروطه، غربزدگی به مشروطه خواهی صدمه بسیاری را زد و استعمار بر جامعه غلبه پیدا کرد همچنین انگلیس خود را حامی مشروطه خواهان میدانست و انقلاب مشروطه را به طرف خودش کشید اما در انقلاب اسلامی از همان اول ما مخالف استعمار بودیم و هیچ یک از قدرتهای بزرگ نقشی در انقلاب اسلامی نداشت.
جوانپور بیان کرد: هشیاری امام (ره) و تجربیات انقلاب مشروطه باعث شد تا امام، اعتمادی به استعمارگران نکرده و توطئه آنها را متوجه شود بنابراین انقلاب اسلامی هیچ آسیبی از کشورهای استعمارگر ندیده و نمیبیند.
وی نهضت مشروطه را به دلیل قانونگذاری، دارای اهمیت بسیاری دانست و در پایان تاکید کرد: انقلاب مشروطه با اینکه انقلابی ناتمام بود و نتیجه مطلوبی نداشت اما انقلابی مهم و تاثیرگذاری بود. انقلاب اسلامی، انقلاب ناتمام مشروطه را به اتمام رساند و آن را تکمیل کرد.
انتهای پیام
نظرات