به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا سهشنبه شب و در جریان دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در پاسخ به سوالی درباره ادعای رسانهها درباره ضعیف بودن ایران تصریح کرد: «ایران ضعیف نیست. ایران یک کشور بسیار قوی است، اما به آنها اجازه نخواهیم داد به سلاح هستهای برسند. ایران ضعیف نیست. آنها قوی هستند. خواست من جلوگیری از رسیدن آنها به سلاح هستهای است.»
رئیسجمهور آمریکا همچنین در کنفرانس خبری مشترک با نتانیاهو در اظهاراتی ضدایرانی مدعی شد: «سیاست فشار حداکثری علیه ایران را نیز بازگرداندهام و بیشترین تحریمها را علیه ایران اعمال کردیم تا صادرات نفتی این کشور به صفر برسد و ایران دیگر نتواند به اقدامات خود در منطقه و جهان ادامه دهد. در زمان خروجم از کاخ سفید، ایران هیچ سرمایهای نداشت. آنها نمیتوانستند نفت بفروشند. حماس قدرتی نداشت. در دولت اولم، در همکاری با اسرائیل، خاورمیانهای صلح آمیز داشتیم؛ داعش را شکست دادیم، از توافق هستهای ایران، یکی از بدترین توافقات تاریخ، خارج شدیم.»
ترامپ پیش از این و در شامگاه سهشنبه یک «یادداشت ریاستجمهوری» درباره «احیای سیاست فشار حداکثری» علیه ایران نیز امضا کرد.
طبق گزارش رویترز، ترامپ بهمنظور آنچه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، بهصفر رساندن صادرات نفت و مقابله با نفوذ منطقهای ایران خوانده، این یادداشت را امضا کرده است.
او گفت که درباره امضای این سند «مردد» بوده، با این حال این یادداشت «بسیار سختگیرانه» است.
ترامپ تصریح کرد: «امیدوارم از این (فشار حداکثری) زیاد استفاده نکنیم. باید ببینیم آیا میتوانیم با ایران به توافق برسیم یا خیر.»
رئیسجمهور آمریکا در ادامه، آمادگی خود برای گفتوگو با «مسعود پزشکیان» همتای ایرانی خود را ابراز کرد و به سوال یک خبرنگار درباره آمادگی برای گفتوگو با همتای ایرانی خود، پاسخ مثبت داد.
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران نیز در حاشیه جلسه امروز (چهارشنبه) هیأت دولت در جمع خبرنگاران در واکنش به اظهارات شب گذشته رئیسجمهور آمریکا، بیان کرد: «در خصوص صحبت هایی که دیشب توسط رئیسجمهور آمریکا مطرح شد، معتقد هستم که فشار حداکثری یک تجربه شکست خورده است و امتحان مجدد آن نیز به شکست دیگری تبدیل خواهد شد. اگر موضوع اصلی این است که ایران به دنبال سلاح هستهای نرود، این قابل حصول است. خیلی موضوع مشکلی نیست. ایران یک عضو متعهد NPT بوده است.»
او در ادامه اظهار کرد: مواضع ایران در خصوص سلاح هسته ای کاملا مشخص است. فتوای مقام معظم رهبری نیز وجود دارد که تکلیف را برای همه ما روشن کرده است.
سیاست چماق و هویج ترامپ در قبال ایران
«امیرعلی ابوالفتح» کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با ایسنا در ارتباط با صحبتهای دونالد ترامپ در مورد ایران اظهار کرد: ترامپ در صحبتهای خود نسبت به قبل مقداری پختهتر بود و در واقع در مورد ایران، مودبانه و با احترام بیشتری صحبت کرد ولی در عین حال سیاست چماق و هویج را نیز در پیش گرفت. او در ابتدا یادداشت بازگشت فشار حداکثری را امضا کرد و بعد از آن در صحبتهایی اظهار کرد که ایران کشوری قویای است و من آماده مذاکره با رئیسجمهور ایران هستم.
او با بیان اینکه «یادداشت اجرایی که ترامپ در مورد بازگشت فشار حداکثری علیه ایران امضا کرد، با فرمان اجرایی که در سال ۲۰۱۸ در این زمینه امضا کرده بود، متفاوت است»، گفت: یادداشت اجرایی الزامآور نیست، حکم قانون را ندارد و ترامپ موقعی که این یادداشت را امضا میکرد گفت که نمیخواستم این کار را انجام بدهم و مردد بودم، این در حالی است که ترامپ در سال ۲۰۱۸ با اقتدار فرمان فشار حداکثری علیه ایران را امضا کرد.
![پیام اظهارات «پختهتر» ترامپ درباره ایران](https://cdn.isna.ir/d/2025/02/05/3/63345561.jpg?ts=1738746410373)
برجام؛ بهترین چارچوب برای مذاکره با ایران درخصوص نداشتن سلاح هستهای
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «ترامپ در صحبتهای خود تصریح کرد که ما فقط میخواهیم ایران سلاح هستهای نداشته باشد»، خاطرنشان کرد: اگر در واقع ترامپ فقط به دنبال این است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد، برجام بهترین چارچوب در این زمینه بود. کارشناسان و بسیاری از کشورها معتقد بودند که بهترین مسیر در این زمینه چاچوب برجام است ولی ما دیدیم که ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود از این توافقنامه خارج شد و اکنون نیز فقط اگر همین خواسته را دارد میتواند خیلی راحت به برجام بازگردد و مذاکره در چارچوب برجام را بپذیرد. ایران نیز بارها اعلام کرده است که باید آمریکا به توافق نامه بازگردد.
ابوالفتح با بیان اینکه «صحبتی که ترامپ در این زمینه مطرح کرده است یک صحبت کلی است و معلوم نیست که آیا ترامپ فقط به بحث سلاح هستهای اکتفا میکند و یا اینکه میخواهد مذاکراتی انجام شود که در آن در ارتباط با مسائل منطقه و موشکی نیز رایزنی و گفتوگو شود»، گفت: در مجموع صحبتها و رفتار ترامپ در مورد ایران نسبت به گذشته یک قدم رو به جلو بود و اینکه او در جلوی نتانیاهو در حالی که نخستوزیر رژیم صهیونیستی اصرار میکرد که ایران ضعیف و خطرناک است، تاکید کرد که ایران قوی است و ما به دنبال توافق با ایران هستیم، خود یک پیام است.
![پیام اظهارات «پختهتر» ترامپ درباره ایران](https://cdn.isna.ir/d/2025/02/05/3/63345559.jpg?ts=1738746407719)
ترامپ واقعا به دنبال چیست؟
او با بیان اینکه «باید منتظر ماند تا جزئیات آنچه که ترامپ مدنظرش است مشخص شود و عموما وقتی رئیسجمهور آمریکا حرفی را میزند در روزهای بعدش مشاوران و مقامات کاخ سفید آن صحبتها را تکمیل و یا رفع ابهام میکنند»، ادامه داد: در همین چارچوب باید دید که ترامپ به واقع دنبال چیست و بعد از آن ایران تصمیم بگیرد و همانطور که گفتم اگر ترامپ فقط به دنبال این است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد، چارچوب برجام در این ارتباط وجود دارد و از طرف دیگر آژانس نیز به صورت مستمر بر فعالیتهای هستهای ایران نظارت میکند.
انتهای پیام
نظرات