روح الله کریمی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا مشکلات حوزه صادرات شامل بازاریابی، صادرات و جابجایی ارز را دلیل اصلی کاهش قیمت دانست که کارخانهداران با آن مواجه هستند و افزود: وجود واسطهها در این صنعت نیز منجر به کاهش قیمت کشمش در زمان برداشت میشود.
کریمی ادامه داد: عدم وجود سطحبندی قیمت کشمش بر اساس کیفیت ظاهری از قبیل رنگ، بافت فیزیکی، اندازه و نیز طعم کشمش است که باید سازوکاری دیده شود تا قیمتگذاری کشمش بر اساس کیفیت انجام شده و تاکداران ترغیب به تولید کشمش با کیفیت شوند.
به گفته وی بهتر است این سطحبندی با برنامهریزی تاکداران از ابتدا انجام شود یعنی با هرس مناسب، نگه داشتن تعداد کافی و نه زیاد خوشه، هرس سبز، تغذیه مناسب، زمان مناسب برداشت و نیز بهینهسازی شرایط تهیه کشمش، محصولی با کیفیت به کارخانجات عرضه کنند.
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با تاکید بر اینکه ما زمانی میتوانیم در مورد دیگر مشکلات انگور صحبت کنیم که بازار فروش مناسبی داشته باشیم، افزود: بخشی از بازار فروش به کیفیت محصول عرضه شده توسط تاکدار و بخش دیگر به روابط بینالمللی و صادرات و حفظ بازارهای خارجی مربوط میشود.
پژوهشکده انگور و کشمش ظرفیت شناساندن برند انگور ملایر را دارد
این استاد دانشگاه ملایر تصریح کرد: پژوهشکده با برگزاری کارگاهها علمی، کنفرانسها و میزگردهای تخصص میتواند عمدتا در بحث ارتقاء کیفیت محصول تولیدی ایفای نقش کند ولی مدیریت روابط بینالملل دانشگاه ملایر این ظرفیت را دارد که از طریق جذب دانشجوی خارجی، تبادل با اساتید کشورهای مختلف و شناساندن برند انگور ملایر، ایفای نقش کند.
کریمی پژوهشکده ملی انگور و کشمش را فضای پژوهشی مناسبی دانست که مجهز به کارگاهها، آزمایشگاهها، باغات تحقیقاتی و زیر واحدهای مرتبط در حوزه انگور و کشمش، مشغول به ارائه خدمات پژوهشی در سطح ملی، استانی و شهرستانی است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر پژوهشکده انگور و کشمش دارای سه دپارتمان پژوهشی به زراعی و بهنژادی انگور، علوم محیطی انگور و تبدیل و نگهداری انگور است، افزود: با توجه به اهمیت صادرات انگور و کشمش به زودی دپارتمان اقتصاد و بازاریابی انگور و کشمش نیز راهاندازی خواهد شد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه ملایر تاکید کرد: وجود اعضای هیات علمی مجرب و متخصص در این پژوهشکده که هم زمان در دیگر دانشکدههای دانشگاه ملایر مشغول به فعالیت هستند این امکان را میدهد که دانشجویان پژوهشکده از تمام ظرفیت آزمایشگاههای موجود در دانشگاه به صورت شبکهای در راستای انجام رسالههای دکتری و طرحهای پژوهشی استفاده کنند.
پذیرش سه دوره دانشجوی دکتری تخصصی در پژوهشکده انگور و کشمش
کریمی با بیان اینکه بیش از یک دهه از زمان تاسیس پژوهشکده میگذرد، گفت: به عبارتی پژوهشکده مرحله نونهالی خود را پشت سر گذاشته و باید در دهه دوم بطور جّد و با رویکرد تخصصیتر به سمت رفع نیازهای علمی و پژوهشی انگور و کشمش کشور حرکت کنیم و به عنوان بازوی علمی و تحقیقاتی در دانشگاه ملایر ضمن تجاریسازی یافتههای تحقیقاتی و حل مسائل انگور کشور به دنبال درآمدزایی برای پژوهشکده باشیم تا بتوانیم برای تاسیس پژوهشگاه انگور و کشمش بخشی از زیرساختها و کمبود نیروی انسانی و مراکز پژوهشی خود را تکمیل کنیم.
وی از پذیرش سه دوره دانشجوی دکتری تخصصی (۱۵-۱۲ نفر در هر دوره) در پژوهشکده خبر داد و مطرح کرد: ۳۵ نفر از این دانشجویان فارغالتحصیل شدهاند و در حال حاضر ۶ نفر دیگر در شرف دفاع هستند.
پذیرش دانشجویان جدید منوط به تصویب طرحهای پژوهشی درآمدزاست
کریمی پذیرش دانشجویان برای ورودیهای جدید را منوط به تصویب طرحهای پژوهشی درآمدزا و کاربردی، وجود کارفرما و پیشبینی اعتبار مورد نیاز برای انجام رساله یا طرح پژوهشی در معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه با توجه به ماهیت تقاضا- محور بودن پژوهشکده دانست.
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر تاکید کرد: در حال رایزنی با مدیریت جهاد کشاورزی، اداره صنعت معدن و تجارت، اداره استاندارد، اداره گمرک، مراکز تولید نهال، تعاونی باغداران، صندوق کشمش شهرستان، سازمان سیما و منظر شهرداری، مراکز خدمات کشاورزی خصوصی، تولیدکنندههای سم و کود، گلخانهداران و کارخانجات فرآوری کشمش برای واگذاری طرحهای پژوهشی خود به پژوهشکده انگور و کشمش برای تامین اعتبار این پروژهای هستیم تا از این طریق بتوانیم دانشجوی دکتری پذیرش داشته باشیم.
کریمی با بیان اینکه به ازای تامین اعتبار طرحهای پژوهشی توسط سازمانها و واحدهای تولیدی مختلف به اندازه هزینه کرد هر طرح پژوهشی از مقدار مالیات سالیانه آن سازمان یا شرکت تولیدی کاسته میشود، افزود: در واقع چرخ پژوهشکده انگور و کشمش و به دنبال آن صنعت انگور و کشمش کشور با حمایت و تامین اعتبار توسط واحدهای تولیدی مرتبط خواهد چرخید.
موضوعات رسالههای دانشجویان پژوهشکده، کاربردی بوده است
به گفته این استاد دانشگاه از ابتدای جذب دانشجویان دکتری پژوهشکده در سال ۱۳۹۲ تاکنون تمامی موضوعات رسالهها، کاربردی و در راستای نیازهای اعلام شده در بخشهای دولتی و خصوصی مرتبط با انگور، کشمش و تولید شیره در استانهای مختلف کشور بوده است.
این دکتری علوم باغبانی ادامه داد: موضوعاتی از جمله داربستیکردن باغات، تغییر شیوه آبیاری از جویچهای به قطرهای، پایههای متحمل به خشکی در انگور، پایه و پیونک در انگور، شبیهسازی وقوع تگرک در تاکستان، شبیهسازی ریزگردها در تاکستانها و روشهای مقابله با آن، انبارمانی انگور در سردخانه، بستهبندی و نگهداری انگور، شیوههای تهیه کشمش، اصللاح پایههای متحمل به خشکی و سرما با استفاده انتقال ژن و دستکاری ژنتیکی، بیان ژنهای مرتبط با پلی فنول اکسیداز در انگور، مدیریت تغذیه و کوددهی در باغات انگور، حذف آلودگیهای آبی با استفاده از ضایعات انگور، شبیهسازی چرای دام در باغات و اثرات آن بر تحمل به سرمای پاییزه، کاربرد ترکیبات شیمیایی برای کاهش اثرات سرمازدگی بهاره، کنترل علفهای هرز در تاکستانها، استفاده از بیوچار انگور در کاهش آلودگی کادمیوم در خاک، استفاده از هوش مصنوعی در پایش عناصر غذایی در باغات انگور، کاربرد هوش مصنوعی در انبارمانی سرد انگور، جایگزینی قند انگور با قند مصرفی در شیرینیجات، کاربرد نانوفن آوری و بیوتکنولوژی در مدیریت تولید و پرورش انگور، گروه بندی و پهنهبندی منطقهای کاشت انگور، شبیهسازی اثر تغییر اقلیم بر فنولوژی، کمیت و کیفیت محصول انگور و شناسایی تقلبات شیره با روشهای جدید انجام شده است.
کریمی تصریح کرد: این موضوعات در استانهای تاکخیز کشور از جمله قزوین، زنجان، مرکزی، فارس، خراسانرضوی، خراسان شمالی، همدان، لرستان، ایلام، خوزستان، تهران، چهارمحال و بختیاری، کردستان، اصفهان، گلستان، آذربایجانهای غربی و شرقی انجام شده است و نشاندهنده رویکرد ملینگری پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر است.
برگزاری بیش از ۲۰ کارگاه تخصصی و پنج کنفرانس ملی و بینالمللی در پژوهشکده انگور و کشمش
عضو هیئت علمی دانشگاه ملایر با بیان اینکه به زودی چکیده این رسالهها روی سایت پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر بارگذاری خواهد شد، مطرح کرد: بخشی از رسالت پژوهشکده، استفاده از ظرفیت اساتید کشوری و بینالمللی متخصص در حوزه انگور و مسائل مرتبط با آن است و از ابتدای تاسیس این پژوهشکده تاکنون، بیش از ۲۰ کارگاه تخصصی و پنج کنفرانس ملی و بینالمللی با حضور اساتید مجرب در قالب سخنرانی علمی و یا حضور میدانی در باغات منطقه انجام شده است.
کریمی به برگزاری کارگاههایی با موضوعات شناسایی و کنترل آفات و بیماریهای کلیدی در انگور، مدیریت آبیاری در تاکستان، روشهای تهیه کشمش، مدیریت سرمازدگی زمستانه و بهاره در تاکستانها، مدیریت علفهای هرز، مدیریت تغذیه و کوددهی، آموزش تربیت و هرس باغات انگور، اجرای صفر تا صد طرح فراز و بازاریابی انگور اشاره کرد.
وی با بیان اینکه این کارگاهها با استفاده از اساتید پژوهشکده یا اساتید متخصص انگور از داخل یا خارج از کشور انجام شده است، افزود: برخی اعضای هیات علمی پژوهشکده نیز در کارگاهها و کنفرانسهای انگور در شهرهای مختلف شرکت و سخنرانی علمی کردند.
کریمی با تاکید بر اینکه کشور ما به دلیل وجود ذخائر ژنتیکی غنی مشکلی در زمینه تنوع ارقام انگور ندارد، تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از ارقام انگور به خوبی معرفی و شناسایی نشدهاند ولی به هر حال ما باید به سمت اصلاح رقمهای جدید حرکت کنیم.
وجود سه گونه انگور خارجی و ۳۵ رقم انگور تجاری داخلی و خارجی در باغ تحقیقاتی پژوهشکده
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با بیان اینکه در باغ تحقیقاتی پژوهشکده سه گونه انگور خارجی و بیش از ۳۵ رقم انگور تجاری داخلی و خارجی وجود دارد، افزود: زمینه خوبی برای ایجاد ترکیب تلاقیهای مختلف با هدف اصلاح رقمهای خاص در پژوهشکده وجود دارد و تا حدی در این زمینه کار انجام شده است.
وی از دو طرح پژوهشی با موضوع تولید ارقام متنوع انگور خبر داد و گفت: با توجه به اینکه فرایند معرفی رقم زمانبر بوده و از طریق اصلاح کلاسیک ۱۵ و بعضا ۲۰ سال و از طریق اصلاح موتاسیونی و پرتودهی ۷ تا۱۰ سال زمان میبرد، هماکنون با توجه به عمر ده ساله پژوهشکده رقمی معرفی نشده است.
در حال کار روی پایههای متحمل به سرمای انگور هستیم
کریمی به یکی از طرحهای پژوهشی خود که در مراحل پایانی است اشاره و بیان کرد: در حال کار روی پایههای متحمل به سرمای انگور هستیم و سازگاری پیوند رقم بیدانه سفید روی پایههای متحمل به سرما و خشکی در حال بررسی است و فاز نهایی طرح در حال انجام است.
به گفته این عضو هیئت علمی پژوهشکده انگور و کشمش ملایر، دو طرح دیگر که به صورت مشترک بین دانشگاه ملایر با موسسه کشاورزی هستهای سازمان انرژی اتمی و دانشگاه شیراز در حال انجام است، روی بیهستهشدن یکی از ارقام تجاری انگور و تغییر ساختار فشرده رقم یاقوتی با استفاده از پرتودهی گاما کار میشود که این طرحها در میانه راه هستند و ظرف سه سال آینده به عنوان رقم معرفی خواهند شد.
ورود یک رقم انگور از کشور آمریکا با تحمل دمای ۳۶-
وی با بیان اینکه اخیرا یک رقم از کشور امریکا وارد کردیم، خاطرنشان کرد: این رقم تا ۳۶- درجه سانتیگراد تحمل به سرما دارد و میتواند برای تهیه آب میوه در مناطق سردسیر استفاده شود که باید مراحل قرنطینه و سازگاری را طی کند و بعد در اختیار تاکداران قرار داده میشود.
کریمی به ارتباط بسیار خوب بین پژوهشکده انگور و کشمش و جهاد کشاورزی در سطح وزارت خانه، سازمانهای جهاد کشاورزی و مدیریتهای جهاد کشاورزی شهرستان ملایر و دیگر استان های تاکخیز اشاره کرد و با تاکید بر اینکه این ارتباط کماکان ادامه دارد، گفت: در تدوین پیشنویس پروپوزال شهر جهانی انگور به زبان فارسی و انگلیسی، نگارش نقشه راه انگور استان، آموزش تاکداران از طریق برگزاری کارگاهها و کنفرانسهای علمی متعدد و تصمیمگیری در زمینه مباحث انگور، پژوهشکده همکاری جدی با سازمان جهاد کشاورزی استان داشته است.
این استاد دانشگاه ملایر ادامه داد: با توجه به ماهیت تقاضا محور بودن پژوهشکده و نیاز به تامین اعتبار از طریق طرحهای پژوهشی بایستی این ارتباط با واگذاری طرحهای کلان از جمله طرح فراز، سرشاخه کاری، ایجاد نهالستان انگور، طرحهای مرتبط با تغییر سیستمهای آبیاری در باغات، تسهیلات گلخانه، آموزش رسمی تاکداران و نظارت بر مصرف کود و سم بیش از پیش تقویت شود.
ثبت جهانی انگور یک ظرفیت برای صنعت انگور و کشمش ملایر است
وی جهانی شدن انگور ملایر و ثبت نظام تولید انگور دره جوزان ملایر به عنوان یک میراث جهانی کشاورزی (جیاس) در سازمان خوار و بار جهانی (فائو) را یک موفقیت برای شهرستان و یک ظرفیت بی بدیل برای صنعت انگور و کشمش ملایر و کشور خواند.
کریمی تاکید کرد: میبایست از این فرصت برای ایجاد سرمایهگذاری داخلی و خارجی به منظور توسعه باغات مکانیزه جدید، گلخانههای انگور، سردخانههای نگهداری انگور، صنایع سورت و بستهبندی کشمش به منظور اشتغالزایی و حفظ نیروی انسانی جوان در شهرستان ملایر در کنار رونق گردشگری و توریسم انگور و از این برند برای فروش فرآوردههای مختلف انگور در بازارهای داخلی و خارجی میتوان استفاده کرد.
وی در ادامه به یکی از طرحهایی که در راستای جهانیشدن انگور ملایر در دانشگاه ملایر در قالب رساله دکتری یکی از دانشجویان گرایش ارزیابی محیط زیست در حال انجام است، اشاره و تصریح کرد: این طرح با عنوان «ارزیابی تهدیدات محیطزیستی تاکستانهای منطقه دره جوزان ملایر (سایت جهانی انگور) و اثرات آن بر پایداری تولید و کیفیت انگور و کشمش»، اولین حرکت در راستای شکلگیری تحقیقات کاربردی در زمینه حفظ نظام تولید انگور به عنوان میراث کشاورزی (جیاس) در منظقه دره جوزان به عنوان سایت جهانی انگور است.
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر یادآور شد: درصدد هستیم اتاقی به عنوان دبیرخانه مشترک «ملایر شهر جهانی انگور» با مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ملایر، اداره صنعت، معدن و تجارت، تعاونی باغداران، اتاق بازرگانی ملایر و صندوق کشمش در ساختمان اصلی پژوهشکده اختصاص دهیم تا بتوانیم در راستای جهانیشدن ملایر برنامهریزیهای کوتاهبلند و بلندمدت انجام دهیم.
انتهای پیام
نظرات