• یکشنبه / ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۸:۲۳
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1404011707424
  • خبرنگار : 50622

معاون موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر البرز:

اصلاح بذر پرهزینه و زمانبر است

اصلاح بذر پرهزینه و زمانبر است

ایسنا/البرز معاون بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر البرز گفت: اصلاح بذر یک کار زمانبر است و هزینه بالایی دارد و اگر در این مسیر سیستم دولتی پشتیبانی نکند؛ به جایی نمی‌رسد.

محمود باقری در گفت و گو با ایسنا با اشاره به پروژه‌های مطالعاتی تولید بذر سبزی و صیفی در کشور اظهار کرد: بذور سبزی و صیفی بذور تجاری محسوب شده و به دلیل اینکه تولید آن سود خوبی دارد، معمولا دانش آن انحصاری بوده و شرکت‌ها دستاوردها و دانش خود را به سادگی در اختیار رقبا قرار نمی‌دهند.

وی افزود: از این رو تولید بذر سبزی و صیفی به عنوان یک نیاز اساسی در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی در جهت قطع وابستگی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.

وی در ادامه بیان کرد: از حدود ۲۰ سال گذشته تحقیق و مطالعه برای تولید بذر سبزی و صیفی در کشور آغاز شده، در حالی که تا قبل از آن اعتقادی به ضرورت تولید این بذور وجود نداشت و این دیدگاه ما را عقب انداخت.

باقری ادامه داد: با بهبود شرایط رقم‌های زیادی تولید شده است. با این حال به این دلیل که واردات این بذرها درصد سود زیادی دارد، ورود به بخش تولید و رقابت کردن با این شبکه کار ساده‌ای نیست.

وی عنوان کرد: افزایش تولید بذر محصولات زراعی و برخی بذرهای هیبرید گویای پیشرفت این حوزه و اثر بخشی تحقیقات پژوهشی است. بنابراین در شرایطی که بخش عمده‌ای از بازار دست واردکنندگان این بذور است، اصلی ترین چالش ما، رساندن بذور تولید شده به دست کشاورز است.

معاون بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر گفت: بذرهایی مثل گوجه فرنگی، خیار و فلفل دلمه‌ای در کشت گلخانه‌ای که سطح زیر کشت بالا و نیاز به تکنولوژی خاص تولید دارد، عمدتا وارداتی است و در بخش کشت فضای باز در زمینه بذر هندوانه و خیار وابستگی ۱۰۰ درصدی داریم.

وی ادامه داد: در مورد بذر خربزه و طالبی هم در کنار واردات آن، رقم بومی و اصلاح شده را در اختیار داریم و در مورد گوجه فرنگی هم مقداری بذر هبیرید در داخل تولید شده است. علاوه بر این در بخش سبزیجات برگی هم بخشی از وارادات و بخشی هم با استفاده از رقم‌های تولید داخل کشت می‌شود، اما چون سطح زیر کشت بالایی ندارد؛ ارز زیادی را از کشور خارج نمی کند.

باقری با اشاره به اهمیت کاهش مصرف آب در ارقام تولیدی افزود: اولین هدف در اصلاح بذر افزایش عملکرد آن در کشاورزی است، چون افزایش عملکرد خیلی از مسائل را تحت شعاع قرار می‌دهد. به عبارت دیگر بهره وری آب را افزایش می‌دهد و هم صرفه اقتصادی دارد.

وی با اشاره به اهمیت بانک ژن در تولید بذر گفت: بانک ژن گیاهی وظیفه نگهداری، حفظ ژن پلاست‌های گیاهی و احیاء آن را برعهده داشته و از طرف دیگر پیش اصلاحی بذور را هم انجام می‌دهد و از این طریق راهکارهایی را برای رقم زدن امنیت پایدار غذایی فراهم می‌کند.

باقری ادامه داد: به دلیل انحصاری بودن دانش ژرم پلاسم و نقش ارقام جدید در قدرت غذایی و کشاورزی، برخی از بانک ژن‌های کشورهای شرقی، ژرم پلاسم مورد نیاز را در اختیار کشور ما قرار نمی‌دهند؛ ولی در مقابل کشورهای دیگری مثل آلمان دید بازتری نسبت به این قضیه داشته و در این زمینه کمک زیادی به ما کردند.

وی با اشاره به مشکلات تولید بذر سبزی و صیفی گفت: اصلاح بذر یک کار زمانبر است و هزینه بالایی دارد و اگر در این مسیر سیستم دولتی پشتیبانی نکند؛ به جایی نمی‌رسد. بنابراین اگر شرکت‌ها و محققین کشورهای دیگر در این زمینه موفق شده‌اند، به این خاطر است که در نتیجه حمایت‌ها به سود رسیده و از این سود برای ادامه تحقیقات و تولید محصول بهتر استفاده کرده‌اند.

 معاون تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر البرز در مورد نقش تقاضای بازار در افزایش تولید بذور اظهار کرد: این یک واقعیت است که بذر تولیدی باید با نیازهای بازار تطابق داشته باشد و تولید کننده نیازهای آینده بازار را با توجه به شرایط اقلیمی بسنجید.

وی گفت: اگرچه در سال‌های گذشته به تولید بذر یکسری از محصولات استراتژیک مثل گندم و ذرت توجه بیشتری شد؛ اما در حال حاضر توجه به تولید بذور سایر محصولات هم بیشتر شده است.

باقری با اشاره به دستاوردهای جدید در معرفی ارقام اصلاح‌ شده، یادآور شد: در سال‌های اخیر ۱۲ رقم جدید مربوط به بادمجان در کشور معرفی کرده‌ایم و در حال حاضر هم در زمینه تولید بذور هیبرید هم مطالعات و پروژه‌هایی انجام شده که نتایج حاصل آن طی یک یا دو سال آینده به بازار ارائه خواهد شد. در مورد پیاز و سیب زمینی هم رقم‌های جدیدی معرفی شده است.

باقری گفت: اصلی‌ترین دغدغه ما این است که رقمی که برای تولید آن وقت و عمر یک محقق صرف شده، به تولید انبوه رسیده و در جهت منافع ملی استفاده شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha