شیرزاد نجفی امروز (۱۷ فروردین) اظهار کرد: یکی از مهمترین چالشهای پیشروی مدیریت منابع طبیعی در استان، همزمانی وقوع سیلابهای شدید و خشکسالیهای متناوب در اثر تغییرات اقلیمی است.
وی با اشاره به اینکه لرستان یکی از استانهای نسبتاً پربارش کشور بهشمار میرود، خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر با کاهش شدید بارندگی و افزایش پدیدههای مانند سیلابهای مخرب مواجه بودهایم که تنها در سال آبی اخیر، میزان بارشها در استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۵ درصد کاهش داشته که این کاهش تأثیر مستقیمی بر منابع آب زیرزمینی و سطحی ما گذاشته است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان ادامه داد: بارشهای نقطهای و کوتاهمدت مانند سامانه بارشی روزهای ۱۳ تا اواخر ۱۶ فروردینماه ۱۴۰۴، در شهرستانهای استان، بارشی به میزان ۵۵.۴ میلیمتر به ثبت رسیده است که باعث افزایش چشمگیر رواناب و احتمال وقوع سیلاب در بسیاری از نقاط شدند.
نجفی با بیان اینکه عملیات آبخیزداری اعم از سازهای و بیولوژیکی در چنین شرایطی نقش بسیار مؤثری در کنترل رواناب، کاهش پیک سیلاب و تغذیه مصنوعی آبخوانها دارد، بیان کرد: تنها در یک نمونه از سامانههای بارشی اخیر، محاسبات کارشناسی ما نشان داد که از حدود ۹۸۵ میلیون مترمکعب بارش، حدود ۶۰ درصد و معادل ۵۹۱ میلیون مترمکعب رواناب تولید شده و اگر تنها ۱۰ درصد از این مقدار با عملیات آبخیزداری به زمین نفوذ کند، بیش از ۵۹ میلیون متر مکعب آب وارد سفرههای زیرزمینی میشود.
وی توجه به نقش کنترلی عملیاتهای آبخیزداری در افزایش زمان تمرکز سیلاب به کنترل را مهم برشمرد و گفت: به جرات می توان گفت که حداقل ۶۰ میلیون متر مکعبی حجم سیلاب، به وسیله عملیات آبخیزداری کنترل شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به دستاوردهای بزرگ استان در زمینه اجرای طرحهای آبخیزداری، ادامه داد: تاکنون بیش از ۷۰۰ هزار هکتار از اراضی استان تحت پوشش عملیات اجرایی آبخیزداری قرار گرفته که برای بیش از ۱.۲ میلیون هکتار مطالعات تفضیلی اجرای طرحها انجام شده که زیرساخت بسیار خوبی برای توسعه فعالیتها در آینده است.
نجفی یکی از نمونههای موفق اجرای این عملیات را حوزه آبخیز شمال خرمآباد عنوان کرد و افزود: در این حوزه با مساحتی بالغ بر ۴۸ هزار هکتار، با اجرای عملیات آبخیزداری حدود ۴۰ درصد مساحت، شاهد کاهش چشمگیر در دبی و شدت سیلابهای خرمرود بوده ایم که این امر نشان میدهد اگر این اقدامات به صورت گستردهتری انجام گیرد، میتواند اثر بسیار تعیینکنندهای در ایمنسازی شهرها و روستاها در برابر بلایای طبیعی از جمله سیل داشته باشد.
به گزارش ایسنا به نقل از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، وی تصریح کرد: شواهد آماری و تجربی به روشنی نشان میدهد که توسعه عملیات آبخیزداری نهتنها در کنترل و کاهش خسارات سیل، بلکه در تثبیت منابع آب زیرزمینی، افزایش نفوذ آب، جلوگیری از فرسایش خاک و مدیریت پایدار منابع طبیعی نقش بیبدیل و تعیینکنندهای دارد. از این رو، تقویت حمایتهای دولتی، تخصیص اعتبارات بیشتر و جلب مشارکت مردمی در این حوزه، ضرورتی انکارناپذیر در مسیر حفاظت از آینده منابع طبیعی کشور خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات