مجتبی آغاز در گفتوگو با ایسنا، خردهمالکی و پراکندگی اراضی کشاورزی به ویژه در استانهایی مانند یزد را یکی از موانع اصلی توسعه کشاورزی در استانها و کشور خواند و افزود: تجمیع و یکپارچهسازی اراضی نه تنها بهرهوری را افزایش میدهد بلکه موجب صرفهجویی در مصرف آب و نهادههای کشاورزی و همچنین کاهش هزینههای تولید میشود.
وی ضمن اشاره به ابلاغ دستور ویژه وزیر جهادکشاورزی در مورد اجرای طرح تجمیع اراضی در سال جاری، اظهار کرد: این طرح هماکنون با جدیت در مدیریتهای جهاد کشاورزی شهرستانها نیز در حال پیگیری است و برای هر شهرستان یک طرح پایلوت در نظر گرفته شده است.
این مسئول افزود: تشکیل کارگروههای ویژه تجمیع در شهرستانها و برنامهریزی برای همراهی خردهمالکان و بهرهبرداران کشاورزی از جمله اقدامات اولیه برای تحقق این طرح بوده است و انتظار میرود با اجرای این طرح، شاهد افزایش راندمان تولید، بهرهوری در مصرف آب، کاهش هزینههای کاشت، داشت و برداشت، افزایش کیفیت محصولات و از همه مهمتر، حفظ کاربری اراضی کشاورزی باشیم.
آغاز تاکید کرد: اجرای این طرح در تمام اراضی کشاورزی خرد که مالکیت آنها محرز باشد، امکانپذیر است و در همین راستا نیز برای ترغیب کشاورزان، مشوقهای خاصی در نظر گرفته شده است.
وی خاطرنشان کرد: متقاضیان میتوانند با مراجعه به مدیریتهای جهادکشاورزی شهرستان خود و ثبت درخواست در سامانه پنجره واحد مدیریت زمین به نشانی www.iraneland.ir اقدامات لازم برای دریافت مجوزهای قانونی را انجام دهند.
سرپرست مدیریت امور اراضی استان در ادامه با تاکید بر اهمیت حفاظت از اراضی کشاورزی، گفت: اراضی کشاورزی بستر اصلی اقتصاد مقاومتی و امنیت غذایی کشور محسوب میشوند و حفظ این اراضی، وظیفهای همگانی و رسالتی مهم بر عهده وزارت جهادکشاورزی است.
وی هشدار داد: تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی، پیامدهای گستردهای از جمله کاهش تولید غذا، گرانی محصولات، تخریب محیط زیست، افزایش قیمت زمین و مهاجرت بیرویه از روستاها را به همراه خواهد داشت.
آغاز با اشاره به قانون حفظ کاربری اراضی زراعی نیز خاطرنشان کرد: هرگونه تغییر کاربری بدون مجوز قانونی، ممنوع است و اقداماتی نظیر ساخت ویلا، دیوارکشی، فنسکشی و تخلیه نخاله از مصادیق تغییر کاربری محسوب میشوند.
به گفته وی، یگان حفاظت از اراضی کشاورزی استان یزد و گشتهای فعال در شهرستانها، با پایش مستمر اراضی، ضمن صدور اخطار توقف عملیات، در موارد لازم با استناد به تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون، دستور تخریب و اعاده به وضعیت اولیه را صادر کرده و متخلفین را به مراجع قضایی معرفی میکنند.
آغاز ضمن بیان این که از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون، بیش از ۱۸۰۰ مورد تغییر کاربری غیرمجاز در حدود ۲۶ هکتار از اراضی کشاورزی استان شناسایی شده است، متذکر شد: برای تمام این موارد، اخطار توقف صادر شده که از این میان، حدود ۱۰۵۰ مورد به مساحت تقریبی ۱۱ هکتار با حکم قضایی تخریب ساخت و سازها صورت گرفته است.
وی همچنین از شهروندان خواست در صورت مشاهده تغییر کاربریهای غیرمجاز، مراتب را از طریق سامانه ۱۳۱ که به صورت شبانهروزی فعال است، گزارش دهند و در صورت نیاز از مشاورههای لازم درباره صدور مجوزها و حفاظت اراضی نیز بهرهمند شوند.
سرپرست مدیریت امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان در پایان نیز یادآور شد: تحقق اهداف کلان وزارت جهاد کشاورزی در زمینه حفظ، بهرهبرداری اصولی و توسعه پایدار اراضی کشاورزی نیازمند مشارکت فعال مردم، بهویژه کشاورزان و مالکان زمینهای زراعی است که با حفظ این منابع ارزشمند، تضمینکننده سلامت، امنیت غذایی و توسعه پایدار کشور خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات