• چهارشنبه / ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۷:۴۷
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1404012009635
  • خبرنگار : 50212

سخاوت آسمان نتوانست کام تشنه «کمال صالح» و «الغدیر» را سیراب کند

سخاوت آسمان نتوانست کام تشنه «کمال صالح» و «الغدیر» را سیراب کند

ایسنا/مرکزی مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه‌ای مرکزی گفت: بارش‌های اخیر نتوانست میزان دبی ورودی آب به سدهای کمال صالح شازند و الغدیر ساوه را افزایش داده و کام تشنه این دو سد شاخص استان مرکزی را سیراب کند.

حسین اسدی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به بارش نزولات آسمانی در هفته‌های اخیر در استان اظهار کرد: براساس رصد و پایش آخرین وضعیت میزان بارندگی و بررسی احجام سد کمال صالح شازند و سد الغدیر ساوه، متاسفانه همچنان شرایط ذخیره‌سازی آب در این دو سد بحرانی بوده و تشنه‌تر از همیشه هستند.

وی با اشاره به حجم ۹۵ میلیون متر مکعبی سد کمال صالح شازند گفت: با وجود بارش‌های مطلوبی که در حوضه آبریز این سد اتفاق افتاده است، اما تنها ۱۶.۶ میلیون متر مکعب معادل ۱۷ درصد حجم سد، آب در پشت سد وجود دارد و ۸۳ درصد حجم آن خالی است که بیانگر وضعیت بحرانی منابع آبی ذخیره شده در دریاچه این سد است.

وی گفت: در سال گذشته حجم آب ذخیره شده در سدکمال صالح حدود ۲۶ میلیون متر مکعب بود در حالیکه امسال به ۱۶.۶ میلیون متر مکعب کاهش یافته که از این میزان ۱۰ میلیون متر مکعب، آب مرده و غیرقابل برنامه‌ریزی است و تنها ۶.۶ میلیون متر مکعب قابل برنامه‌ریزی بوده و صرفا پاسخگوی نیاز بخشی از مصارف شرب ۷۰ روز آینده کلانشهر اراک خواهد بود.

اسدی در خصوص تامین بخشی از مصارف شرب شهر ساوه از طریق منابع آبی سدالغدیر این شهرستان گفت: از مجموع ۲۷۷ میلیون متر مکعب حجم سد الغدیر در حال حاضر ۲۵.۲ میلیون متر مکعب آب در دریاچه این سد وجود دارد، این در حالی است که میزان آب ذخیره شده سال گذشته در این سد ۲۷ میلیون متر مکعب بوده است.

وی افزود: از ۲۵.۲ میلیون متر مکعب آب موجود در دریاچه سدالغدیر ساوه حدودا ۱۶ میلیون متر مکعب، حجم مرده و غیرقابل برنامه ریزی است و تنها ۹.۲ میلیون متر مکعب آن حجم آب قابل برنامه‌ریزی است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای مرکزی با اشاره به بحرانی بودن وضعیت آب ذخیره شده در سدهای کمال صالح و الغدیر که وظیفه تامین بخشی از نیاز شرب شهروندان اراک و ساوه را عهده‌دار هستند، گفت: از شهروندان این دو شهرستان درخواست می‌شود با مصرف بهینه آب و رعایت الگوی مصرف، همکاری لازم را بعمل آورند تا بتوان از تابستان سخت امسال عبور کرده و شرایط به گونه‌ای رقم نخورد که کار به جیره‌بندی آب بکشد.

وی از کشاورزان خواست تا برابر با احجام و ساعت کارکرد مندرج در پروانه‌های صادره چاه‌های کشاورزی اقدام به برداشت آب جهت مصارف بخش کشاورزی کنند و بر اساس ساعت کارکردها برنامه‌ریزی لازم را جهت آبیاری به عمل آورند و گفت: بهره‌گیری از شیوه‌های نوین آبیاری، تغییر الگوی کشت و پرهیز از آبیاری سنتی در بخش کشاورزی با توجه به تنش آبی موجود، ضرورت دوچندان دارد.

اسدی تصریح کرد: در حوزه صنعتی نیز موضوع بازچرخانی پساب که به استناد قانون برنامه هفتم توسعه به بخش صنعت ابلاغ شده است به عنوان یک منبع آبی پایدار باید در دستور کار مدیران صنایع قرار گیرد.

گفتنی است، سد الغدیر ساوه با ۲۶۵ متر طول تاج و حجم ۲۷۷ میلیون مترمکعب آب از نوع دو قوسی بتنی است که در سال ۷۲ با هدف تأمین برق و آب کشاورزی ۲۳ هزار هکتار از اراضی این شهرستان احداث شد.

این سد براساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات سیل، تولید انرژی الکتریکی، اشتغال‌زایی و ایجاد مراکز گردشگری احداث شده است و از ویژگی‌های مسیر انتقال آب در سد الغدیر این است که آب از طریق کانال اصلی به طول حدود ۱۰ کیلومتر به شبکه اصلی آبیاری منتقل می‌شود.

در پی وقوع سیل در فصل بهار ۹۸ و تکمیل شدن تراز آبی سد الغدیر ساوه، این سد در هشتم اردیبهشت ماه همان سال پس از ۲۲ سال، سرریز کرد. سد کمال صالح شازند نیز در جنوبی‌ترین نقطه شهرستان شازند با ظرفیت و حجم ۹۵ میلیون مترمکعب ساخته شده و در اسفندماه سال ۹۷ سرریز کرد.

این سد تاکنون دو مرتبه در فصل بهار سرریز داشته است که این سرریز به سمت سد مروک در استان لرستان در ۱۰ کیلومتری سد کمال صالح هدایت می‌شود. این سد از نوع سنگ‌ریزه‌ای است، ارتفاع تاج سد به ۱۲ متر و ارتفاع سد به ۸۰ متر می‌رسد و در ۴۵ کیلومتری جنوب شازند و ۷۸ کیلومتری اراک واقع شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha