دکتر محسن اسماعیل زاده مقدم در گفت و گو با ایسنا درباره بهنژادی ارقام تولیدی گفت: موسسه اصلاح نهال و بذر در مجموع بر روی ۳۵ محصول زراعی در حوزه غلات آبی، دانههای روغنی، ذرت، سبزی و دانههای علوفهای کار میکند که عمده این ۳۵ محصول، استراتژیک هستند.
وی در مورد تولید هستههای اولیه بذرها، افزود: علاوه بر حوزه دانههای روغنی و علوفهای در حوزه ارقام پنج محصول سبزی و صیفی زارعی مثل سیب زمینی، پیاز، فلفل، گوجه فرنگی و بادمجان هم مطالعاتی انجام و ارقامی معرفی شده است.
اسماعیل زاده در مورد افرایش بهرهوری ارقام جدید، ادامه داد: ما معتقد هستیم اتفاقاتی که طی سالیان گذشته در حوزه تولید محصولات زراعی رخ داده است، بخش اعظم آن ناشی از ارتقاء ژنتیک ارقام است.
وی عنوان کرد: دنیا بر این اعتقاد است که ۳۰ درصد از افزایش تولید در تمام محصولات، ناشی از سهم رقم است که بسته به نوع محصول بین ۳۰ تا ۴۰ درصد درکشور ما این اتفاق افتاده است.
وی بیان کرد: اگر میبینید که در طول سالیان اخیر میانگین تولید گندم آبی به حدود ۴.۶ میلیون تن در هکتار رسیده و کشاورزانی داریم که پیشرو هستند، به دلیل وجود ارقام جدیدی است که عملکرد تولید را به ۱۰ تا ۱۲ تن در هکتار افرایش داده است.
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافتههای تحقیقاتی موسسه اصلاح و تولید نهال بذر البرز گفت: وقتی تکنولوژی تولید بذر هیبرید در کشور وجود دارد و از آن در تولید ذرت، سورگم و ارزن استفاده میشود و فرآیند ناشی از آن در ارقام جدید بهره برداری شده و متوسط تولید علوفه در کشور را به ۵۰ تن افزایش میدهد؛ بیانگر تاثیر مطالعاتی است که در کشور و استان به تولید ارقامی با عملکرد بالا منتهی شده است.
وی ادامه داد: بخش دیگر تولید مربوط به نحوه مدیریت و در برگیرنده تغذیه مناسب و مدیریت بهینه است که به آموزش کشاورزان و سیاستهای کلی و شرایط بازار بستگی دارد.
اسماعیل زاده در ادامه تصریح کرد: اما یک بخش هم به این امر مهم بر میگردد که در برنامههای خود به چه میزان از فناوریهای نوین استفاده میکنیم. در این راستا با توجه به تغییرات اقلیمی که در کشور رخ داده و محدودیتهایی که در روابط بین الملل وجود دارد؛ سعی شده تا از بهترین فناوری استفاده کنیم و ارقام تولیدی برای کشاورزان از شرایط مناسبی برخوردار بوده و بهره وری مناسبی با آب مصرفی داشته باشد.
وی افزود: یکی از فناوریهایی که استفاده شده سرعت بخشیدن به معرفی رقمهای جدید است. در این خصوص بهنژادی سریع را در برنامههای خود قرار دادهایم. در این فرآیند با ایجاد نور مصنوعی گلخانهای، یک گیاه مثل گندم را سه تا چند نسل در گلخانه پیش میبریم و پروسه تولید رقم را به حدود شش سال کاهش دادهایم.
اسماعیل زاده گفت: برای افزایش بهرهوری ارقام و کاهش مصرف آب، استفاده از فناوریهای جدید آغاز شده و مطالعاتی در زمینه ریشه گیاهان را آغاز کردهایم. این مطالعات بسیار سخت است اما همکاران ما در گلخانه انتخاب لاینهایی را براساس ریشه شروع کردهاند.
وی بیان کرد: اگر بتوانیم این موضوع را در سطح وسیعتری انجام دهیم، کمک بزرگی به معرفی و تولید ارقامی که دامنه تحملشان نسبت به کم آبی مقاومتر است، خواهیم کرد.
انتهای پیام
نظرات