غزاله گلشاهی چهارشنبه ۲۰ فروردین در گفتوگو با خبرنگاران، با اشاره به تاریخچه برنامه هستهای ایران، گفت: ایران در سال ۱۹۵۸ به عضویت آژانس بینالمللی انرژی اتمی درآمد، در سال ۱۹۶۸، پیمان عدم تکثیر سلاحهای هستهای را امضا کرد و در سال ۱۹۷۰ آن را در مجلس شورای ملی به تصویب رساند، در سال ۱۹۶۷، آمریکا یک رآکتور تحقیقاتی ۵ مگاواتی به ایران فروخت که در دانشگاه تهران نصب شد، هدف ایران در سال ۱۳۵۳ این بود که در عرض ۲۰ سال، چرخه کامل سوخت را بومی و ۲۳ هزار مگاوات برق را از طریق ۲۲ نیروگاه هستهای تأمین کند.
گلشاهی با اشاره به اینکه در دی ماه ۱۳۷۳، قرارداد تکمیل و راهاندازی واحد یک نیروگاه اتمی بوشهر بصورت مشارکتی بین ایران و روسیه منعقد شد و در مرداد ۱۳۷۷ بازنگری شد، اضافه کرد: با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، عملیات ساخت نیروگاههای هستهای توسط کشورهای غربی متوقف شد، در طول جنگ ایران و عراق، تاسیسات موجود چندین بار مورد حمله هوایی عراق قرار گرفت و آسیبهایی به تجهیزات و ساختمانها وارد شد.
وی ادامه داد: دولت هشتم حاضر به پذیرش توافقنامههایی شد که به تدریج فعالیتهای مرتبط با دانش اتمی را به حالت تعلیق درآورد، در سال اول فعالیت دولت نهم، ایران اعلام کرد که تعلیق داوطلبانه غنیسازی به پایان رسیده است، با فک پلمب، فعالیتهای UCF اصفهان تحت نظارت آژانس ادامه یافت.
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه رئیس وقت جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۳ از تهیه سوخت هستهای توسط متخصصان ایرانی خبر داد، تصریح کرد: در سال ۱۳۸۵، ایران به فناوری غنیسازی اورانیوم دست یافت و زنجیره کامل غنیسازی را راهاندازی کرد که این روز بعنوان «روز ملی فناوری هستهای» نامگذاری شد.
وی با اظهار اینکه ایران همواره تأکید کرده است که برنامه هستهای آن صرفاً برای مقاصد صلحآمیز است، بیان کرد: این تأکید با وجود نگرانیهای بینالمللی در مورد غنیسازی اورانیوم ادامه دارد.
گلشاهی اضافه کرد: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هشدار داده است که ایران بهاندازهای اورانیوم با غنای نزدیک به سطح تسلیحاتی دارد که در صورت تصمیمگیری میتواند چندین بمب هستهای تولید کند، این موفقیتها نتیجه سیاستهای مدبرانه و پایداری در برابر تحریمها بوده است، دانشمندان ایرانی با هوش و ذکاوت خود، دانش هستهای را بومی کردهاند و ایران اکنون آماده است تا این دانش را به سایر کشورها انتقال دهد.
کارشناس سیاسی به بیان نمونههایی از پیشرفتهای اخیر در فناوری هستهای ایران پرداخت و گفت: ایران به تولید انبوه رادیو داروی مولیبدن ۹۹ - تکنسیم M ۹۹ دست یافته است، این دارو در تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشود و ایران یکی از معدود کشورهایی است که آن را تولید میکند.
وی اظهار کرد: ایران موفق به تولید کیک زرد یا Yellowcake شده است که برای سوخت رآکتورهای هستهای استفاده میشود، این ماده در پروژه ساغند یزد تولید میشود و ایران را به یکی از پیشگامان فراوری اورانیوم تبدیل کرده است و اینکه محققان ایرانی با استفاده از فناوری هستهای، ارقام اصلاح شده گیاهان را تولید کردهاند که شامل گندم مقاوم به خوابیدگی، جو متحمل به سرما، و پنبه مقاوم به بیماری قارچی است.
به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی مدرسه علمیه الزهرا ساری، گلشاهی با بیان اینکه ایران به دانش فنی ساخت شتابگر خطی دست یافته است که برای صنایع پلیمر و پزشکی مفید است، خاطرنشان کرد: ایران تحقیقات خود را در زمینه رآکتورهای همجوشی هستهای آغاز کرده است که به تولید انرژی پاک و ارزان کمک میکند.
انتهای پیام
نظرات