• شنبه / ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۸
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1404012311676
  • خبرنگار : 71496

رسوایی ماجرای انتخاب رئیس شین‌بت و جایگاه شکننده نتانیاهو

رسوایی ماجرای انتخاب رئیس شین‌بت و جایگاه شکننده نتانیاهو

عقب‌نشینی ناگهانی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از گزینه خود برای ریاست شین‌بت، نشان‌دهنده موضع شکننده او در قدرت و در برابر فشارهای شرکای تندرویش در ائتلاف حاکم و قدرت‌ها و دولت‌های خارجی از جمله آمریکا است.

به گزارش ایسنا، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تنها ظرف ۲۴ ساعت «الی شارویت» فرمانده سابق نیروی دریایی این رژیم را برای بر عهده گرفتن ریاست سرویس شین‌بت انتخاب کرد اما به سرعت از تصمیم خود منصرف شد و این سردرگمی و ناهماهنگی او در تصمیماتش را نشان می‌دهد.

در گزارش نشریه «کانتر پانچ» آمده است: این اتفاق نشان‌دهنده سردرگمی نتانیاهو در تصمیم‌گیری‌هایش بوده و این تصور رایج را ثابت می‌کند که تصمیمات در بالاترین سطوح بی‌حساب‌وکتاب و بدون رویکرد راهبردی روشنی گرفته می‌شود.

طبق گزارش یاد شده، این عقب‌نشینی ناگهانی نشانه دیگری از وضعیت شکننده نتانیاهو در قدرت و آسیب‌پذیری او در برابر فشارهای مختلف نه تنها از سوی شرکای تندروی او در ائتلاف حاکم بلکه از سوی قدرت‌ها و دولت‌های خارجی و حتی از سوی همسرش ساره است.

همچنین در این گزارش آمده است: سردرگمی در تصمیم‌گیری نشان‌دهنده بی‌اعتمادی عمیقی است که اسرائیلی‌ها نسبت به سران سیاسی خود دارند و نظرسنجی‌های اخیر نشان داد که با افزایش درخواست‌ها برای برگزاری انتخابات زودهنگام یا برکناری نتانیاهو، گروه بزرگی از اسرائیلی‌ها اعتماد خود به کابینه را از دست داده‌اند. این کاهش اعتماد به شکست نتانیاهو در ممانعت از حملات هفتم اکتبر و نیز ناتوانی در تحقق اهداف جنگ منجر شد.

بر اساس گزارش یاد شده، موضوع فراتر از این ناکامی‌های نظامی است، بخش بزرگی از اسرائیلی‌ها معتقد هستند که نتانیاهو اصلا دیگر بر اساس منافع اسرائیل عمل نمی‌کند بلکه با تمامی امکانات موجود برای حفظ قدرت ولو به قیمت از دست رفتن یکپارچگی جامعه اسرائیل تلاش می‌کند.

در ادامه این گزارش آمده است: آمادگی نتانیاهو برای استمرار عملیات‌های نظامی منجر به از دست رفتن جان بیش از ۱۵ هزار کودک و هزاران غیرنظامی در غزه شد و به نظر می‌رسد که این تمایل او همسو با تلاش‌هایش برای خریدن زمان بیشتر و ماندن در قدرت است.

به نوشته «کانتر پانچ»، رسوایی اخیر شین‌بت تا این لحظه روشن‌ترین دلیل بر عمق فساد و محاسبات نادرست حاصل از عملکرد نتانیاهو بوده و سیاست اسرائیل از دیرباز با بی‌ثباتی همراه بوده و ائتلاف‌های سیاسی به ندرت مدت طولانی دوام داشته‌اند و اختلافاتی که در کابینه نتانیاهو ایجاد شده از این قاعده مستثنی نبوده بلکه امتداد یک تاریخ سیاسی پرتنش است.

همچنین این رسوایی نشان داد افزایش مستمر تشدید تنش میان نهاد نظامی و کابینه (رژیم صهیونیستی) منعکس‌کننده رویکرد گسترده‌تری است که در آن احزاب راست‌گرا برای افزایش کنترل خود بر تمامی نهادهای اسرائیل از جمله ارتش تلاش می‌کنند در حالی که پیش از این ارتش یک نهاد بی‌طرف و به دور از کشمکش‌های سیاسی محسوب می‌شد اما حملات هفتم اکتبر و جنگ ناکامی که در پی آن رخ داد، هر دو اکنون موضوع تحقیقات گسترده‌ای قرار دارند و تعادل شکننده‌ای که به نتانیاهو و ائتلاف راست آن اجازه داد بدون خیزش مردمی گسترده در قدرت باقی بماند، نابود شد.  

به  نوشته این روزنامه، فشار جامعه اسرائیل نقش تعیین‌کننده‌ای در این تعادل دارد و موج خشم مردمی در آوریل ۲۰۲۳ نتانیاهو را وادار کرد که «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق را بعد از برکناری، به سمتش بازگرداند اما در ۱۸ ماه اخیر جنگ در جبهه‌های غزه، لبنان و سوریه، نتانیاهو از وضعیت فوق‌العاده به عنوان ابزاری برای خاموش کردن صداهای معترضان، سرکوب اعتراضات و نادیده گرفتن درخواست‌ها برای پایان دادن به جنگ و یافتن سازشی دیپلماتیک استفاده کرد.

کانتر پانچ در ادامه نوشت: نتانیاهو جنگ را به بستری برای پیشبرد برنامه‌های سیاسی داخلی که در طول سال‌های گذشته موفق به تحمیل آنها نشده بود، تبدیل کرد اما بحران شین‌بت تحولی ویژه و خطرناک محسوب می‌شود.

شین‌بت که در سال ۱۹۴۹ توسط «دیوید بن گوریون» تاسیس شد، یکی از ستون‌های امنیتی این رژیم بوده و وظایفی چون جمع‌آوری داده‌های اطلاعاتی، تامین امنیت مقامات ارشد در کنار مبارزه با آنچه تروریسم خوانده می‌شود و عملیات‌های جاسوسی و نفوذ داخلی را بر عهده دارد.

با توجه به ناکامی‌های بزرگی که این دستگاه در عملیات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ داشت، هرگونه تغییر اساسی در ساختار این نهاد مهم و حساس می‌تواند پیامدهای فاجعه‌باری برای ثبات این رژیم داشته باشد.

با وجود اینکه رئیس شین‌بت مستقیما تابع نخست‌وزیر است اما به طور سنتی به دور از کشمکش‌های سیاسی محسوب می‌شود، به همین دلیل برکناری «رونین بار» در ماه مارس شوکی را به جامعه اسرائیل وارد کرد و حتی از برکناری «هرتزی هالوی» رئیس ستاد مشترک ارتش این رژیم و «یوآو گالانت» وزیر جنگ آن پیشی گرفت.

همچنین در گزارش یاد شده آمده است: نتانیاهو با برکناری رئیس شین‌بت، یکی از تابوهای سیاسی در اسرائیل را شکست و این بر عمق بحران داخلی بی‌سابقه آن افزود، «ناداو آرگامن» رئیس سابق شین‌بت نیز به صورت ضمنی به افشای برخی داده‌های محرمانه تهدید کرد که حاکی از آمادگی شین‌بت برای ورود به درگیری سیاسی کنونی با وجود هشدارها نسبت به احتمال آغاز جنگی داخلی است.

در ادامه این گزارش آمده است: لغو کاندیداتوری «الی شارویت» که قرار بود جایگزین «بار» شود، یکی از مهمترین نشانه‌های ناکامی نتانیاهو در مدیریت بحران بوده و اظهارات مخالفانش را درباره اینکه او باری بر دوش دولت است، تقویت می‌کند، پیش از این «یائیر لاپید» رئیس اپوزیسیون اسرائیل گفته بود که نتانیاهو به تهدیدی برای موجودیت اسرائیل تبدیل شده است.

برخی از تحلیل‌ها حاکی از این هستند که عقب‌نشینی نتانیاهو از کاندیداتوری «شارویت» به دلیل فشارهای آمریکا بود به ویژه که شارویت پیشتر در مقاله‌ای از «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا انتقاد کرده بود، گرچه می‌توان این عقب‌نشینی را ناشی از دیکته‌های آمریکا دانست اما این تحلیل کمی ساده‌انگارانه به نظر می‌رسد چراکه تصمیم‌های نتانیاهو تحت تاثیر گروه پیچیده‌ای از فشارهای داخلی و بین‌المللی است و نتانیاهو سعی دارد این انصراف خود را حرکتی تاکتیکی و حساب شده یا ابتکارعملی برای نشان دادن حسن نیت خود به ترامپ جلوه دهد تا حمایت‌های آمریکا از جنگش در غزه و در کل سیاست‌های منطقه‌ای او ادامه یابند.

در پایان این گزاش نیز تاکید شده است: برنامه‌های جنگ مستمری که نتانیاهو در پیش گرفته، بر اساس رویکرد سیاسی روشنی نبوده بلکه بر گرفته از یک دغدغه است که آن حفظ انسجام ائتلاف سیاسی خود و تضمین بقایش در قدرت است نه چیزی کمتر و نه بیشتر.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha