از مزایای سامانهای شدن کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی، میتوان به فراهم کردن یک سیستم جامع و یکپارچه که امکان مدیریت موثر توزیع کودها را فراهم کرده است اشاره کرد. این سامانه با پیگیری دقیق موجودیها، درخواستها وسفارشها، به تسهیل فرآیند توزیع و کاهش مشکلات احتمالی کمک میکند.
ارائه اطلاعات بهروز و دقیق درباره وضعیت توزیع کودها به صورت شفاف و قابل حسابرسی در کاهش فساد و توزیع کودها به طور منصفانه و مطابق با مقررات موثر است.
محمد جواد صابری یکی از کشاورزان مازندرانی درباره سامانهای شدن کود شیمیایی به ایسنا گفت: با توجه به مزایای سامانهای شدن کودها اما عدم مدیریت و برنامه ریزی درست سبب مشکلات عدیده برای کشاورزان شده است.
وی افزود: در حالیکه کشور با کمبود کود شیمیایی مورد نیاز مواجه است اما مسئله مهم آزمون و خطایی که با پیاده کردن هرنوع سیستم جدید در بخشهای مختلف با آن مواجه هستیم. این مبحث را در فصل زراعی انجام دادند این درحالی است که متولیان امر باید در غیر فصل زراعی بحث سامانهای کردن کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان را چند ماه قبل آغاز میکردند تا این روند توزیع مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد نکند.
اسفندیار رزاقی از دیگر کشاورزان مازندرانی است که اراضی شالیزاری را از بابل حفظ کرده است، به ایسنا اظهار کرد: یکی از چالشهای سامانه که کشاورزان را در ثبت نام دچار مشکل کرده این است که کشاورز باید براساس موجودی کارگزار ثبت نام کنند و حواله در صورتی صادر میشود که کشاورز تاکنون کود دریافت نکرده باشند؛ چون امکان دریافت بین راهی در سامانه تعریف شده این همان مشکل اساسی در سامانه است زیرا برای کارگزار موجودی میزند در حالیکه موجود نیست و این امر سبب میشود تا کشاورز دو هفته بعد دوباره اقدام به ثبت نام کند.
این کشاورز مازندرانی تصریح کرد: مشکل دیگر در این حوزه نبود کود به اندازه کافی است اگر به اندازه کافی کود موجود بود سامانه دچار مشکل نبود.
در این میان اعتراض کشاورزان نیز مسئله بسیار مهم در این حیطه است زیرا همه کشاورزان سواد الکترونیکی برای ثبت نام ندارند به گفته کشاورزان تمام وقت و تمرکزشان به شخم و شیار زمین است و فرصت زیادی برای صرف کردن در کافی نتها را ندارند.
غلامرضا حسینی هم از دیگر کشاورزان ساروی است که در مواجهه با مشکلات دریافت کود کشاورزی، به ایسنا گفت: برای دریافت سهمیه کود در سامانه نه تنها برای ثبت نام در فصل زراعی مشکل داریم بلکه باید در جستجوی کارگزاری باشیم که کود مورد نیاز را داشته باشد و گاه ممکن است کارگزاری مورد نظر فاصله مسافتی با ما داشته که متحمل هزینه مضاعف میشویم.
نگاه کشاورزان به این سمت معطوف شده که اگر دولت به فکر کشاورزان بود توزیع کود را در دقیقه ۹۰ انجام نمیداد، این امر سبب شده که برخی کشاورزان از ثبت نام برای دریافت کود یارانهای منصرف شده و به سمت کود آزاد بروند که مجبورند در بازار آزاد به مبلغ چندبرابری خریداری کنند.
توزیع ۴۰ درصد از کود پایه بین کشاورزان در بابل
کشاورزان همچنین از بالا بودن نهادههای کشاورزی ابراز نگرانی کردند از اینکه دولت مدیریت صحیحی بر اوضاع کشاورزان و رفع نیازهای آنان ندارد در این زمینه سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی بابل در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: در شهرستان بابل بیش از ۴۷ هزار هکتار زمین زراعی برنج داریم که ۴۰ درصد کود مورد نیاز بین کشاورزان توزیع شده و۶۰ درصد مانده است.
رحیم شهیدیپوراز نشست تخصصی با شرکت خدمات حمایتی مازندران در این خصوص خبر داد و افزود: در این جلسه وضعیت استراتژیکی بابل ونقش مهم آن در تامین برنج کشور مورد بررسی قرار گرفت.
وی تصریح کرد: بابل بعنوان شهرستانی که هم زود نشاء بوده و هم بالاترین سطح زیر کشت استان و هم بالاترین میزان تولید کشوررا به خود اختصاص داده است از جایگاه ویژه برخوردار بوده و نیازمند حمایت ویژهای است.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بابل از توزیع کود تا ۱۵ اردیبهشت برای منطقه گرم بابل خبر داد و گفت: با پیگیری فرماندار و دو نماینده بابل در راستای رفع دغدغه مردم در تهیه کود مورد نیاز امیدواریم بزودی مشکل مردم مرتفع شود.
وی یادآور شد: برای منطقه سرد مثل بابلکنار، بندپی شرق و غرب که نشاء کاری دیرتر انجام می شود نیز تا پایان اردیبهشت کود مورد نیاز کشاورزان توزیع و مشکل حل خواهد شد.
شهیدی پور در پاسخ به ایسنا که چرا دولت قبل از فصل زراعی اقدام به توزیع کود شیمیایی نکرده تا مردم دچار مشکل نباشند، خاطرنشان کرد: با توجه به مشکل سوخت که دو ماه قبل از عید شرکت ها با آن مواجه بودند این مشکل ایجاد شده که البته با رفع مشکل سوخت مشکل توزیع کود را در سال آینده نخواهیم داشت.
وی از وجود ۴۰ کارگزاری در ۹ مرکز جهاد کشاورزی بابل خبر داد و گفت: این کارگزاریها شامل تعاونی تولید، شرکت تعاونی و بخش خصوصی است.
وی ادامه داد: از ۱۹ تا ۲۳ فروردین حدود ۴۰۰ تن کود وارد شهرستان بابل شده است.
وی گفت: از ابتدای توزیع کود برنج در سال زراعی جدید، در مراکز جهاد کشاورزی این شهرستان، ۶ هزار و ۵۷۰ تن انواع کود شیمیایی برنج با حواله الکترونیکی توزیع شد.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی بابل تصریح کرد: از این مقدار توزیع شده کود برنج، دو هزار و ۸۰۳ تن مربوط به کود اوره، یک هزار ۵۹۶ تن مربوط به کودهای فسفاته و دو هزار و ۱۷۱ تن مربوط به کودهای پتاسه می باشد.
شهیدی پور خاطرنشان کرد: نیاز کودی برنج شهرستان بابل با توجه به ۴۶ هزار و ۸۷۸ هکتار سطح کشت اول برنج، در مجموع ۱۸ هزار و ۷۴۹ تن انواع کودهای ازته، فسفاته و پتاسه بوده که ۷۰۳۱ تن اوره، ۴۶۸۷ تن فسفات، ۷۰۳۱ تن پتاس مورد نیاز برنج است که تاکنون از این مقدار، ۴۰ درصد کود مورد نیاز برنج شهرستان، بین بهره برداران توزیع شد.
وی در ادامه گفت: این شهرستان دارای ۴۰ کارگزاری فعال در ۹ مرکز جهاد کشاورزی این مدیریت کار خریداری و توزیع کودهای شیمیایی را انجام می دهند.
به گفته این مسئول روند تأمین و توزیع کود مورد نیاز برای بخش کشاورزی بر اساس برنامه ابلاغی اصلاح الگوی کشت در حال اجرا است.
شهیدی پور گفت: سامانه پایش کودی به سامانه جامع پهنه بندی متصل است و هر کشاورز درخواست خود را در سامانه پایش کودی با حضور در مراکز جهاد کشاورزی و یا از طریق سامانه دولت من ثبت و کود تخصیصی محصول مورد نظر خود را پس از صدور حواله در سامانه پایش کودی از کارگزاری تعیین شده دریافت خواهد کرد.
سرپرست مدیریت جهادکشاورزی بابل با قدردانی از نگاه مثبت فرماندار ویژه بابل به بخش کشاورزی، یادآور شد: فرماندار بابل از سرمایه گذاری که در بخش تولید کشاورزی اقدام کند حمایت جدی می کند.
شهیدیپورافزود: در سال گذشته، ۴۹۲ مورد بازدید از این کارگزاریها توسط کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بابل انجام شد.
کمبود کودشیمیایی اوره نداریم
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران هم در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه کمبود کودشیمیایی اوره نداریم، مشکل فعلی را موقتی و ناشی از تعطیلات نوروزی و محدودیتهای ترافیکی برای انتقال کود اوره به استان عنوان کرد.
رضا افراسیابی یکی دیگر از دلایل ازدحام کشاورزان برای کود شیمیایی را مشکلات سامانه و البته فرایند زیاد آن برای کشاورزانی که سواد الکترونیکی ندارند، برشمرد و گفت: توزیع کودهای کشاورزی تامین شده از سوی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی فقط با صدور حواله الکترونیک و از طریق ۲۸۰ کارگزار تعاونی و خصوصی تحت پوشش در سطح شهرستانها، بخشها و دهستانهای استان مازندران انجام میشود.
انتهای پیام
نظرات