• دوشنبه / ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1404012513120
  • خبرنگار : 50212

سال آبی سخت در راه ساوه

سال آبی سخت در راه ساوه

ایسنا/مرکزی رئیس امور بهره‌برداری از سد الغدیر ساوه گفت: حجم فعلی آب ذخیره شده در دریاچه این سد به گونه‌ای است که اگر در مصارف شرب و کشاورزی مدیریت و صرفه جویی نشود قطعاً سال سخت آبی پیش روی این شهرستان خواهد بود.

جمال محمدی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: حجم فعلی آب ذخیره شده در دریاچه سد الغدیر ساوه به ۲۵ میلیون متر مکعب معادل ۹ درصد حجم کل آن که ۲۷۷ میلیون متر مکعب است رسیده در حالیکه حجم سد در زمان مشابه سال قبل ۲۶.۷ میلیون متر مکعب بوده است و این شرایط نشان از بحرانی بودن وضعیت این مجموعه آبی دارد.

وی با بیان اینکه دبی ورودی به سد الغدیر ساوه تا دو هفته پیش بین هزار تا ۱۲۰۰ لیتر در ثانیه بود، گفت: در حال حاضر دبی وروی به سد الغدیر در اثر شروع برداشت آب از رودخانه توسط حقابه بران در بالادست به حدود ۶۰۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافته است. البته افزایش جزئی در بارش‌های اخیر ایجاد شد که محسوس نیست و این در حالی است که دبی مدت مشابه سال قبل به دلیل مطلوب بودن بارش‌های پایان سال ۱۴۰۲ به بیش از دو هزار لیتر در ثانیه رسیده بود.

محمدی گفت: با وجود اینکه حجم ذخیره شده آب در این سد به ۲۵ میلیون مترمکعب رسیده است ولی ۱۶ میلیون مترمکعب آن حجم مرده و غیر قابل برنامه‌ریزی محسوب می‌شود و تنها ۹ میلیون متر مکعب آن قابل استفاده و برنامه‌ریزی است.

وی با اشاره به خشکسالی‌های پیاپی چند سال اخیر و به منظور کاهش تنش آبی در شهرستان ساوه، گفت: از ابتدای سال گذشته اقداماتی در دستور کار شرکت آب منطقه‌ای قرار گرفت که لایروبی رودخانه قره‌چای در بالادست سدالغدیر به طول ۴۲ کیلومتر، مهمترین اقدام بوده است.

وی گفت: عرض رودخانه قره‌چای در برخی نقاط بالادستی به حدود ۵۰۰ الی ۶۰۰ متر رسیده و تماماً نیزار و ارتفاع آب در حد چند سانتیمتر و در پهنه رودخانه جریان داشت که با لایروبی و احداث کانال روند جاری شدن آب مدیریت و منجر به افزایش دبی ورودی شد. البته قرار است عملیات لایروبی رودخانه تا حدود ۳۰ کیلومتر دیگر انجام شود.

رئیس امور بهره‌برداری از سد الغدیر ساوه همچنین مسدود کردن سردهانه‌های انهار سنتی کشاورزی در فصول غیرکشاورزی را از دیگر اقدامات برشمرد و گفت: جریان آب در انهار سنتی در فصول غیرکشاورزی موجب هدررفت منابع آبی می‌شد که با مسدود کردن آنها جریان آب به سمت رودخانه و ورودی سد هدایت شد.

وی با اشاره به کاهش درصدی از وابستگی به منابع آبی سد الغدیر و استفاده از منابع آبی زیرزمینی برای مصارف شرب شهر ساوه گفت: این اقدام نیز در راستای مدیریت منابع آبی ذخیره شده در سدالغدیر صورت گرفت که در این راستا در سال گذشته ۱۰ میلیون متر مکعب از سد و بقیه مصارف از منابع زیر زمینی بوده است، این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ به میزان ۱۲.۵  و در سال ۱۴۰۱ به مقدار ۱۳.۲ میلیون متر مکعب از آب ذخیره سد، جهت شرب ساوه استفاده شده است. در حال حاضر حدود ۲۰۰ لیتر در ثانیه از آب سد الغدیر برای مصارف شرب ساوه مورد استفاده قرار می‌گیرد که طبق آمار سال‌های گذشته با گرم شدن هوا و اوج مصرف به بیش از ۵۰۰ لیتر در ثانیه افزایش می‌یابد.

محمدی بیان کرد: در سال گذشته ۳.۶ میلیون متر مکعب آب سدالغدیر برای جلوگیری از خشک شدن باغات پایین دست سد که حیات آنها وابسته به منابع آبی این مجموعه آبی است اختصاص داده شد.

وی افزود: شرایط آبی موجود در سدالغدیر به گونه‌ای است که اگر قرار باشد برای مصارف کشاورزی و شرب اختصاص داده شود قطعاً با تنش مواجه می‌شویم و جیره‌بندی دور از ذهن نیست.

گفتنی است، سد الغدیر ساوه با ۲۶۵ متر طول تاج و حجم ۲۷۷ میلیون مترمکعب آب از نوع دو قوسی بتنی است که در سال ۷۲ با هدف تأمین برق و آب کشاورزی ۲۳ هزار هکتار از اراضی این شهرستان احداث شد.

این سد براساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات سیل، تولید انرژی الکتریکی، اشتغال‌زایی و ایجاد مراکز گردشگری احداث شده است و از ویژگی‌های مسیر انتقال آب در سد الغدیر این است که آب از طریق کانال اصلی به طول حدود ۱۰ کیلومتر به شبکه اصلی آبیاری منتقل می‌شود.

در پی وقوع سیل در فصل بهار ۹۸ و تکمیل شدن تراز آبی سد الغدیر ساوه، این سد در هشتم اردیبهشت همان سال پس از ۲۲ سال، سرریز کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha