به گزارش ایسنا، شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، امروز سهشنبه و در آخرین روز سفرش به هانوی، به رهبر انقلابی فقید ویتنام، هوشیمین، ادای احترام کرد؛ سفری که به گفته دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با هدف «ضربه زدن به آمریکا» انجام شده بود.
شی به عنوان بخشی از سفر خود به آسیای جنوب شرقی که شامل مالزی و کامبوج هم میشود، در ویتنام حضور دارد؛ پکن تلاش دارد خود را به عنوان جایگزینی باثبات در مقابل ترامپ معرفی کند، در حالی که رهبران منطقه با تعرفههای آمریکا مواجه هستند.
به گزارش رسانههای دولتی چین، رهبر چین روز دوشنبه از کشورش و ویتنام خواست که با «قلدری یکجانبه» مقابله کرده و از «ثبات سیستم تجارت آزاد جهانی» حمایت کنند.
چند ساعت بعد، ترامپ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت که این دیدار با هدف ضربه زدن به ایالات متحده انجام شده است.
او گفت: «من چین را سرزنش نمیکنم. ویتنام را هم نه. میبینم که امروز جلسه دارند و این خوب است. این یک دیدار دلنشین است... انگار دارند فکر میکنند چطور به ایالات متحده ضربه بزنند.»
چین و ویتنام روز دوشنبه ۴۵ توافقنامه همکاری امضا کردند، از جمله در زمینه زنجیره تأمین، هوش مصنوعی، گشتهای دریایی مشترک و توسعه راهآهن.

شی در دیدار با رهبر ارشد ویتنام، تو لام، گفت که دو کشور در «نقطه عطفی تاریخی» قرار دارند و باید «دست در دست هم به پیش بروند.» به گزارش خبرگزاری ویتنام، لام پس از مذاکرات گفت که دو رهبر «به درکهای مشترک فراگیر و مهمی دست یافتهاند.»
اتصال ریلی
در آخرین روز سفر رئیسجمهور چین به ویتنام، شی تاج گلی سرخ با نام خودش و عبارت «زنده باد رهبر بزرگ ویتنام، رئیسجمهور هوشیمین» را در آرامگاه این رهبر فقید در مرکز هانوی قرار داد.
او همچنین قرار است در مراسم آغاز همکاری ریلی ویتنام-چین شرکت کند، پروژهای ۸ میلیارد دلاری که امسال اعلام شد و قرار است بزرگترین بندر شمالی ویتنام را به مرز چین متصل کند.

سفر شی تقریباً دو هفته پس از آن انجام میشود که ایالات متحده — بزرگترین بازار صادراتی به ویتنام در سه ماهه نخست سال — تعرفهای ۴۶ درصدی بر کالاهای ویتنامی وضع کرد و این بخشی از موج جهانی تعرفهها شد.
اگرچه تعرفههای آمریکا علیه ویتنام و بیشتر کشورهای دیگر فعلاً متوقف شدهاند، اما چین همچنان با تعرفههای سنگینی روبهروست و در تلاش است تا با تقویت روابط تجاری منطقهای، اثرات آن را در نخستین سفر خارجی سال جاری شی، کاهش دهد.
پکن اعلام کرده است که شی امروز سهشنبه به مالزی و سپس به کامبوج خواهد رفت؛ سفری که «اهمیتی بزرگ» برای کل منطقه دارد.
شی پیشتر از ویتنام و چین خواست تا «قاطعانه از سیستم تجارت چندجانبه، زنجیرههای صنعتی و تأمین جهانی پایدار و محیط بینالمللی باز و مشارکتی دفاع کنند.» او همچنین در مقالهای که روز دوشنبه در روزنامه دولتی مهم ویتنام، «نهان دان»، منتشر شد، بار دیگر بر موضع پکن تأکید کرد که «جنگ تجاری و تعرفهای هیچ برندهای ندارد و حمایتگرایی به جایی نمیرسد.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، چین و ویتنام، که هر دو توسط احزاب کمونیست اداره میشوند، پیشاپیش دارای «شراکت راهبردی جامع» هستند که بالاترین سطح روابط دیپلماتیک از نگاه هانوی است. ویتنام سالهاست که رویکردی موسوم به «دیپلماسی بامبو» را دنبال میکند - تلاشی برای حفظ روابط خوب همزمان با چین و آمریکا. طبق این گزارش، این دو کشور روابط اقتصادی نزدیکی دارند، اما هانوی هم مانند آمریکا نگران افزایش قدرتطلبی چین در دریای مورد مناقشه چین جنوبی است.
انتهای پیام
نظرات