میلاد محمدیانشمالی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به کمبود فضای اجرای تئاتر در استان اظهار کرد: در استان ایلام عملاً تنها یک تماشاخانه فعال وجود دارد که آن هم پاسخگوی نیازهای هنرمندان نیست.
وی با گلایه از نبود حمایتهای ساختاری و عدم همراهی برخی دستگاههای فرهنگی خاطرنشان کرد: خوشبختانه ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان که پشتیبان و تسهیلگر فعالیتهای هنری است، در حد بضاعت خود با حمایت از گروههای نمایشی، نقش مؤثری در چرخه تولید و اجرای آثار نمایشی استان ایفا کرده است اما این میزان کافی نیست، تئاتر، بهعنوان هنری پیشرو در فرآیند فرهنگسازی جامعه، با برخورداری از گونههای متنوع نمایشی که برخی از آنها حتی در حوزه رواندرمانی نیز اثربخشیشان اثبات شده، میتواند ابزاری مؤثر برای کاهش آسیبهای اجتماعی باشد.
وی با ارائه پیشنهادهایی برای بهرهگیری از ظرفیتهای بین نهادی خاطرنشان کرد: میتوان با مشارکت شهرداری، نهادهای توزیع انرژی بهویژه در زمانهایی که جامعه با ناترازیهایی مواجه است و دیگر سازمانها، برنامههایی نظیر تئاتر خیابانی، اجراهای هنری در پارکها و فضاهای عمومی برگزار کرد، این اقدامات علاوه بر توسعه فرهنگی، موجب تقویت ارتباط مردم با هنر نیز خواهد شد.
محمدیانشمالی از رسانههای استان خواست تا بیش از پیش به انعکاس فعالیتهای هنری بپردازند و افزود: برای نخستین بار در تاریخ تئاتر ایلام، یکی از آثار نمایشی ما به بخش بینالملل جشنوارهای راه یافت و از سوی دفتر مقام معظم رهبری مورد تقدیر قرار گرفت اما بازتاب رسانهای شایستهای نداشت این بیتوجهی موجب کاهش انگیزه هنرمندان میشود.
وی ادامه داد: متأسفانه در بسیاری از مواقع، نگاه مدیران به هنر نمایش، صرفاً مناسبتمحور و ابزاری است بهگونهای که تنها در آستانه رویدادها یا مناسبتهای تقویمی، به یاد ظرفیتهای نمایشی استان افتاده و تلاش میشود با اجرای نمایشی، برنامهای برای درج در گزارشها فراهم شود، این نگاه سطحی بهمرور باعث تضعیف انگیزه هنرمندان و آسیبدیدن فرآیند تولید آثار اصیل نمایشی شده است.
وی یکی از مسائل نگرانکننده تئاتر استان را نبود عدالت در توزیع حمایتها و امکانات دانست و افزود: بهنظر میرسد برخی گروهها همواره در اولویت بهرهمندی از منابع و فرصتها هستند در حالیکه گروههای مستقل و خلاق که با انگیزه و کیفیت بالا فعالیت میکنند، کمتر مورد توجه قرار میگیرند.
این هنرمند تأکید کرد: شایسته است تصمیمگیریهای کلان در حوزه تئاتر و هنرهای نمایشی با مشارکت مستقیم فعالان این حوزه انجام شود، در حال حاضر بسیاری از سیاستگذاریها و تصمیمات، در فضایی غیرمشارکتی و بدون بهرهگیری از تجربیات میدانی هنرمندان اتخاذ میشود، موضوعی که در بلندمدت موجب افت کیفی برنامهها خواهد شد.
محمدیانشمالی همچنین برخوردهای سلیقهای در حوزه ممیزی و نظارت بر آثار نمایشی را از دیگر مشکلات جدی هنرمندان استان برشمرد و گفت: در برخی موارد، متون یا نمایشهایی که در سطح ملی مورد تأیید قرار گرفتهاند، در استان با محدودیتهایی مواجه میشوند که مانع از اجرای آنهاست. این رویکرد میتواند انگیزه خلق آثار تازه را از هنرمندان بگیرد.
وی با اشاره به مهاجرت برخی استعدادهای برجسته تئاتر ایلام افزود: عدم حمایت پایدار و فقدان فضای حرفهای و مطمئن برای فعالیت، موجب دلسردی و ترک صحنه توسط برخی از هنرمندان برجسته شده است، در حال حاضر تنها تعداد محدودی از هنرمندان باقی ماندهاند که با وجود تمام محدودیتها، صرفاً بهواسطه علاقه و تعهد، به فعالیت خود ادامه میدهند.
وی از وجود یکی از حرفهایترین مکانها برای تمرین گروههای نمایشی بهصورت رایگان در شهر ایلام خبر داد و گفت: در انجمن هنرهای نمایشی ایلام این امکان فراهم است، اما در سایر شهرستانها چنین فضایی وجود ندارد و گروههای نمایشی با چالشهایی جدی مواجهاند.
انتهای پیام
نظرات