• شنبه / ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۹:۴۳
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1404013016456
  • خبرنگار : 50534

/گزارش/

کشت تونلی گوجه‌فرنگی؛ گامی نو در کاهش مصرف آب و تنظیم بازار

کشت تونلی گوجه‌فرنگی؛ گامی نو در کاهش مصرف آب و تنظیم بازار

ایسنا/زنجان در شرایطی که منابع آبی کشور با چالش‌های جدی مواجه شده، شهرستان طارم با اجرای طرح کشت تونلی گوجه‌فرنگی، گامی نوآورانه در مسیر مدیریت بهینه مصرف آب برداشته است. اجرای این طرح در سطح پنج هکتار از مزارع منطقه، نه‌تنها امید تازه‌ای برای کشاورزان در دوران خشکسالی فراهم کرده، بلکه می‌تواند الگویی مؤثر برای دیگر نقاط کشور باشد.

در اقدامی کم‌سابقه و با هدف برداشت زودهنگام، افزایش بهره‌وری و مقابله با بحران کم‌آبی، طرح کشت تونلی گوجه‌فرنگی برای نخستین‌بار در طارم به اجرا درآمده است؛ روشی که با استفاده از پوشش‌های پلاستیکی و محیط گلخانه‌ای ساده، امکان تولید محصولی زودرس، با کیفیت بالا و مصرف آبی به‌مراتب کمتر از روش‌های مرسوم را فراهم می‌کند.

برداشت این گوجه‌فرنگی‌ها، اوایل خرداد انجام خواهد شد؛ یعنی حدود یک ماه زودتر از موعد معمول. این یعنی بازار استان زنجان، خیلی زودتر از همیشه به محصول تازه داخلی دسترسی خواهد داشت. مدیر جهاد کشاورزی طارم،  در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، می‌گوید: همین زودرسی، مزیت رقابتی بزرگی برای کشاورزان ماست و همزمان به تنظیم قیمت‌ها در بازار هم کمک می‌کند.

منوچهر یارمحمدی می‌افزاید: با اجرای این طرح و در نظر گرفتن شرایط اقلیمی منطقه، انتظار داریم مصرف آب در مقایسه با کشت سنتی، تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند. پوشش پلاستیکی تونل‌ها رطوبت خاک را حفظ می‌کند و در کنار آن، امکان کنترل بهتر دمای محیط و کاهش خسارات احتمالی ناشی از سرمازدگی یا باد وجود دارد.

تغییر الگوی کشت با نگاه ملی

کشت تونلی، صرفاً یک تجربه محلی نیست؛ بلکه در دل سیاست‌های کلان وزارت جهاد کشاورزی برای تغییر الگوی کشت در کشور تعریف شده است. مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با تأکید بر این موضوع، می‌گوید: مطابق برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته، امسال ۵۱۰۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت گوجه‌فرنگی خواهد رفت که از این مقدار، حدود دو هزار هکتار مربوط به شهرستان طارم است. پیش‌بینی می‌کنیم از این سطح، بیش از ۱۱۷ هزار تُن محصول برداشت شود.

 مسیح‌الله محمدی ادامه می‌دهد: با توجه به محدودیت منابع آب، استفاده از روش‌هایی مانند کشت تونلی که هم بازده بالا دارند و هم مصرف آب را کاهش می‌دهند، ضروری است. ما در استان به‌دنبال تعمیم این تجربه موفق به سایر مناطق هستیم.

سامانه رصد کشت، گام دیگر در مدیریت منابع

در کنار اجرای روش‌های جدید کشت، پایش و رصد دقیق سطح زیر کشت محصولات نیز در اولویت برنامه‌های جهاد کشاورزی قرار دارد. به گفته کارشناسان جهاد کشاورزی سطح زیر کشت محصولات سبزی، صیفی و جالیزی به‌طور دقیق در سامانه‌های مربوطه ثبت می‌شود تا از تغییرات ناگهانی و برهم‌خوردن تعادل در الگوی کشت جلوگیری شود. این سامانه کمک می‌کند تا تصمیم‌گیری‌ها دقیق‌تر، و منابع بهتر مدیریت شوند.

جایگاه گوجه‌فرنگی در کشاورزی استان

طبق آمار رسمی، سطح زیر کشت محصولات جالیزی، سبزی و صیفی‌جات در استان زنجان بیش از ۲۱ هزار و ۵۰۰ هکتار است. سال گذشته، از این سطح نزدیک به یک میلیون تُن محصول برداشت شد. در میان این محصولات، گوجه‌فرنگی یکی از ارکان اصلی و اقتصادی به شمار می‌رود که علاوه بر مصرف داخلی، بخشی از آن نیز به استان‌های همجوار ارسال می‌شود.

همچنین، استان زنجان در تولید محصولات باغی نیز سهم قابل‌توجهی دارد. به گفته عاطفه انجم شعاع، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان، در سال گذشته بیش از ۵۶۰ هزار تُن محصول باغی تولید شده که سهم زیتون با ۱۸ هزار هکتار بیش از سایر محصولات است.

گامی کوچک، تأثیری بزرگ

کشت تونلی گوجه‌فرنگی، هرچند در سطحی محدود آغاز شده، اما پیام بزرگی برای کشاورزی آینده کشور دارد اگر نتوانیم الگوهای مصرف آب را تغییر دهیم، امنیت غذایی در معرض تهدید قرار می‌گیرد. روش‌هایی از این دست، ضمن حفظ منابع، می‌توانند درآمد کشاورزان را افزایش دهند و پایداری تولید را تضمین کنند.

به نظر می‌رسد تجربه طارم در اجرای کشت تونلی، به الگویی موفق در توسعه کشاورزی هوشمند و متناسب با اقلیم خشک کشور تبدیل شود. این تجربه نشان می‌دهد که نوآوری در دل مزارع نیز می‌تواند مسیر نجات کشاورزی ایران باشد؛ البته اگر سیاست‌گذاران و کشاورزان، دست در دست هم، از این مسیر حمایت کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۲۲:۰۵

کشت تونلی که کشاورزان به آن زیر پلاستیکی میگویندعامل مهم تولیدوپراکنش زباله های پلاستیکی وغیر قابل بازیافت در زمین های کشاورزی ، منابع ملی ومحیط زیست مجاورو تبدیل آن به ریز پلاستیک هست که بسیار خطرناک ومنشابیماریهای بی علاج هست که متاسفانه .....

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۲۲:۲۰

باسلام ،به نظر من و مهندسین کشاورزی ،عامل اصلی انواع سرطان مصرف محصولات کشاورزی گلخانه ای است ،لطفا کمتر مجوز گلخانه بدید ،چون واقعا نه کیفیت دارند و نه ارگانیک هستند،اگر توجه کرده باشید همین گوجه فرنگی که در بوستانهای قدیم برداشت میشد چه طعمی داشت

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۲۲:۲۰

باسلام ،به نظر من و مهندسین کشاورزی ،عامل اصلی انواع سرطان مصرف محصولات کشاورزی گلخانه ای است ،لطفا کمتر مجوز گلخانه بدید ،چون واقعا نه کیفیت دارند و نه ارگانیک هستند،اگر توجه کرده باشید همین گوجه فرنگی که در بوستانهای قدیم برداشت میشد چه طعمی داشت

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۲۲:۵۳

کشت تونلی سالهاست درکشور بخصوص استانهای جنوبی رونق داره

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۲۳:۰۸

وقتی کار درست انجام میشه که زمین ها این بار زباله دان پلاستیک نشن . از نظر فناوری و علمی خیلی عقب موندیم . چین و امریکا دستگاه های دارن که بعد از کشت ، پلاستیک رو از خاک بطور کاملن مکانیزه جدا میکنه . فقط کشت مهم نیست استفاده درست مهمه .

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۲۳:۳۰

محصولاتی که کیفیت نداشته باشد چه ارزش غذایی دارد لطفا سعی در کیفیت داشته باشید نه کمیت

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۲۳:۳۹

چرا به جایه ۲۱۰۰۰هکتار که بگیم مثلاسهم هرنفر یک هکتار چرا هریک هکتار ۲۵۰۰مترتقسم نشودبرای چهارنفرکه این ۲۱۰۰۰هکتار نصف نشودوشایدهم کمترکشت گلخانه ای منظورم هست مصرف اب هم نصف مبشودسموم هم کم میشود.

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۰۵ ۰۶:۰۳

خسته نباشید چندساله داریم تونلی کشت میکنیم.این جهادکشاورزی هیچ حمایتی ازکشاورزنمیشه یکیش مثل من بهترین گوجه و هندوانه به بازار فرستادم قیمت پایین ورشکست شدم الان باکلی بدهی.بایه موتورقراضه پیک کار میکنم