• شنبه / ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۰۳
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404013016642
  • خبرنگار : 71299

سرزمینی که زمان را به یادگار سپرد

سرزمین دهلران؛ کهن‌ترین داستان‌های استقرار و زندگی

سرزمین دهلران؛ کهن‌ترین داستان‌های استقرار و زندگی

ایسنا/ایلام عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام گفت: دهلران، به‌عنوان یکی از مناطق مهم در غرب ایران، در دوران پیش از تاریخ دارای استقرار بوده و نشانه‌های وجود تمدن را در خود جای داده است.

دکتر حبیب‌الله محمودیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: دوران پیش از تمدن «ایلام» دوران پروتو ایلامی نامیده می‌‍شود که این دوران در دهلران آثار متعددی از خود به جای گذاشته است، کاوش‌های انجام‌شده در این منطقه نشان می‌دهد که انسان در حدود ۸ هزار سال پیش از میلاد در دهلران زندگی می‌کرده و دام‌هایی مانند میش و بز را برای تأمین غذای مطمئن اهلی کرده است.

روستانشینی قدیم: خزینه دهلران (۵۰۰۰-۴۸۰۰ ق.م)

وی خاطرنشان کرد: در این دوره، دهلران به‌عنوان یکی از مراکز فرهنگی و اقتصادی شناخته می‌شود، این دوره هم‌زمان با دوره‌های بزمرده و علی‌کش است که به دوره‌ پیش از سفال معروف است، ویرانه‌های تپه باستانی علی‌کش پیش از اختراع ظروف سفالی (حدود ۸۰۰۰ ق.م) مسکونی بوده است.

روستانشینی میانه: فرخ‌آباد دهلران (۴۴۰۰-۴۲۰۰ ق.م)

این باستان‌شناس توضیح داد: این دوره هم‌زمان با مناطق باستانی دیگری مانند چغامیش، تل باکون فارس و گودین تپه است همچنین در این بازه زمانی، مناطقی مانند بیات دهلران (۴۶۰۰-۴۴۰۰ ق.م) و میمه زرین‌آباد (۴۸۰۰-۴۶۰۰ ق.م) نیز مورد استقرار انسان قرار گرفته‌اند.

                              سرزمین دهلران؛ کهن‌ترین داستان‌های استقرار و زندگی

تحولات کشاورزی و دامپروری در دهلران

محمودیان تشریح کرد: یافته‌های باستان‌شناسی نشان می‌دهد که انسان در فاصله‌ی ۵۵۰۰ تا ۷۵۰۰ ق.م در دهلران موفق شده است دانه‌های گیاهی مانند جو، عدس، ماش، کتان، گندم و جو را کشت کند، اولین دهکده و استقرارگاه را ایجاد کند و دام‌ها را اهلی کند و به دامپروری بپردازد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام گفت: این تحولات بر اساس شواهد به‌دست‌آمده از کاوش‌های باستان‌شناسی نظیر کاوش‌های انجام‌شده توسط فرانک هول و کنت فلانری در سال ۱۹۶۱ بر روی تپه‌های علی کش ، چغا سفید و دیگر مناطق باستانی این منطقه تأیید شده است.

معماری اولین دهکده در دشت دهلران

وی افزود: یافته‌های باستان‌شناسی نشان می‌دهد که انسان در فاصله‌ی ۵۵۰۰ تا ۷۵۰۰ ق.م در دهلران موفق به ایجاد اولین دهکده و استقرارگاه شده است، این دهکده‌ها نشان‌دهنده‌ تحولات مهمی در معماری و سازمان‌دهی اجتماعی انسان‌های آن دوره هستند.

محمودیان گفت: دهلران به‌عنوان یکی از مناطق کلیدی در دوران پیش از تاریخ، نقش مهمی در توسعه‌ی کشاورزی، دامپروری و معماری اولیه ایفا کرده است، این منطقه با وجود آثار باستانی غنی، گواهی بر تمدن‌های کهن و پیشرفت‌های انسانی در دوران پیش از تاریخ است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha