محمد رضایی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: سوءهاضمه(Dyspepsia) به معنای این است که اختلالی در هضم غذا رخ داده است.
وی در ادامه گفت: بیشتر غذاهایی که روزانه مصرف میکنیم سیستم هضم آن از معده شروع میشود و اکثر وقایعی که برای هضم آن رخ میدهد در داخل معده است مانند پپسین که باعث شروع و ادامه روند هضم میشود.
وی افزود: زمانی که سوءهاضمه رخ میدهد به این معناست که این مکانیسم با مشکل روبه رو شده است.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در رابطه با علائم سوءهاضمه گفت: بیماران اغلب با شکایت از احساس پُری سر دل و سوزش آن مراجعه میکنند که این عوارض جزو علائم اصلی سوءهاضمه هستند.
وی در ادامه افزود: شایعترین علت سوءهاضمه عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا همان میکروب معده و علت بعدی آن استفاده از مسکنهای غیر استروئیدی(NSAID) است که میتوانند از علل ایجاد سوءهاضمه باشد.
رضایی بیان کرد: رژیم غذایی نامناسب، مصرف الکل، برخی بیماریهای زمینهای همچون سیروز کبدی و نارسایی تنفسی نیز میتواند منجر به سوءهاضمه شود.
به گفته وی، وجه مشترک بین سوءهاضمه و سرطان معده عفونت میکروب معده بوده که اصلیترین عامل سوءهاضمه و یکی از دلایلی است که باعث میشود زخمهای معده به سرطان تبدیل شوند.
استادیار گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در رابطه با راههای پیشگیری از سوءهاضمه تصریح کرد: بهداشت تغذیه رعایت شود، یعنی پیش از غذاخوردن دستها را حداقل پنج دقیقه شستوشو داد، برخی از غذاها همچون غذاهایی که کافئین بالایی دارند مانند قهوه یا چای پررنگ و یا غذاهایی که تند و ترش هستند و لازم است افراد بدانند ترشیها خود دارای اسید زیادی هستند، همچنین در برخی مقالات اشاره شده است که برنجهای هندی هم باعث تشدید این علائم میشوند.
وی به غذاهای نفخ دار اشاره کرد و گفت: این غذاها مانند حبوباتی که به خوبی پخته نشدهاند میتوانند علائم سوءهاضمه را تشدید کنند و اینها را باید در رژیمغذایی کم کرد.
وی افزود: برای درمان این بیماری در مرحله اول اصلاح سبکزندگی و رعایت بهداشت تغذیهای است، البته در مرحله بعدی دو دسته درمان وجود دارد که به دو دسته دارویی تقسیم میشوند، شامل داروهای مهارکننده هیدروژن مانند فاموتیدین و داروهای مهارکننده پمپ پروتئینی که به اختصارPPlخوانده میشوند، مثل امپرازول و پنتاپرازول و در مرحله بعدی شناسایی عامل اصلی این بیماری انجام میشود.
رضایی در پایان خاطرنشان کرد: اگر سوءهاضمههاعلائم خطرناک داشته باشند که این علائم خطر شامل کاهشوزن، استفراغ خونی و مدفوع سیاهرنگ هستند، همچنین اگر این افراد داری بلع دردناک و کاهش وزن باشند باید سریعاً آندوسکوپی فوقانی را انجام دهند تا درصورت داشتن زخم نمونههای مناسب از این افراد گرفته شود.
انتهای پیام
نظرات