• دوشنبه / ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۰:۵۴
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1404020100208
  • خبرنگار : 50184

یک باستان شناس:

هیچ محوطه باستانی نیست که از تخریب گنج‌یابان در امان مانده باشد

هیچ محوطه باستانی نیست که از تخریب گنج‌یابان در امان مانده باشد

ایسنا/کرمانشاه عضو هیات علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه به تخریب گسترده محوطه‌های باستانی توسط گنج‌یابان اشاره کرد و گفت: با این روند شاید در آینده اکثر محوطه‌های باستانی را از دست بدهیم.

حجت دارابی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به عواملی که آثار و محوطه‌های تاریخی را تهدید می‌کند، اظهارکرد: نه تنها در کرمانشاه بلکه در کل کشور محوطه‌های باستانی و بناهای تاریخی در معرض تخریب و آسیب قرار دارند. 

وی افزود: بخشی از آسیب‌هایی که به بناها و  آثار تاریخی وارد می‌شود، مربوط به وندالیسم است که حتی به آثار تاریخی مانند بیستون، تاق بستان و تاق‌گرا نیز رحم نمی‌کنند و کارهایی مانند یادگاری‌نویسی را روی آنها انجام می‌دهند. 

این باستان‌شناس با بیان اینکه سوداگران گنج نیز از جمله تهدیدکنندگان آثار تاریخی هستند، تصریح کرد: عموم این افراد به هوای اینکه می‌خواهند ره صدساله را یک شبه طی کنند، دست به تخریب محوطه‌های باستانی بسیار مهمی می‌زنند و بخشی از تاریخ یک منطقه و کشور را در سودای کشف گنج از بین می‌برند. 

وی تاکید کرد: اگر به محوطه‌های تاریخی مهم و شناخته شده نگاه کنیم، هیچ محوطه باستانی نیست که از تخریب افراد گنج‌یاب در امان مانده باشد و حتی برخی محوطه‌های مهم دچار تخریب‌های بسیار گسترده‌ای توسط این افراد می‌شوند. 

دارابی اضافه کرد: متاسفانه هر روز با تخریب گسترده محوطه‌های تاریخی توسط گنج‌یابان مواجه می‌شویم و این مسئله هر روز بغرنج‌تر می‌شود. 

وی با بیان اینکه با روند کنونی شاید در آینده اکثر محوطه‌های تاریخی را از دست بدهیم، گفت: با توجه به تعدد محوطه‌های تاریخی و کمبود نیروی انسانی برای حفاظت از آنها، تنها راه نجات این محوطه‌ها فرهنگ سازی است و برای فرهنگ سازی باید از سنین پایین کودکانمان را آموزش دهیم. 

عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: از طرفی در حال حاضر موضوع حفاظت از بناها و محوطه‌های تاریخی در فضای رسانه‌ای ما چندان مورد توجه قرار نگرفته‌ است. 

وی تاکید کرد: همچنین فضای مجازی که می‌توانست بستری برای فرهنگ سازی در این زمینه باشد و مسئولین میراث فرهنگی از این فضا برای همراهی مردم در حفاظت از آثار تاریخی استفاده کنند، اکنون به جولانگاه گنج‌یابان تبدیل شده و در آن به راحتی مردم را تشویق می‌کنند تا به سمت گنج‌یابی و عتیقه‌جویی بروند و هیچ کسی هم نیست که برخورد کند. 

دارابی گفت: با وجود اینکه بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله و حتی گذشت زمان می‌تواند روی تخریب آثار تاریخی تاثیر بگذارد، اما واقعیت این است که میزان آسیبی که بلایای طبیعی به محوطه‌های تاریخی وارد می‌کنند، از میزان آسیبی که انسان‌ها وارد می‌کنند، کمتر است. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۱۳:۴۸

تنها راهش دوربین مخفی کار گذاشتن واژیر خطر کار گذاشتن هست که خیلی هم هزینه نمیشود باید به کل پاسگاهها و شهرها وصل باشه وفیلم وعکس هم ضبط کنه که افراد شناسایی بشن تا بخای فرهنگ سازی بشه افراد فرصت طلب کار اتمام کردن