• سه‌شنبه / ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۷:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1404020100268
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با تاسیس سپاه پاسداران

عبور از دروازه تاریخ با تاسیس سپاه پاسداران

امروز دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲۳ شوال ۱۴۴۶ هجری و ۲۲ آوریل ۲۰۲۵ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

عبور از دوازه تاریخ با تاسیس سپاه پاسداران

تاسیس سپاه- ۱۳۵۸

در نخستین روزهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، بنا به فرمان حضرت امام خمینی(ره) به جوانان غیور و انقلابی ایران اسلامی، عده‌ای از دلسوختگان راستین و پیروان صدیق ولایت فقیه گرد هم جمع شدند و نهاد مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را پی‌ریزی کردند.

مدتی بعد امام خمینی در تاریخ دوم اردیبهشت ۱۳۵۸ طی فرمانی به شورای انقلاب رسما تأسیس نهاد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را اعلام کردند و شورای انقلاب نیز با تأسیس شورای فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گامی اساسی در جهت سازماندهی این نهاد انقلابی برداشت.

در اولین اطلاعیه سپاه وظایف کلی آن چنین عنوان شده است: کمک به اجرای امور انتظامی و امنیتی، مبارزه مسلحانه علیه جریان‌های ضدانقلاب، دفاع در برابر حملات داخلی و خارجی، همکاری و هماهنگی با نیروهای مسلح نظام اسلامی، تربیت و آموزش اخلاقی و ایدئولوژیکی - سیاسی و نظامی.

کادر سپاه اگرچه سپاه هویتی نظامی دارد اما نظامی‌گری در واقع یک بُعد از ابعاد این نهاد مکتبی است. سپاه نهادی نظامی در جهت اهداف و آرمان‌های والای انقلاب اسلامی است که حفاظت و نگهبانی از نظام و حکومت اسلامی مهم‌ترین رکن آن را تشکیل می‌دهد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در افقی فرازمند، دارای آرمان‌های مکتبی، انسانی و جهان شمول است که باید همیشه حرکت خود را به آن سو جهت دهد.

در تقویم شمسی مناسبت‌های دیگری چون ترور میرزا مصطفی افتخارالعلماء آشتیانی در نهضت مشروطه در سال ۱۲۸۸، انتصاب دکتر کورت لیندنبلات آلمانی به ریاست بانک ملی ایران در سال ۱۳۰۷، انتصاب حسین علاء رئیس اداره نظارت بر شرکت ها به ریاست اداره کل تجارت در سال ۱۳۱۶، رحلت آیت ‌اله میرزا مهدی آشتیانی در سال ۱۳۳۲، آغاز انتخابات نوزدهمین دوره مجلس شورای ملی در تهران در سال ۱۳۳۵، آغاز کنفرانس حقوق بشر در تهران در سال ۱۳۴۷، بمباران مواضع اسرائیل توسط جنگنده‌های مصر در سال ۱۳۴۹، پیروزی  ۴-۱ تیم ملی فوتبال جوانان ایران بر ژاپن، قهرمان دوم گروه در سال ۱۳۴۹، تیرباران سه قاچاقچی مواد مخدر در تهران در سال ۱۳۵۰، طبق اعلام سازمان راهنمایی و رانندگی در حوادث رانندگی تهران در فروردین ۱۳۵۰، ۶۲ نفر کشته  و ۱۲۱۶ نفر مجروح شدند، صدور حکم اعدام احمد احمدی توسط دادگاه نظامی در سال ۱۳۵۲، فروش سهام بانک صادرات توسط هژبر یزدانی از بزرگ سهامداران این بانک در جریان حوادث انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، درگذشت سید عبدالعلی علوی محقق معاصر در سال ۱۳۵۹، سالروز اعلام انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۵۹ و درگذشت سید محمود فرّخ خراسانی ادیب و شاعر معاصر در سال ۱۳۶۰ ثبت شده است.

عبور از دوازه تاریخ با تاسیس سپاه پاسداران

رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری

• تصرف آمل توسط نواده حضرت علی(ع) - ۲۵۰

در سال ۲۵۰ حسن بن ریدی علوی معروف به داعی کبیر در مازندران خروج کرد. وهسودان پسر جستان نیز که پادشاه دیلمان بود،  بیعت او را پذیرفت.

معروفترین پادشاه جستانی پسروهسودان  جستان است (جستان سوم) و نزدیک ۵۰ سال فرمانروایی کرد و باداعی کبیر جانشین او بیعت داشت.

جستان با کمک علویان ری را تاراج کرد. مردم ری ناگزیربر ۲۰۰۰ درهم به علویان و جستانیان داده صلح کردند. جستان احمد بن عیسی را در آنجا گذاشت و با گروهی به قزوین رفت. علویان، مخالفان سرسخت خلافت عباسی مناطق کوهستانی طالقان و اطراف آن و بطور کلی دیلمان را مامن مناسبی برای مخالفت یافتند و با تبعیت با آل جستان به حملات خود به ری و قزوین، خشم عباسیان را سبب شدند.

طبری در سال ۲۵۹ هجوم دیگر جستان بر قزوین و جنگ او با محمد بن فضل قزوینی و شکست جستان را نوشت. در سال ۲۶۰ هجری قمری طبری جنگ داعی را با یعقوب لیث صفاری به رشته تحریر در آورد و نوشت: «جستان از یاران داعی به شمار می رفت و پیداست که او در تبعیت خود با داعی تا آخر پایدار و استوار بود. در سال ۲۷۰ هجری قمری داعی کبیر بدرود گفته برادرش محمد به نام داعی صغیر جانشین او شد. جستان بیعت محمد را نیز نپذیرفت.»

ظهیرالدین مرعشی در کتاب تاریخ طبرستان، رویان و مازندران در ذکر حکومت داعی صغیر مطالب سودمندی درباره  طالقان نوشت. او درباره فتح قلعه گیله‌کیای طالقان نوشت: «آنکه داعی محمد با اصفهبد قارن بد بود. اصفهبد رستم به امیر خراسان پیوست. امیر خراسان  رافع بن هرثمه او را با لشکر خراسان به مازندران می آورد و داعی نتوانست مقاومت کند. آمل را بگذاشت و به کچور رفت و کچور را حصاری قوی کرد. رافع در عقب او به کچور آمد. داعی بگریخت و به دیلمستان رفت. رافع چهار ماه در کجور بماند و کار مردم رویان سخت شد و اصفهبد رستم با رافع بود و داعی لشکر دیلمستان را جمع کرد و مردم کلار را دعوت و اجابت کردند و به چالوس آمد و نایب رافع را بگرفت.

رافع اصفهبد پادوسیان را به ساحل دریای بنفشه گون بداشت و خود به اهلم رفت چون کار به اصفهبدان تنگ شد رافع از اهلم بازگشت به دهی که خراج می خوانند به چهار فرسخی چالوس فرود آمد. داعی به وازه کوه گریخت. رافع به لنکا فرود آمد و اموال بسیار از مردم آن دیار به مصادره بستاند. از آنجا به طالقان رفت و آن ملک را خراب کرد و غله بسوزاند و مدتی در طالقان مکث کرد و قلعه گیله‌کیا را به قهر و غلبه بستاند. تاجستان بن هسودان که حاکم دیلمان بود با او عهد گرفت که داعی را مدد نکند. بر این قرار کردند و رافع به قزوین رفت.»

شاید رافع از معدود دشمنان بود که با دیلمان درون خانه آنان جنگید با جنگ از این سوی تا آن سوی آن را در نوردید پس از آنکه محمد بن زید داعی در جنگ با امیر سامانی کشته شد و سرانجام سر او را به بخارا پیش امیر اسماعیل سامانی فرستاندند  مدت ۱۳ سال طبرستان در دست فرمانبرداران سامانیان بود سپس داعی حسن بن علی  معروف به ناصر کبیر  از نوادگان امام زین العابدین، سامانیان را در طبرستان مغلوب کرد.

جستان که با ناصر بیعت کرد و به یاری او شتافت، به خون خواهی محمد بن زید، سامانیان را شکست داد.

در تقویم قمری مناسبت‌های دیگری چون تولد ابن‌ساعد انصاری دانشمند مصری در سال ۷۴۹ و  شهادت رئیس علی دلواری سردسته‌  دلاوران تنگستان در سال ۱۳۳۳ ثبت شده است.

عبور از دوازه تاریخ با تاسیس سپاه پاسداران

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی

حمله اسراییل به بندر حیفا- ۱۹۴۸

در آستانه تشکیل رژیم نامشروع اسرائیل و در ادامه ایجاد و رعب و وحشت در میان فلسطینیان، عوامل مزدور و تروریست صهیونیستی در ۲۲ آوریل ۱۹۴۸ به شهر بندری حیفا در شمال غربی فلسطین یورش بردند و ۵۰۰ فلسطینی را کشته و ۲۰۰ تن را زخمی کردند.

صهیونیست‌ها هم‌چنین به زنان و کودکانی که از بیم جنایات آنها گریخته بودند، حمله کردند و ۱۰۰ فلسطینی را کشته و ۲۰۰ تن دیگر را زخمی کردند.

علت افزایش این گونه کشتارهای بی‌رحمانه نزدیک شدن زمان اعلام تأسیس رژیم اشغال‌گر قدس در ۱۴  مه ۱۹۴۸ بود.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون مرگ میشل سِروانتِس نویسنده بلندپایه اسپانیایی و خالق دون کیشوت در سال ۱۶۱۶، تولد "امانوئل کانْتْ" فیلسوف شهیر آلمانی در سال ۱۷۲۴، قیام مردم کوبا علیه استعمار اسپانیا در سال ۱۸۹۵، تولد رابرت اُپنْهایْمِر سازنده بمب اتم در سال ۱۹۰۴، جنگ شیمیایی آلمان علیه فرانسه در سال ۱۹۱۵، پیمان امنیت مشترک ایران، افغانستان و ترکیه در سال ۱۹۲۶، ساخت برزیلا پایتخت کشور برزیل در سال ۱۹۶۰، کشتار مردم استقلال‌طلب الجزایر توسط استعمارگران فرانسوی در سال ۱۹۶۱، مرگ ریچارد نیکسون سی و هفتمین رئیس جمهور آمریکا در سال ۱۹۹۴ و روز زمین پاک ثبت شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha