به گزارش ایسنا، اوکراین این روزها برای اینکه به یک سری ایدههای گسترده واشنگتن در مورد چگونگی پایان دادن به جنگ با دادن امتیازاتی به روسیه، از جمله به رسمیت شناختن احتمالی الحاق کریمه به روسیه و مستثنی کردن کییف از پیوستن به ناتو پاسخ دهد، تحت فشار قرار دارد.
مقامات غربی میگویند که این پیشنهادات در یک سند محرمانه توسط مقامات ارشد دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در روز پنجشنبه به همتایان اوکراینیشان در پاریس ارائه شده است. این ایدهها همچنین در نشست یک روزه با مقامات ارشد اروپایی در میان گذاشته شده است.
به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، ایالات متحده اکنون منتظر پاسخ کییف است که انتظار میرود در نشست مقامات آمریکایی، اوکراینی و اروپایی در لندن در اواخر این هفته ارائه شود. سپس اگر بین مواضع آمریکا، اروپا و اوکراین همگرایی وجود داشته باشد، پیشنهادات میتواند به مسکو ارسال شود.
تهدید واشنگتن به خروج از روند صلح
«مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه برای اعمال فشار بر اوکراین و روسیه گفت: اگر در روزهای آینده پیشرفتی حاصل نشود، ایالات متحده تلاشهای خود برای مذاکره برای پایان دادن به جنگ اوکراین و مذاکرات را متوقف خواهد کرد.
روبیو تصریح کرد: اوکراینیها باید به کشورشان بازگردند، آنها باید توسط رئیسجمهورشان اداره شوند، آنها باید نظرات خود را در مورد همه اینها در نظر بگیرند. اما اکنون، ما باید در عرض چند روز بفهمیم که آیا این کار در کوتاه مدت قابل انجام است یا خیر.
رسانه آمریکایی نوشت: هدف ایالات متحده از فشار دیپلماتیک فراهم کردن زمینه برای آتشبس است که بهطور گسترده در خطوط نبرد فعلی و یک توافق نهایی گنجانده خواهد شد. برای کییف ممکن است پذیرش برخی از ایدههای دولت ترامپ دشوار باشد، زیرا اوکراین ادعاهای قانونی روسیه در مورد برخی از قلمروهای خود را رد کرده است.
یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا روز یکشنبه ایدههای ارائه شده به اوکراینیها را بهعنوان گزینههایی برای ارزیابی کییف و نه پیشنهاداتی قطعی دانست و گفت: فهرستی از گزینههای بالقوه برای بحث و گرفتن بازخورد به اشتراک گذاشته شده است.
روبیو، «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا و «کیت کلاگ» ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا که بهعنوان فرستاده در اوکراین خدمت میکند، روز پنجشنبه در پاریس با مقامات ارشد اوکراینی از جمله «آندری یرماک» دستیار ارشد رئیس جمهور این کشور، «رستم اومروف» وزیر دفاع و «آندری سیبیها» وزیر امور خارجه اوکراین دیدار کردند.
به گفته مقامات آمریکایی، روبیو، ویتکاف و کلاگ قصد دارند در نشست آینده لندن شرکت کنند. پس از آن، ویتکاف ممکن است سفر دیگری به روسیه داشته باشد، اگرچه تاکنون هیچ سفری به مسکو اعلام نشده است.
ویتکاف، یکی از مدیران املاک و مستغلات که ارتباط نزدیکی با ترامپ دارد، تاکنون سه بار با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه ملاقات کرده و گزارش داده است که در گفتوگوهای خود با رهبر کرملین پیشرفت داشته است. اما دیگر مقامات آمریکایی به ترامپ توصیه کردهاند که نسبت به نیات پوتین تردید بیشتری داشته باشد.
طرح آمریکا برای کنترل زاپوریژیا
اقدام ایالات متحده برای به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر شبه جزیره کریمه که مسکو در سال ۲۰۱۴ کنترل آن را در دست گرفت، خلاف سیاست بیش از یک دهه آمریکا در دولتهای دموکرات و جمهوریخواه خواهد بود. «مایک پامپئو» در سال ۲۰۱۸، زمانی که وزیر امور خارجه ترامپ در دوره اول ریاست جمهمریاش بود، الحاق کریمه به روسیه را بهعنوان تهدیدی برای یک اصل بینالمللی که بین کشورهای دموکراتیک مشترک است، محکوم کرد.
وال استریت ژورنال ادامه داد: ایدههای ارائه شده توسط ایالات متحده در پاریس همچنین شامل رد عضویت اوکراین در ناتو است. کلاگ در یک گفتوگو با شبکه فاکس نیوز خاطر نشان کرد که «پیوستن به ناتو روی میز نیست.»
به گفته مقامات غربی، ایده دیگر مطرح شده از سوی ایالات متحده، خواستار تعیین قلمرو اطراف نیروگاه هستهای زاپوریژیا بهعنوان سرزمینی بیطرف است که میتواند تحت کنترل آمریکا باشد.
این مقامات غربی همچنین میگویند که با این حال، ایدههای پیشنهادی دولت ترامپ با برخی از خواستههای روسیه فاصله دارد. آنها نخواهند پذیرفت که روسیه از حق قانونی برای کنترل چهار منطقه که آنها را ضمیمه کرده، برخوردار است اما ارتش روسیه را نیز ملزم به ترک این مناطق نمیکنند.
این ایده که ایالات متحده در نظر دارد الحاق کریمه به روسیه را به رسمیت بشناسد، قبلا توسط شبکه بلومبرگ گزارش شده بود.
به گفته مقامات غربی، ایالات متحده همچنین محدودیتی برای نیروهای اوکراینی پیشنهاد نمیکند و در عین حال از حمایت نظامی غرب از کییف یا استقرار نیروهای اروپایی در آنجا جلوگیری نمیکند که یک نقطه اصلی مورد اختلاف با مسکو است.
وال استریت ژورنال در ادامه با اشاره به اینکه «اوکراین از طرفی دیگر، خواهان دریافت تضمینهای امنیتی غرب در صورت پایان یافتن جنگ است» نوشت: هنوز هیچ راهحلی در مورد اینکه اوکراین چه نوع تضمینهای امنیتی در صورت موافقت با راهحل صلح دریافت خواهد کرد، وجود ندارد. دولت ترامپ نگفته است که آیا مایل به ارائه هرگونه حمایت نظامی از کشورهای اروپایی است که در آینده برای جلوگیری از حمله مجدد روسیه به اوکراین نیرو میفرستند.
انتهای پیام
نظرات