• دوشنبه / ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۷:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1404020704881
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با خلبانی از شیرود

عبور از دروازه تاریخ با خلبانی از شیرود

امروز هشتم اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲۹ شوال ۱۴۴۶ هجری و ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز هشتم اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.
 

عبور از دروازه تاریخ با خلبانی از شیرود

شهادت سروان خلبان شیرودی- ۱۳۶۰

علی‌اکبر قربان شیرودی در روز دوشنبه ۲۵ دی ۱۳۳۴ در روستای بالاشیرود شهر شیرود استان مازندران به دنیا آمد و بعد از اتمام دوره ابتدایی در یکی از دبیرستان‌های تهران ثبت نام کرد و تا مقطع دیپلم ادامه تحصیل داد.

شیرودی در سال ۱۳۵۱ به دوره مقدماتی آموزش خلبانی وارد شد و پس از مدتی برای گذراندن دوره کامل به پادگان هوانیروز اصفهان منتقل شد. با اتمام دوره خلبانی بالگرد جنگنده بل ای‌اچ-۱ سوپرکبرا به استخدام ارتش شاهنشاهی ایران درآمد.

در همین ایام با احمد کشوری که او هم مازنی بود، آشنا شد. در هرج و مرج ناشی از اقدامات گروهک های تروریستی کموله و دمکرات استان کردستان در سال‌های ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۹ در قامت جوانی ۲۴ ساله به‌عنوان فرمانده خلبانان هوانیروز به رفتن به کردستان انتخاب شد.

شیرودی در جنگ پاوه نیز نقش تعیین‌کننده‌ای در بازپس‌گیری این شهر داشت. با شروع جنگ ایران و عراق در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به منطقه کرمانشاه رفت و در روز اول جنگ در طول ۱۲ ساعت پرواز چندین عملیات را راهبری کرد و به همین علت در ۸ مهر ۱۳۵۹ از ستوانیار سوم خلبان به درجه سروانی ارتقاء یافت.

آخرین حضور شیرودی در عملیات بازی‌دراز دشت ذهاب بود. خلبان‌یار احمد آرش که به همراه شیرودی در این عملیات پروازی شرکت داشت، در مورد چگونگی شهادت او گفت: «در آخرین نبرد، جانانه جنگید و بعد از آنکه چهارمین تانک دشمن را زدیم ناگهان گلوله یکی از تانک‌های عراقی به هلیکوپتر ما اصابت کرد، زمین و آسمان دور سرمان چرخید. در همان حال شیرودی که مجروح شده بود؛ با مسلسل به تانکی که شلیک کرده بود نشانه رفت و آن را منهدم کرد.

من بی‌هوش شدم و چون به هوش آمدم، دیدم از هلیکوپتر بیرون افتاده بین تانک‌های خودی و دشمن سقوط کردیم. او را صدا زدم. اکبر اکبر. اما جوابی نداد. در همان لحظه اول شهید شده بود. گلوله از پشت کتف اصابت کرده و از جلوی سینه‌اش خارج شده بود. با تن زخمی به راه افتادم، لحظاتی بعد هلی‌کوپتری برای نجات ما آمد و مرا به بیمارستان پادگان آورد.»

در تقویم شمسی مناسبت‌های دیگری چون ورود قشون روس به تبریز با دو عراده توپ و چند مسلسل و ویران کردن شهر در سال ۱۲۸۸، کناره‌گیری مستوفی الممالک از رئیس الوزرائی و انتصاب نجفقلی خان صمصام السلطنه به رئیس الوزرائی توسط احمدشاه قاجار در سال ۱۲۹۷، دیدار مسیو رتشتین سفیر تازه حکومت جمهوری سوسیالیستی شوروی با احمد شاه قاجار و محمدحسن میرزا ولیعهد در قصر فرح آباد در سال ۱۳۰۰، مذاکرات مسیو رتشتین سفیر تازه حکومت جمهوری سوسیالیستی شوروی با رئیس الوزراء و وزیران کابینه نجفقلی خان صمصام‌السلطنه درباره روابط دو کشور در سال ۱۳۰۰، اعزام یک هیات پزشکی - بهداشتی برای مبارزه با بیماری تیفوس به استان خراسان به دستور صمصام‌السلطنه رئیس الوزراء در سال ۱۳۰۰، سفر امیرلشکر طهماسبی فرمانده لشکر آذربایجان به ماکو و برگرداندن اقبال السلطنه، سرحددار آن منطقه به تبریز و زندانی کردن او در سال ۱۳۰۳، استخدام دکتر والدر سوئیسی رئیس بانک دولتی سوئیس برای خزانه داری کل ایران در سال ۱۳۰۷، مرگ ملک فؤاد پادشاه وقت مصر و تاج‌گذاری ملک فاروق، ولیعهد ۱۶ ساله او در سال ۱۳۱۵، پرده‌برداری از مجسمه ابوعلی سینا در همدان طی یک مراسم رسمی در سال ۱۳۳۳،   امضای قرارداد همکاری مشترک بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت پان امریکن پترولیوم برای تولید و فروش نفت و تعیین سهم ۷۵ درصدی ایران از منافع این قرارداد در سال ۱۳۳۷، تصویب اساسنامه شرکت ملی نفت ایران در مجلس سنا در سال ۱۳۳۸، استعفای ژنرال دوگل رئیس جمهور وقت فرانسه و حیرت جهان از این تصمیم در سال ۱۳۴۸، افتتاح مرکز تلویزیونی در استان‌های گیلان و مازندران در سال ۱۳۴۹، کشتار جمعی از کارگران شرکت جهان چیت کرج توسط ارتش رژیم پهلوی در سال ۱۳۵۰، انتشار لیست کامل قیمت معاملاتی اراضی و ساختمان‌های تهران و شمیرانات در سال ۱۳۴۹، تصویب اصلاحیه قانون استخدام در مجلس شورای ملی در سال ۱۳۴۹، افتتاح کلیسای سنت سرکیس در خیابان کریمخان زند با شرکت رهبران ارامنه جهان در سال ۱۳۵۲، آغاز گفت‌وگوهای اقتصادی بین ایران و ژاپن در تهران در سال ۱۳۵۲، سفر ۵ روزه ایندیرا گاندی نخست وزیر هند به تهران در سال ۱۳۵۳، برکناری امیرحسین شیخ بهائی رئیس اتاق اصناف و جایگزین شدن سرهنگ حکمتی مدیر عامل وقت شرکت تاکسیرانی به جای وی در سال ۱۳۵۳، سفر محمدحسین هیکل سردبیر سابق روزنامه الاهرام به اتفاق همسرش به تهران در سال ۱۳۵۴، سفر رئیس نیروهای مسلح عراق در رأس یک هیات نظامی به تهران در سال ۱۳۵۶، سفر مارگارت تاچر رهبر حزب محافظه کار انگلیس به تهران در سال ۱۳۵۷، ترور نورمحمد تره‌کی دبیرکل حزب دموکراتیک خلق  افغانستان به دستور حفیظ‌الله امین همکار کمونیست شاخه خلق افغانستان، قطع رابطه سیاسی و دیپلماتیک عربستان با جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۷ و درگذشت احسان طبری محقق و سیاست‌مدار در سال ۱۳۶۸ ثبت است.
 

عبور از دروازه تاریخ با خلبانی از شیرود

رویدادهای مهم این روز در تقویم

انعقاد عهدنامه گلستان- ۱۲۲۸

عهدنامه‌ گلستان از نتایج جنگ‌های ده ساله‌ ایران و روسیه بود که به سبب بی‌کفایتی فتحعلی شاه قاجار به شکست ارتش ایران منجر شد.

به موجب این عهدنامه، بخش‌هایی از سرزمین ایران در شمال غربی کشور از جمله گنجه، شیروان، باکو، داغستان و گرجستان تا دریای خزر به روسیه الحاق شد. دولت روسیه متعهد شد ولایت عهدی عباس میرزا را به رسمیت بشناسد.

۱۳ سال بعد در ۱۲۴۱ بار دیگر روسیه به خاک ایران حمله کرد و مناطق دیگری را تصرف کرد. روسیه این بار قرارداد ننگین دیگری به نام «ترکمانچای» را به ایران تحمیل کرد.

در تقویم قمری مناسبت‌های دیگری چون هلاکت قوم عاد به امر پروردگار، رحلت آیت‌الله "آقا محمدباقر وحید بهبهانی در سال ۱۲۰۵، درگذشت آیت الله محمدتقی آملی در سال ۱۳۹۱ ثبت است.
 

عبور از دروازه تاریخ با خلبانی از شیرود

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی

اعدام دیکتاتور فاشیست ایتالیا- ۱۹۴۵

بنیتو موسولینی دیکتاتور پیشین ایتالیا در ۲۰ ژوئیه ۱۸۸۳ در خانواده‌ای فقیر در شمال ایتالیا متولد شد. وی پس از پایان تحصیلات دانشگاهی، به روزنامه‌نگاری علاقمند شد. موسولینی در ۲۳ مارس سال ۱۹۱۹ با سوءاستفاده از هرج و مرج ایتالیا حزب فاشیست را تاسیس کرد و رهبریش را بر عهده گرفت. با پیروزی این حزب در انتخابات سال ۱۹۲۲، موسولینی با جلب رضایت پادشاه ایتالیا، به نخست وزیری رسید و با شدت عمل، کشور را از وجود مخالفان پاک کرد.

وی در اندک زمانی، ایتالیا را زیر سلطه حزب فاشیست برد و هم‌زمان در دوران حکومتش فعالیت‌های عمرانی فراوانی انجام داد. با روی کار آمدن هیتلر در آلمان، موسولینی به او نزدیک شد به گونه‌ای که طی سال‌های ۱۹۳۶ الی ۱۹۳۹ نیروها و تجهیزات ایتالیا در کنار نیروهای آلمان در جنگ‌های داخلی اسپانیا به نفع سلطنت‌طلب‌ها به کار گرفته شد.

موسولینی برای استحکام موقعیت ایتالیا در دریای مدیترانه و تسلط بر دریای آدریاتیک، در سال ۱۹۳۹ به آلبانی حمله کرد و با وجود مقاومت شدید، این کشور را اشغال کرد.

با آغاز جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۳۹ او رسما حمایت خود را از هیتلر اعلام کرد و سال بعد نیز آشکارا، ارتش ایتالیا را وارد صحنه‌ نبرد کرد. وی پس از یک رشته پیروزی‌ها و شکست‌ها و اشغال ایتالیا، در ۲۵ ژوئیه ۱۹۴۳ از طرف پادشاه، بر کنار شد و از آن پس، سیاست ایتالیا، علیه آلمان ادامه یافت.

موسولینی پس از برکناری، در صد کیلومتری رم زندانی شد اما با کمک خلبانان ورزیده آلمانی در ۱۲ سپتامبر ۱۹۴۳ از زندان فرار کرد. او سپس به مونیخ آلمان رفت و بعد از ملاقات با هیتلر، برای تشکیل حکومت جمهوری طرفدار آلمان در شمال ایتالیا به میلان برگشت.

عمر حکومت جمهوری موسولینی هم بیش از ۱۵ ماه به طول نینجامید. او به دنبال پیشروی نیروهای متفقین به شمال ایتالیا، متواری شد.

موسولینی در حین فرار در لباس سربازان آلمانی در ۲۸ آوریل ۱۹۴۵ توسط یک گروه از پارتیزان‌های مخالف، شناسایی و دستگیر شد و پس از یک محاکمه کوتاه به همراه  کلارا پتاچی معشوقه‌اش در ۶۲ سالگی تیرباران شد و جنازه‌های آنان به صورت وارونه در ملاعام به نمایش گذاشته شد.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون تولد یوهان گوتِنْبرْگ دانشمند آلمانی و مخترع ماشین چاپ در سال ۱۴۰۰، مداخله نظامی امریکا در کشور دومینیکن واقع در امریکای مرکزی در سال ۱۹۶۵، صدور دستور عقب‌نشینی کامل نیروهای امریکا از ویتنام در سال ۱۹۷۵ ثبت است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha