شهرستان نهاوند در جنوب غربی استان همدان قرار دارد و از جنوب با استان لرستان، از غرب با استان کرمانشاه، از شرق با استان مرکزی و از شمال نیز با مرکز همدان همسایه است.
این شهرستان با توجه به موقعیت جغرافیاییاش نقطه اتصال غرب به مرکز کشور محسوب میشود و همچنین با قرار گرفتن این شهرستان در مسیر عبور زائران عتبات عالیات، در تمامی ایام سال شاهد تردد زیادی در این محورها هستیم.
نهاوند دارای سه محور اصلی و پرتردد شامل محورهای نهاوند_فیروزان_کرمانشاه، نهاوند_آورزمان_ملایر و نهاوند_ بروجرد است که حادثهخیز بودن این محورها در طی سالهای گذشته تاکنون تصادفات منجر به جرح و فوت زیادی را رقم زده است.
علاوه بر محورهای اصلی، باید به محورهای فرعی و روستایی حادثهخیز شهرستان از جمله سهراهی فارسبان، محور دهفول به برزول و محور نهاوند به گیان و... به عنوان محورهای مهم گردشگری این شهرستان اشاره کرد که تردد بالای مسافران و گردشگران در این محورها به ویژه در فصل تابستان، هرساله باعث تصادفات زیادی میشود و بسیاری از شهروندان را به کام مرگ کشانده و خانوادههای زیادی را داغدار کرده است و تاکنون وعدههای زیادی برای ساماندهی این محورها داده شده است که این وعدهها محقق نشده است.
بهگزارش ایسنا، رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور ۱۰ اسفند سال گذشته ضمن بازدید از محورهای مواصلاتی شهرستان نهاوند، بیان کرد: برخی از پروژههای راه شهرستان بنا به دلایلی به نتیجه نرسیدهاند که باید روند آنها تسریع داده شود و اعلام کرد که طی سال آینده ۱۴ پروژه راهداری در شهرستان نهاوند با اعتبار ۲۵۰ میلیارد تومان تکمیل و زیر بار ترافیکی خواهد رفت.
وی همچنین وعده داده بود که جاده نهاوند به گیان طی سال آینده تکمیل خواهد شد و تعریض سهراهی مسیر گردشگری فارسبان تا اوایل سال آینده زیر بار ترافیکی میرود که البته این وعده نیز تاکنون محقق نشده است.
رفع خطر از پنج نقطه حادثهخیز نهاوند
رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای نهاوند درباره مشکلات محورهای مواصلاتی این شهرستان به ایسنا گفت: در این شهرستان پنج نقطه بهعنوان نقاط حادثهخیز شناسایی شده که خوشبختانه طی یکی دو سال گذشته با اقدامات مختلف رفع خطر شدهاند.
سید حسین موسوی با بیان اینکه در بحث وقوع تصادفات مؤلفههای مختلف همچون محیط، فرد، مسیر، وسایل نقلیه و دیگر شرایط مؤثر هستند، اظهار کرد: همه این عوامل دست به دست هم میدهند و یک اتفاق رقم میخورد با اینحال اصلیترین و مؤثرترین عامل در وقوع حوادث خود راننده یا کاربر است.
وی تصریح کرد: با این وجود بنا به حساسیت موضوع فهرستی از نقاط حادثهخیز کشور تهیه شده که شامل حدود ۸۳۰ تا ۸۵۰ نقطه بوده و سهم استان همدان از آن چیزی نزدیک به ۵۰ نقطه است.
موسوی با بیان اینکه نقاط مذکور یا بهصورت یک نقطه خاص و یا یک قطعه مسیر و یا بهعنوان کل یک محور ثبت شدهاند، افزود: در شهرستان نهاوند پنج نقطه بهعنوان نقاط حادثهخیز شناسایی شده بودند که خوشبختانه طی یکی دو سال گذشته با اقدامات مختلف رفع خطر شدهاند.
به گفته وی؛ اقداماتی مانند خطکشی، جداسازی، نصب نیوجرسی، ایجاد حفاظ، نصب سیستم روشنایی، آرامسازی ترافیک، احداث سرعتکاه، تعریض مسیر و نصب تابلوها و علائم ایمنی در این نقاط انجام شده که باعث کاهش خطر شدهاند.
رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای نهاوند تأکید کرد: برای شناسایی نقطه حادثهخیز معیارهای فنی و ارزیابیهای مشخصی وجود دارد به همین دلیل نمیتوان صرفاً با وقوع یک حادثه آن نقطه را در فهرست مذکور قرار داد با این وجود ما معتقدیم حتی یک تصادف خسارتی هم نباید رخ بدهد چه برسد به تصادف جرحی یا فوتی، اما باید با ارزیابی کارشناسی پیش رفت.
موسوی با تأکید بر اینکه در بخش راه وظایف به سه قسمت تقسیم میشود، یادآور شد: بخشی مربوط به سازمان راه و شهرسازی، بخشی مربوط به شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور و بخشی هم مرتبط با نگهداری راهها است یعنی راهی که ساخته و ایمنسازی شده در نهایت به سازمان راهداری تحویل داده میشود تا زیر بار ترافیک برود و از آن نگهداری شود.
وی با اشاره به اینکه در شهرستان نهاوند با توجه به امکانات و اعتبارات موجود چند پروژه تعریف و اجرا شدهاند، خاطرنشان کرد: در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ حدود ۱۲ کیلومتر راه روستایی به بهرهبرداری رسیده است و درعینحال برخی از پروژهها شامل بهسازی راههای روستایی در روستاهای اکبرآباد، امینآباد و قشلاق را نیز میتوان از دیگر کارهای در دستور کار تلقی کرد.
موسوی با تأکید بر اینکه در برخی پروژهها ۹۰درصد عملیات اجرایی انجام شده و تا مرحله قیرپاشی پیش رفتهاند اما لایه نهایی آسفالت باقیمانده است (بهدلیل کمبود اعتبار)، اظهار کرد: پروژه تقاطع فارسبان نیز ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و اکنون در مرحله اجرای بیسریزی است و این نقاط اگرچه بهصورت مصوب در فهرست نقاط حادثهخیز نبودهاند اما برای ارتقای ایمنی در آنها اقداماتی مانند نصب روشنایی، خطکشی، نصب علائم و تعریض انجام شده است.
محدودیت اعتبارات از چالشهای عمده راهداری و حملونقل جادهای نهاوند
این مقام مسئول در حوزه راهداری با بیان اینکه محدودیت اعتبارات(چه ملی و چه استانی) از عمده چالشهای ما است، افزود: البته با وجود تأخیر در اجرای پروژهها، بهطور قطع کارها به سرانجام خواهند رسید.
وی ادامه داد: در محور قدیم نهاوند- کوهانی اقدامات خوبی در زمینه ساخت ابنیه، تعریض پُلها و زیرسازی انجام شده است و از طرفی قرارداد جدیدی نیز در دست اقدام داریم و درخواست تخصیص اعتبار نیز داده شده تا پیمانکار تعیین شود و کار ادامه پیدا کند.
موسوی با تأکید بر اینکه در امور جاری راهداری بهصورت روزانه اقداماتی مانند خطکشی، لکهگیری، نصب علائم و هشداردهندههای سرعت و سایر اقدامات ایمنی انجام میشود، گفت: برخی مسیرها که قبلاً بهصورت دوخطه بودهاند با توجه به افزایش تردد و حادثهخیز بودن چهارخطه شدهاند که این ارتقا نقش مهمی در کاهش حوادث آن نقاط داشته است.
وی با این توضیح که چهارخطه شدن مسیرهای مذکور بهصورت پیوسته اجرا شدهاند و با نیوجرسیگذاری جداسازی محور هم انجام گرفته است، ادامه داد: تقاطع کفراج یکی از نقاط حادثهخیز بود که اقدامات خوبی در آن صورت گرفت و هم چهارخطهسازی انجام شد و هم جداسازی و ایمنسازی مسیر صورت پذیرفت.
رئیس اداره راهداری نهاوند تاکید کرد: همچنین برای این تقاطع نصب دوربین ترافیکی مصوب شده که بهزودی نصب خواهد شد که البته بهجز این موارد اقدامات دیگری مثل نصب رمبل(نوارهای لرزاننده)، تابلوهای هشدار دهنده و علائم ایمنی هم انجام گرفته است.
موسوی با بیان اینکه از دیگر پروژههای نقطهای قبل از دانشگاه ملی نهاوند در کمربندی بروجرد بود که آن هم جزء نقاط حادثهخیز به حساب میآمد و ساماندهی شد، اضافه کرد: در این نقطه نیز اقداماتی مشابه شامل خطکشی، ایجاد روشنایی، نیوجرسیگذاری و نصب تابلو، چراغهای چشمکزن و علائم انجام شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه مشاوری هم در نظر گرفته شده که یک طرح جامع برای ارتقای وضعیت ایمنی آن تدوین کند تا به مسیری تبدیل شود که دیگر شاهد تصادفات خسارتی در آن نباشیم.
وی افزود: پیچی اسشکل هم در کیلومتر یک محور فرعی دهفول- برزول بود که چهارخطه شده و در عینحال در آن شاهد آرامسازی نیز بودهایم و همچنین نصب تابلو و علائم ایمنی بههمراه شانهسازی در آن اجرا شده، بهطوری که خوشبختانه در این نقطه طی چند سال اخیر مشکل خاصی مشاهده نشده است.
موسوی ادامه داد: نقطه بعدی تقاطع دهقانآباد چولک در محور اصلی است که این مسیر نیز چهارخطه و یک زیرگذر برای عبور محلیها در آن ایجاد شده و اقدامات ایمنی ازجمله جداسازی، رمبلگذاری، شیارهای لرزاننده، خطکشی، شانهسازی و نصب تابلوها هم انجام گرفته است که خوشبختانه در این محور پس از اجرای اقدامات مذکور تعداد تصادفات به صفر رسیده و حتی تصادف خسارتی هم گزارش نشده است.
موسوی پروژه بعدی را تقاطع روستای «کهریز سلیم» اعلام کرد و گفت: کمی بعد از پُل حاجعلیمراد تا انتهای حوزه فیروزان نیز جزء پروژههای کارگاهی شرکت ساخت محسوب میشود و در دست چهارخطهسازی است.
وی با بیان اینکه در مسیر مذکور لایه اول آسفالت اجرا شده اما لایه دوم باقی مانده که با این وجود محور زیر بار ترافیکی رفته است، افزود: پیش از آغاز پروژه چهارخطهسازی اقدامات ایمنسازی شامل اجرای سیستم روشنایی، آرامسازی، نصب تابلو و علائم، خطکشی، رمبلگذاری، ایجاد شیارهای لرزاننده، شانهسازی و آشکارسازی در این مسیر انجام شده است.
موسوی خاطرنشان کرد: علاوهبر نقاط حادثهخیز عنوان شده برخی موارد دیگر نیز هستند که گرچه جزء نقاط حادثهخیز مصوب نبودند اما با توجه به ضرورت اقداماتی در آنها انجام شد برای مثال مسیر جاده قدیم نهاوند_ کوهانی که از میان باغات قدیمی نهاوند میگذرد و به سمت سراب گاماسیاب و چندین روستا میرود و این مسیر دارای پیچهای خطرناک است و اگرچه جزء نقاط حادثهخیز نبود اما بهدلیل اهمیت داشتن اقدامات ایمنی در آن انجام شده است.
سال گذشته ۲۱ کیلومتر روکش آسفالت در سه محور اصلی نهاوند انجام شده است
وی ادامه داد: همچنین تقاطع ورودی سراب کنگاور کهنه، چندچشمه، سراب دیگر و سراب گنبد کبود نیز اگرچه در فهرست نقاط حادثهخیز نبودهاند اما بهمنظور افزایش ایمنی عملیات تعریض و ایمنسازی در آنها اجرا شده است.
به گفت موسوی؛ همچنین در تقاطع طراحی شده زرامین به سمت سراب گیان اقدامات مؤثری مانند اجرای سیستم روشنایی، شانهسازی، آرامسازی، خطکشی، نصب تابلوهای علائم، تابلوهای مسیرنما، جهتنما و آشکارسازی انجام شده که از ایندست اقدامات در نقاط متعدد دیگری هم صورت گرفته است.
رئیس راهداری و حملونقل جادهای شهرستان نهاوند تاکید کرد: عمده پروژههایی که در این مدت اجرا شدهاند یا بهصورت پیمانی توسط پیمانکار انجام گرفتهاند و یا به شکل امانی بودهاند. بهعنوان نمونه پروژههای روشنایی که در پنج نقطه و پنج تقاطع اجرایی شدند کاملاً با منابع داخلی سازمان و بهصورت امانی انجام گرفتند و در واقع برای این پروژهها پیمانکاری بهکار گرفته نشده و مستقیماً توسط نیروهای سازمان اجرا شدهاند.
موسوی با بیان اینکه آرامسازیهایی که در برخی معابر صورت گرفته نیز به همین صورت و با اتکا به اعتبارات داخلی انجام شده است، تصریح کرد: روزانه حجم زیادی از امور اجرایی جاری را پیگیری میکنیم از جمله جابهجایی ۱۰ هزار تن مصالح، انجام عملیات شانهسازی در نقاط مورد نیاز و یا برای نمونه برداشتهای حجمی پنج هزار متر مکعب خاک که تمامی این موارد نیز از محل منابع داخلی سازمان تأمین اعتبار شدهاند.
وی با بیان اینکه پروژههایی هم داریم که مشمول اعتبارات ملی میشوند مانند پروژه چهارخطهسازی محور کرمانشاه یا محور نهاوند- فیروزان که از سوی شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور پیگیری میشوند، اظهار کرد: علاوهبر این در برخی پروژهها مانند روکش آسفالت محورها از اعتبارات ملی استفاده شده است، برای نمونه سال گذشته در محورهای بروجرد، فیروزان و آورزمان حدود ۲۱ کیلومتر روکش آسفالت انجام گرفت که همگی از محل اعتبارات ملی تأمین مالی شدهاند.
وی ادامه داد: علاوهبر آن پروژههایی نیز داریم که از محل اعتبارات خاصتری مانند اعتبارات راههای روستایی تأمین مالی میشوند برای مثال در شهرستان دو راه روستایی داریم که با شرایط جمعیتی بالای ۲۵ خانوار واجد شرایط بهسازی شدهاند و البته برای اجرای این نوع پروژهها چندین پیششرط وجود دارد از جمله بررسیهای زیستمحیطی و تصویب در کمیسیون ماده ۲۳ که باید مسیر اجرایی آنها نیز طی شود.
محور نهاوند - فیروزان تا قبل از آغاز محرم دو بانده میشود
علیرضا نثاری، نماینده مردم شهرستان نهاوند در مجلس شورای اسلامی نیز به ایسنا گفت: پروژه محور نهاوند-فیروزان-کنگاور ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد قرار است تا آغاز ماه محرم، مسیر نهاوند تا فیروزان دو بانده و زیر بار ترافیک برود.
وی اظهار کرد: ایمنی راهها همیشه از مطالبات بهحق مردم و از عوامل و زمینهساز توسعه پایدار در هر منطقهای است و در شهر توریستی نهاوند که جاذبههای گردشگری و طبیعی و سرابهای زیبایی دارد و مسیر عبور استانهای همدان، کرمانشاه، لرستان و محل رفتوآمد زائران عتبات عالیات است ایمنی راهها اهمیت دوچندانی دارد.
وی تصریح کرد: محور نهاوند_فیروزان_کنگاور از نظر تصادفات یکی از خطرناکترین جادههای استان است بهطوریکه در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۵۰ نفر در آن کشته یا زخمی شدهاند به همین دلیل اولویت اصلی سازمان راهداری در استان همدان بهسازی و چهارخطه کردن این مسیر است.
نثاری ادامه داد: این مسیر یکی از پرترددترین جادههای کشور است که ۳۵ درصد زائران عتبات عالیات از آن عبور میکنند اما متأسفانه در سالهای گذشته اقدامات مؤثری برای بهسازی آن صورت نگرفته است.
اختصاص ۲۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای محور نهاوند_فیروزان_کرمانشاه
وی با بیان اینکه ۲۲۰ میلیارد تومان اعتبار نقدی و اوراق مرابحه برای پروژه نهاوند_فیروزان_کنگاور اختصاص یافته است، ادامه داد: این پروژه در حال حاضر ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و همچنین عملیات زیرسازی مسیر فیروزان تا بخشی از آن که در استان کرمانشاه قرار دارد، امسال آغاز خواهد شد و پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری برسد.
عضو کمیسیون عمران مجلس همچنین از بازدید اخیر اکبری رئیس سازمان راهداری کشور از شهرستان نهاوند خبرداد و افزود: خوشبختانه در این بازدید دستورات مهمی برای تکمیل پروژههای نیمهتمام شهرستان صادر شد و امیدواریم به زودی شاهد اجرایی شدن آنها باشیم.
نثاری با اشاره به دیگر اقدامات حوزه راهداری در شهرستان نهاوند، گفت: روکش آسفالت جادههای روستایی، بهسازی و تعریض راههای شریانی، احداث زیرگذرها و تقاطعهای غیرهمسطح، نوسازی و ایمنسازی مسیرهای پرخطر از جمله اقدامات حوزه راهداری در نهاوند است.
وی بر لزوم اجرای صحیح پروژههای راهسازی تأکید کرد و یادآور شد: وزارت راه و شهرسازی با محوریت سازمان راهداری و شرکت توسعه زیربناها باید پیمانکاران را به رعایت نکات ایمنی در پروژههای در حال اجرا ملزم کند.
نماینده مردم نهاوند در مجلس خاطرنشان کرد: خطکشی مسیرها، نصب علائم هشداردهنده، نوسازی تجهیزات جادهای، رنگآمیزی سرعتگیرها و ایجاد روشنایی در نقاط حادثهخیز از جمله اقداماتی است که باید با سرعت بیشتری انجام شود.
وعده معاون وزیر راه و شهرسازی برای پروژه محور نهاوند_فیروزان_کرمانشاه در سالجاری
همچنین لازم به ذکر است که در تاریخ ۱۳ فروردین امسال نیز با دعوت نماینده مردم نهاوند در مجلس، هوشنگ بازوند معاون وزیر راه و شهرسازی برای بررسی مشکلات محورهای مواصلاتی نهاوند به این شهرستان سفر و ضمن بازدید از این پروژهها، اعلام کرد که این شهرستان کریدور اتصال استانهای غربی به مرکزی و شرقی کشور است بنابراین از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با بیان اینکه ایمنسازی راهها نقش مهمی در کاهش تصادفات منجر به فوت وجرح دارد، گفته بود؛ طول حوزه استحفاظی نهاوند ۵۵۵ کیلومتر است که تاکنون بیش از ۴۰ کیلومتر آن به بزرگراه تبدیل و ۲۶ کیلومتر دیگر آن در دست ساخت است.
بازوند وعده داده بود که امسال با تخصیص اعتبار حدود ۳۰۰ میلیارد تومانی قرار است محور حادثه خیر نهاوند- فیروزان تا انتهای حوزه استحفاظی این شهرستان ساماندهی شود.
به گزارش ایسنا، سالیان زیادی است که ساماندهی و ایمنسازی محورهای مواصلاتی شهرستان نهاوند از مطالبات مهم و بهحق مردم این شهرستان بوده است هرچند که طی چند سال اخیر اقداماتی برای ایمنسازی این محورها صورت گرفته، اما این اقدامات بهتنهایی کافی نیست و امیدواریم مسئولین مربوطه به وعدههای خود برای ساماندهی این محورها در سالجاری جامهعمل بپوشانند و این مطالبه مهم مردم شهرستان نهاوند بهزودی محقق شود.
انتهای پیام
نظرات