• چهارشنبه / ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۵:۳۴
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404021007330
  • خبرنگار : 71415

آیا موج ضد ترامپ بعد از کانادا به انتخابات استرالیا خواهد رسید؟

آیا موج ضد ترامپ بعد از کانادا به انتخابات استرالیا خواهد رسید؟
مارک کارنی، نخست وزیر کانادا

تحلیلگر روزنامه آمریکایی معتقد است نتایج غافلگیر کننده اخیر در انتخابات کانادا تحت تاثیر انزجار از دونالد ترامپ رخ داده و همین موضوع بر انتخابات هفته آینده استرالیا نیز تاثیر خواهد گذاشت و نتیجه مشابهی را رقم خواهد زد.

به گزارش ایسنا، لیبرال‌های کانادا تحت رهبری «مارک کارنی» نخست‌وزیر این کشور، روز دوشنبه در انتخابات قدرت را حفظ کردند. لیبرال‌های کانادا در ۱۶۹ حوزه انتخاباتی که به آن‌ها کرسی گفته می‌شود، پیشتاز یا پیروز شدند و پس از آن‌ها محافظه‌کاران با ۱۴۴ کرسی قرار گرفتند. این نتیجه نشان دهنده این است که حزب لیبرال مارک کارنی توانسته کرسی‌های کافی در مجلس عوام به منظور تشکیل دولت در کانادا کسب کند.

«ایشان تارور»، تحلیلگر روزنامه «واشنگتن‌پست» تحلیل می‌کند: «چند ماه قبل تقریبا این مسلم به نظر می‌رسید که پی‌یر پوالیِور، رهبر محافظه‌کاران کانادا نخست وزیر بعدی این کشور باشد. در آن زمان محافظه‌کاران طبق نظرسنجی‌ها برتری ۲ رقمی بر لیبرالهای رقیب داشتند و پوالیور توانسته بود از سرخوردگی فزاینده رای‌دهندگان خسته از یک دهه نخست وزیری جاستین ترودو، نخست وزیر سابق، بهره ببرد. اما صبح روز سه‌شنبه هفته جاری مشخص شد امیدهای پوالیور برای کسب یک پیروزی ملی رنگ باخته و شاید بتوان گفت که آینده سیاسی او افول یافته است: نه فقط محافظه‌کاران نتوانستند در انتخابات سراسری روز دوشنبه کانادا پیروز شوند بلکه حتی رهبرشان نیز در مسیر از دست دادن کرسی پارلمانی خود قرار گرفته است.»

مارک کارنی، سیاستمدار و اقتصاددان برجسته کانادایی، در مارس ۲۰۲۵ پس از کناره‌گیری جاستین ترودو موقتا به نخست‌وزیری رسید. ترودو که با فرسایش محبوبیت، فشارهای اقتصادی و چندین بحران سیاسی داخلی روبرو شده بود، تصمیم به کناره‌گیری گرفت که این فرصتی را برای تجدید حیات حزب لیبرال فراهم کرد.

کارنی پس از به دست گرفتن رهبری در اقدامی سریع انتخابات زودهنگام پارلمانی دوشنبه را برگزار کرد که در نتیجه آن توانست اکثریت کرسی‌ها را به دست آورد و جایگاه خود را تثبیت کند.

آیا موج ضد ترامپ بعد از انتخابات کانادا به انتخابات استرالیا خواهد رسید؟
آنتونی آلبانیز (سمت چپ) در کنار پیتر داتون

ایشان تارور در مقاله خود نوشته است: «چند دلیل را می‌توان برای بازگشت غیرمنتظره لیبرال‌ها به قدرت در کانادا برشمرد. وقتی ترودو اوایل سال جاری از قدرت کنار رفت رقابتی بر سر رهبری در حزب چپ میانه‌روی او بالا گرفت که به کلی وجهه این حزب را نسبت به زمانی که سالها قدرت را در دست داشت تغییر داد. مردم عادی کانادا در مارک کارنی، رئیس سابق بانک مرکزی کشورشان، یک رهبر با تجربه، مبادی آداب و با صلاحیت را دیدند. پوالیور، سیاستمدار کهنه کاری که بر ضد ترودو کارزار راه انداخت اما کمتر مورد اقبال آنها قرار گرفت.

اما مهم‌ترین فاکتور تاثیرگذار بر انتخابات سراسری کانادا، سایه دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده بود؛ کسی که با به راه انداختن یک جنگ تجاری تهاجمی علیه همسایه شمالی خود و تاکیدهای مکررش بر این که کانادا باید تبدیل به ایالت ۵۱ آمریکا شود نقشه سیاسی کانادا را دستخوش یک شروع مجدد کرد. لیبرالهای تحت رهبری کارنی روی احساسات ملی‌گرایانه تحریک شده در کانادا در نتیجه قلدری‌های ترامپ سرمایه‌گذاری کردند در حالی که راستگرایان تحت رهبری پوالیور یک جناح پوپولیستی که وجهه آن به دلیل تشابه با سیاست‌های ترامپ لکه دار شده بود تلقی شدند. جناح‌های سیاسی دیگر کانادا شامل حزب دموکراتیک جدید و حزب بلوک کبکی نیز در انتخاباتی که تبدیل به یک همه‌پرسی بر سر ترامپ شد نه بر سر ترودو، دچار ریزش آرا شدند.»

کارنی در یک سخنرانی به مناسبت پیروزی حزبش در انتخابات که روز سه‌شنبه ایراد کرد تاکید کرد به باور او دوران روابط قدیمی کانادا با ایالات متحده که بر مبنای تجارت آزاد و همگرایی تعمیق شونده بود، تمام شده است. او اظهار کرد: «همانطور که چندین ماه هشدار داده‌ام آمریکا خاک ما، منابع ما،‌ آب ما و کشور ما را می‌خواهد. اینها تهدیداتی سطح پایین نیستند. ترامپ به دنبال در هم شکستن ما است تا آمریکا بتواند ما را در تملک خود بگیرد.»

تحلیلگر واشنگتن پست تصریح کرد که سابقه‌ای که در اثر انتخابات اخیر کانادا ایجاد شده به زودی در انتخابات استرالیا نیز تکرار خواهد شد.

او بیان داشت: «انتخابات فدرال استرالیا در روز یکشنبه آینده برگزار می‌شود و به نظر می‌رسد خصومت‌طلبی‌های ترامپ باعث تقویت جایگاه دولت چپ میانه‌روی آنتونی آلبانیز، نخست وزیر استرالیا شده است. همچنین به نظر می‌رسد عموم استرالیایی‌ها در میانه جنگ تجاری که کاخ سفید از جمله با وضع تعرفه‌ها بر فولاد و آلومینیوم تحریک کرده، رهبرانی را که مستقیما با چالش ترامپ مقابله کنند، می‌خواهند.»

آلبانیز در جریان یک سخنرانی در ضمن تبلیغات انتخاباتی به خبرنگاران گفت: «من در ۲ گفتگویی که با ترامپ داشتم از منافع ملی استرالیا حمایت کردم و همواره چنین کاری خواهم کرد.»

یک نظرسنجی برگزار شده از سوی شبکه استرالیایی «ای.بی.سی» نشان داد از هر ۱۰ استرالیایی بیش از هفت نفر معتقدند اقدامات ترامپ باعث بدتر شدن اوضاع مالی آنها خواهد شد و اکثریت پاسخگویان دیگر به ایالات متحده به عنوان یک شریک امنیتی قابل اعتماد نگاه نمی‌کنند. با گذشته سه ماه از دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ، ۶۶ درصد استرالیایی‌ها اظهار کردند کشورشان دیگر نمی‌تواند روی ایالات متحده حساب باز کند و نیاز به توسعه هر چه بیشتر ظرفیت نظامی خودش دارد. این در حالی است که در یک نظرسنجی در ژوئن گذشته تنها ۴۰ درصد چنین نظری داشتند.

تغییر در نگرش‌های استرالیایی تاثیری مستقیم بر روند انتخابات این کشور گذاشته است. طبق یک نظرسنجی شرکت Resolve Political Monitor که ۲ هفته قبل منتشر شد یک سوم استرالیایی‌ها که در کشورشان رای دادن در انتخابات اجباری است گفتند احتمال اینکه آنها در انتخابات به «پیتر داتون»، رهبر اپوزیسیون محاظه‌کار این کشور رای دهند به خاطر دیدگاه‌هایی که او درباره ترامپ داشته، کمتر است.

واشنگتن پست نوشته است: «داتون درست قبل از شروع ریاست جمهوری اخیر ترامپ در نظرسنجی‌ها پیشتاز بود در حالی که گفتمانی مشابه گفتمان ترامپ با شعارهای محدود ساختن مهاجرت، مقررات‌زدایی و کاهش اندازه دولت فدرال را در مبارزه انتخاباتی در پیش گرفته بود. او در زمانی که شهروندان عادی استرالیا از افزایش هزینه‌ها و قیمت مسکن ناراضی بودند خود را به عنوان نامزد تغییر معرفی کرد. اما اقبال به ائتلاف محافظه‌کار او پس از آن افول یافت که حزب حاکم کارگر به این چهره رقیب لقب "داتون دوجی" [اشاره به نام وزارت کارآمدی دولت در دولت دوم دونالد ترامپ که به اختصار "دوج" خوانده می‌شود] را داد؛ لقبی که می‌خواست داتون را پیرو تلاش‌های ترامپ برای کاستن از اندازه دولت فدرال که ایلان ماسک، میلیاردر حوزه فناوری را بر مصدر وزارتخانه "دوج" منصوب کرده، نشان دهد.»

«مارک کنی»، یک استاد متخصص در علوم سیاسی در دانشگاه ملی استرالیا در کانبرا به رویترز گفت: "ترامپ در این انتخابات استرالیا نقش یک نامزد ثالث را ایفا می‌کند. او باعث شده کار پیتر داتون برای اشاعه پیامش و اینکه در کارزار انتخابات به عنوان یک چهره‌ کاملا مستقل به نظر برسد دشوار شود."

آلبانیز اما تلاش داشته نشان دهد ترامپ بر انتخابات استرالیا همچون انتخابات کانادا تاثیرگذار نیست چون استرالیا همان سطح از کسری تجاری در زمینه تبادل کالا با آمریکا، همان زنجیره‌های تامین در هم تنیده بین کانادا و آمریکا و دیگر خصایص روابط این ۲ کشور همسایه را ندارد.

آلبانیز در جریان آخرین مناظره انتخاباتی استرالیا که در آستانه انتخابات سوم مه برگزار شد گفت که دیدگاه‌هایش با دیدگاه‌های ترامپ و ارزش‌هایش با ارزش‌های ترامپ متفاوت هستند اما نسبت به قدرت روابط امنیتی آمریکا و استرالیا مطمئن است و همه قانونگذاران آمریکایی که او ملاقات کرده از این روابط پشتیبانی می‌کنند.

«آماندا کولت»، خبرنگار حوزه کانادا در واشنگتن پست گفت کارنی توانست خودش را در زمانه‌ای بی‌ثبات به عنوان یک دست استوار معرفی کند و به نظر می‌رسد آلبانیز نیز می‌خواهد همین کار را در تلاشش برای پیروزی در انتخابات استرالیا انجام دهد.

«اندرو کارسول»، سخنگوی مطبوعاتی سابق اسکات موریسون، نخست وزیر محافظه‌کار اسبق استرالیا که در انتخابات ۲۰۲۲ از آلبانیز شکست خورد به رویترز گفت ترامپ مثل یک «گوی تخریب» به اقبال انتخاباتی جناح سیاسی او ضربه زد.

او اظهار کرد: «رای‌دهندگان استرالیایی با نگرانی چشم به اتفاقات آینده دارند و می‌گویند که اگر تغییر قرار است از این جنس باشد ما آن را نمی‌خواهیم.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha