• پنجشنبه / ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۵:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1404021007394
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با قتل میرزارضا کرمانی

عبور از دروازه تاریخ با قتل میرزارضا کرمانی

امروز ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۳ ذی القعده ۱۴۴۶ هجری و ۱ می ۲۰۲۵ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.
 

عبور از دروازه تاریخ با قتل میرزارضا کرمانی

قتل میرزا رضا کرمانی- ۱۲۷۵

میرزا محمدرضا کرمانی معروف به رضای شاه‌شکار ضارب ناصرالدین‌شاه بود. پدرش ملاحسین مشهور به «پدر» از اهالی عقدای یزد بود و خانواده مادرش از سادات فریدن بودند.

میرزا از ارادتمندان و مریدان سید جمال‌الدین اسدآبادی بود و پس از اقامت او در ایران در خدمت سید بود. میرزا رضا دلال پارچه و شال بود به همین دلیل به خانه اعیان تهران رفت و آمد داشت. او در یکی از این رفت و آمدها برای کامران میرزا نایب‌السلطنه شال و خز از بازرگانان خریده و تحویل ناظم التجار داد ولی پولی به او نداد. میرزا چندین بار طلب پولش را کرد اما بی‌نتیجه ماند. در یکی از مجالس مهمانی کامران میرزا در حضور تعدادی از درباریان و میهمانان از این مسئله گلایه کرد نایب السلطنه هم دستور داد طلبش را پرداخت کنند و بعد از یک کتک مفصل او را از خانه بیرون کرد.

به دلیل ظلم و ستمی که از ناحیه خاندان قاجار به وی رفت، میرزا رفته رفته به یکی از مخالفان ناصرالدین شاه تبدیل شد. شاگردی و ارادتمندی سید جمال و مطالعه مقالات روزنامه قانون که توسط میرزا ملکم خان چاپ و توزیع می‌شد نیز در بیداری و آگاهی او نقش تاثیرگذاری داشت.

در اوایل اردیبهشت ۱۲۷۵ ناصرالدین شاه خود را آماده برگزاری جشن پنجاهمین سالِ پادشاهی اش می‌کرد و  قرار بود به مدت یک هفته این جشن را برگزار کند. او بامداد ۱۱ اردیبهشت ۱۲۷۵، یک روز  به آغاز جشن، به ری رفت تا به زیارت ضریح عبدالعظیم حسنی کند.

میرزارضا که خود را در نزدیکی ضریح مخفی کرده بود با شلیک سه گلوله  تپانچه، ناصرالدین را از پا درآورد و میرزا به سرعت دستگیر و بعد از بازداشت، اعدام کردند.

ناصرالدین شاه طی ۴۸ سال سلطنت دستور قتل امیرکبیر صدراعظم کاردانش را صادر کرد، امتیاز تنباکو را به یک تاجر انگلیسی به نام تالبوت، افغانستان، سرخس، نواحی اطراف رود جیحون و بخشی از استان سیستان و بلوچستان از ایران جدا شد، امتیازات سیاسی و اقتصادی فراوان به دول انگلیس و روسیه اعطا کرد، راه نفوذ سفرای انگلیس و روسیه در دربار و دیوان ایران را باز کرد، سفرهای پرهزینه و خوشگذارانی‌های بی حد و مرز از جمله اقدامات چهارمین شاه قاجار بود.

به نوشته مورخان ترور انقلابی ناصرالدین شاه زمینه‌ساز انقلاب مشروطه بود.

در تقویم شمسی مناسبت‌های دیگری چون
استعفای ارسلان خلعتبری شهردار اسبق تهران و انتصاب محمد مهران به جای او در سال۱۳۳۰، افتتاح آرامگاه سعدی در سال ۱۳۳۱، سفر ملک حسین پادشاه وقت اردن به تهران در سال ۱۳۳۸، سفر ۵ روزه پروفسور لودویک ارهارد وزیر اقتصاد و معاون صدراعظم آلمان غربی در رأس هیات شش نفره به تهران در سال ۱۳۳۸، افتتاح بنای جدید آرامگاه فردوسی در مشهد در سال ۱۳۴۷، سفر هیات بلندپایه اقتصادی شوروی به تهران در سال ۱۳۵۳، شهادت آیت‌الله سید حسن شیرازی به دستور صدام رئیس سابق رژیم بعث عراق در سال ۱۳۵۹، عملیات تپه‌چشمه در دزفول توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۰ و درگذشت گل آقا در سال ۱۳۸۳ ثبت است.
 

عبور از دروازه تاریخ با قتل میرزارضا کرمانی


رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری شامل تولد ابن مُنَیِّر فقیه و مفسر مسلمان مصری در سال ۶۲۰ و رحلت آیت‌ اللَّه سید محمد فشارکی فقیه، محقق و عالم امامی در سال ۱۳۱۶ ثبت است.
 

عبور از دروازه تاریخ با قتل میرزارضا کرمانی


رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی

خودکشی هیتلر- ۱۹۴۵

آدولف هیتلر، رهبر پیشین آلمان در ۲۰ آوریل ۱۸۸۹ در یک خانواده فقیر آلمانی الاصلِ اتریشی به دنیا آمد. زندگی دوران کودکی هیتلر با فقر و تنگدستی سپری شد و پس از تحصیل در رشته نقشه‌کشی، با فروش تابلوهای خود، امرار معاش کرد.

آدولف در ۲۴ سالگی به وطن اصلی خود، آلمان برگشت و با شروع جنگ جهانی اول، داوطلب خدمت در نظام شد. هیتلر پس از جنگ جهانی اول که در آن ترفیع درجه پیدا کرد و نشان افتخار به دست آورد، توانست با قدرت و نیروی کلام خود به رهبری حزب ناسیونال سوسیالیست کارگری آلمان موسوم به حزب نازی دست یابد.

این حزب در طی سالیان بعد تبدیل به دومین حزب عمده آلمان گردید و هیتلر توانست با به دست آوردن ۳۷ درصد آرا در انتخابات پارلمانی سال ۱۹۳۳ حکومت دیکتاتوری خود را آغاز کند.

هیتلر از همان ابتدا، هدف‌های نازیسم را برضد عقاید مارکسیسم، کاپیتالیسم و صهیونیسم با تاکید بر ناسیونالیسم و نظریه نژاد برتر که نژاد آلمان را مافوق دیگر اقوام بشری می‌دانست، قرار داد.

وی برنامه‌ریزی متمرکزی را برای به سامان آوردن امور متشتت آلمان پس از جنگ عملی ساخت و با نظارت قاطع بر تولید و توزیع، از آلمان کشوری نیرومند و پیشرفته از لحاظ صنعتی پدید آورد هم‌چنین با گسترش صنایع نظامی، خدمت زیر پرچم را اجباری کرد و شروع به مسلح نمودن سربازان کرد.

هیتلر در سال ۱۹۳۶ با موسولینی دیکتاتور ایتالیا پیمان اتحاد بست و زمینه را برای آغاز جنگ گسترده و جهانی فراهم کرد. در ماه مارس ۱۹۳۸ سرانجام فکری را که از آغاز زمام‌داری در سر داشت، عملی کرد و فرمان حمله به خاک اتریش را صادر کرد. با پیروزی بر اتریش و الحاق خاک این کشور به آلمان، از چکسلواکی خواست تا منطقه سودِت را به آلمان ملحق کند.

او پس از اطمینان از مداخله نکردن شوروی در مسئله چکسلواکی، جنگ جهانی دوم را آغاز کرد. با روشن شدن شعله‌های جنگ جهانی دوم، میلیون‌ها نفر جان خود را از دست دادند و ده‌ها کشور درگیر جنگ شدند.

در پایان این جنگ که با شکست آلمان و فتح برلین توسط ارتش سرخ شوروی همراه شد، آدولف هیتلر در اول مه ۱۹۴۵ کمی قبل از رسیدن سربازان شوروی به محل اقامتش، به ضرب گلوله‌ای خودکشی کرد و به زندگیش پس از ۵۶ سال، پایان داد.

قبل از مرگ هیتلر، معشوقه او نیز که دو روز قبل به عقد هیتلر درآمده بود، با خوردن سم خودکشی کرد.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگر چون ورود ارتش سرخ شوروی به "برلین" پایتخت آلمان در پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵، اعلام تشکیل اولین دولت جمهوری دموکراتیک سوسیالیست کوبا در سال ۱۹۶۱، ترور "ران سینگها پراماداسا" رئیس جمهور پیشین سریلانکا در سال ۱۹۹۳، انتخاب "ماندلا" به عنوان اولین رئیس جمهور سیاه‌پوست افریقای جنوبی در سال ۱۹۹۴، روز ملی جزایر مارشال، روز جهانی کارگر و روز جهانی خنده ثبت است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha