به گزارش ایسنا، استان کرمانشاه با حدود ۴۲۰۰ محوطه و اثر تاریخی، سومین استان تاریخی ایران محسوب میشود. استانی که براساس کاوشهای باستانی که در آن صورت گرفته از حدود یک میلیون سال قبل تاکنون یکی از زیستگاههای مهم بشر بوده است.
در کاوشهای باستان شناسی که تاکنون در تعدادی از آثار باستانی استان صورت گرفته، اشیاء تاریخی زیادی بدست آمده که متاسفانه مردم این دیار هیچگاه فرصت دیدن این آثار را که بخشی از تاریخ و هویت گذشته آنهاست، پیدا نکردهاند.
آنگونه که مسئولین میراث فرهنگی استان در سالهای اخیر عنوان کردهاند، در حال حاضر بیش از ۱۲ هزار شی تاریخی در کرمانشاه وجود دارد که تنها به این دلیل که فضایی برای نمایش آنها برای عموم مردم وجود ندارد، در مخازن نگهداری میشوند. بخشی از آثار تاریخی مهم استان هم در موزه شهرهای دیگر نگهداری میشود.
اما چگونه است که استانی با این قدمت و تاریخ هنوز موزهای برای نمایش آثار تاریخی خود ندارد؟ ماجرا به حدود پنجاه سال قبل باز میگردد، زمانی که برای اولین بار کلنگ موزه منطقهای کرمانشاه در فضایی که امروز اداره کل میراث فرهنگی استان در آن واقع شده به زمین زده شد و قرار بر این بود که این پروژه در فضایی به مساحت ۵۲۰۰ متر مربع ظرف مدت چهار سال احداث و اشیاء تاریخی کشف شده به آنجا منتقل شوند.
از زمانی که عملیات اجرایی پروژه آغاز شد تا اواخر دهه ۸۰ اعتبارات بسیار اندکی به این پروژه تزریق میشد، بگونهای که پیشرفت کار بسیار کُند بود. در طول این سالها بخشی از فضای ۵۲۰۰ متر مربعی موزه منطقهای نیز برای ساخت اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه اختصاص یافت و پروژه کم کم آب رفت و بعدها هم پروژه موزه منطقهای کرمانشاه از فهرست موزههای بزرگ کشور خارج شد تا اعتبارات قطره چکانی آن هم بریده شود.
از اواخر دهه ۸۰ تا همین سالهای اخیر پروژه موزه منطقهای کرمانشاه که دیگر نمیشد به آن پروژهای بزرگ اطلاق کرد، در رکود و خاموشی عمیقی به سر میبرد. پروژه عملا در خواب فرو رفته بود و سقف و دیوارهایش کم کم رو به فرسودگی و نابودی میرفت.
در طول چندین دهه گذشته مدیران میراث فرهنگی استان یا اهتمام جدی برای به سرانجام رساندن این پروژه نداشتند و یا بیشتر خود را درگیر حواشی و پروژههای نه چندان مهم میکردند تا پروژهای پردردسر همچون موزه منطقهای و اگر برخی از آنها هم پیگیری داشتند، پیگیریهایشان بینتیجه بود.
بیش از یک دهه از رکود پروژه موزه منطقهای کرمانشاه میگذشت و در طول این سالها گاه و بیگاه زمزمههایی برای بیدار کردن آن به گوش میرسید، اما در عمل اتفاق خاصی نمیافتاد، تا اینکه در نهایت در سال ۱۳۹۹ در سفر رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه به استان حدود ۱۲ میلیارد تومان به این پروژه اختصاص یافت، ۱۲ میلیارد تومانی که بعدها ۷.۵ میلیارد تومان شد، آن هم به شکل اوراق قرضه. از ۷.۵ میلیارد تومان هم فقط سه و نیم میلیارد تومان در آخر تخصیص یافت.
با اعتبارات جدیدی که به پروژه اختصاص یافته بود، نمیشد کار چندان مهمی روی آن انجام داد، مگر اینکه تاسیسات و سیستم الکترونیکی فرسوده آن را نوسازی کنند که این کار هم انجام شد.
چند سال که گذشت در سفر سال ۱۴۰۲ رئیس جمهور شهید به کرمانشاه، پروژه موزه منطقهای کرمانشاه به عنوان یکی از پروژههای اولویتدار استان مورد توجه قرار گرفت و در این سفر مصوب شد حدود ۷۰ میلیارد تومان برای این پروژه ظرف مدت سه سال اختصاص پیدا کند تا به سرانجامی برسد.
در اولین سال هم ۱۰ میلیارد تومان به پروژه اختصاص یافت که باز هم بخش زیادی از این اعتبارات صرف نوسازی این بنای قدیمی و نمدار شد تا دوباره جان تازهای بگیرد.
هرچند که از این سال تکاپوها برای احیاء موزه منطقهای کرمانشاه افزایش یافت، اما پس از اینکه مسئولین استانی عزم خود را جزم کردند تا این پروژه از سکون بیرون بیاید، مشکلات دیگری کم کم عیان شد و آن هم این بود که طرح و معماری پروژه موزه منطقهای مطابق با ضوابط احداث موزهها در دهه پنجاه بوده و اکنون با ضوابط جدید موزههای کشور همخوانی نداشت.
برای حل این مشکل قرار بر این شد تا مطالعات طرح محتوایی، معماری داخلی و گرافیک محیطی موزه منطقهای توسط یک شرکت مشاور انجام شود و آن را به وزارت میراث فرهنگی ارسال کنند تا اگر مورد تائید قرار گرفت، کار ادامه پیدا کند و طی یکی، دو سال گذشته تلاش مسئولین میراث فرهنگی بر این بوده که این موزه مطابق با استانداردهای روز ساخته شود.
حالا که قرار است رئیس جمهور در اردیبهشت به کرمانشاه سفر داشته باشد، پروژه موزه منطقهای کرمانشاه بار دیگر در لیست پروژههایی قرار گرفته که اولویت استان است تا در این سفر اعتباراتی برای آن گرفته شود.
داریوش فرمانی مدیرکل میراث فرهنگی استان در گفت و گو با ایسنا، با تایید قرار گرفتن پروژه موزه منطقهای کرمانشاه جزو پروژههای اولویتدار استان برای سفر رئیس جمهور، به سالها بلاتکلیفی این پروژه اشاره کرد و افزود: مطالعات طرح محتوایی، معماری داخلی و گرافیک محیطی پروژه هم اکنون در حال انجام است و تا چند روز دیگر هم به پایان میرسد تا مطابق با آخرین استانداردهای روز موزهها در کشور ساخته شود.
وی در خصوص آخرین برآوردهای انجام شده برای تکمیل این موزه گفت: طبق آخرین برآوردها اتمام این پروژه حدود ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار میخواهد.
فرمانی اظهار کرد: در سالهای گذشته بخشی از فضای موزه به ساختمان اداری اداره کل میراث فرهنگی استان تبدیل شده که اخیرا دیداری با وزیر میراث فرهنگی داشتیم و مقرر شد یک ساختمان اداری جدید برای میراث فرهنگی استان ساخته شود و این ساختمان را تخلیه کنیم.
وی اضافه کرد: ساختمان کنونی میراث فرهنگی استان نیز به عنوان ساختمان اداری موزه منطقهای فعالیت خواهد کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان در پایان اظهار امیدواری کرد در سفر آتی رئیس جمهوری به استان مشکل موزه منطقهای برای همیشه حل شود و با اختصاص اعتبارات مناسب این پروژه به سرانجام برسد.
انتهای پیام
نظرات