• شنبه / ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۱:۴۴
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1404021308798
  • خبرنگار : 90057

وقتی «مارکو کوچولو» همه کاره ترامپ می‌شود

وقتی «مارکو کوچولو» همه کاره ترامپ می‌شود

«دیپلمات ارشد»، «رئیس کمک‌های خارجی»، «رئیس بایگانی ملی» و اکنون «مشاور امنیت ملی»، به گفته مقام‌ها رزومه رو به گسترش «مارکو روبیو»، اعتماد روزافزون «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا به این سناتور سابق فلوریدا را نشان می‌دهد.

به گزارش ایسنا، ترامپ روز پنجشنبه اعلام کرد که «مایک والتز»، مشاور امنیت ملی او، به عنوان سفیر سازمان ملل منصوب خواهد شد، چند هفته پس از آنکه والتز یک روزنامه‌نگار از آتلانتیک را به گفتگویی در سیگنال اضافه کرد که در آن مقامات ارشد در حال بحث در مورد حملات نظامی در یمن بودند. 

به جای او، ترامپ «روبیو» را به عنوان دستیار ارشد امنیت ملی خود به طور موقت منصوب کرد، که جدیدترین نمونه، از روی آوردن رئیس جمهور به مردی است که وظایف حیاتی را در دولتش بر عهده می‌گیرد؛ مردی که زمانی او را به عنوان «مارکو کوچولو» تحقیر می‌کرد و او را یک «کلاهبردار» می‌نامید.

روبیو رهبری شورایی را بر عهده خواهد گرفت که اقدامات امنیت ملی دولت را در سراسر جهان هماهنگ می‌کند، اگرچه ترامپ مشخص نکرد که چه زمانی جایگزین دائمی او تعیین خواهد شد. 

این تغییر در بحبوحه تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ در اوکراین، احیای آتش‌بس شکست‌خورده در غزه و انجام مذاکرات پیچیده هسته‌ای با ایران، در حالی که همه این‌ها در زمان مدیریت پیامدهای دیپلماتیک جنگ تجاری ترامپ با چین است، صورت می‌گیرد. 

یک مقام ارشد آمریکایی گفت که روبیو با انجام هر وظیفه‌ای که ترامپ به او محول می‌کند، اعتماد ترامپ را جلب کرده است. این مقام که خواست نامش فاش نشود، گفت: «او هر کاری را که ترامپ از او خواسته انجام داده است. چرا به او اعتماد نمی‌کنید؟» 

«برایان هیوز»، سخنگوی شورای امنیت ملی، به رویترز گفت که روبیو دستور کار «اول آمریکا»ی ترامپ را اجرا کرده و «صلاحیت کامل» برای نظارت بر شورا را دارد، «او مشکل را حل می‌کند.» 

اوایل، روبیو به پاناما فرستاده شد تا وعده ترامپ برای «بازپس‌گیری» کانال پاناما را به زبان دیپلماتیک‌تری بیان کند. در ماه مارس، پس از مشاجره لفظی با «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین در کاخ سفید، ترامپ، روبیو را به عربستان سعودی فرستاد، جایی که او به  تلاش برای صلح بین اوکراین و روسیه کمک کرد. 

روبیو همچنین نقش مهمی در سرکوب جنجالی مهاجرت به ایالات متحده توسط ترامپ ایفا کرده است، از جمله توافق برای فرستادن اعضای باندهای تبهکار به یک زندان فوق امنیتی در السالوادور و لغو هزاران ویزای دانشجویی، که در بسیاری از موارد پس از شرکت دانشجویان در اعتراضات ضد اسرائیلی صورت گرفته است. 

مهم‌تر از همه، روبیو با صدای بلند از دستور کار ترامپ دفاع کرده است، حتی زمانی که با مواضع قبلی خودش در تضاد بوده است. 

روبیو به عنوان یک سناتور آمریکایی، از کمک‌های خارجی در سراسر جهان حمایت کرده است. روبیو در دوران ترامپ بر انحلال آژانس اصلی کمک‌های واشنگتن نظارت داشته و با افتخار از تصمیم خود برای انجام این کار دفاع کرده است. در مراسمی در کاخ سفید، ترامپ از روبیو به خاطر کار «باورنکردنی» او تشکر کرد. ترامپ گفت: وقتی مشکلی دارم، با مارکو تماس می‌گیرم. او آن را حل می‌کند.

بی‌سابقه نیست که یک مقام همزمان چندین نقش داشته باشد. «هنری کیسینجر» در دهه 1970 به عنوان وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی خدمت کرد. اما حجم کاری فعلی روبیو، سوالاتی را در مورد چگونگی مدیریت چندین گزارش توسط او ایجاد می‌کند. روبیو علاوه بر نقش دیپلمات ارشد ایالات متحده، به عنوان مدیر آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده و مسئول بایگانی موقت ایالات متحده، دفتری که بر حفظ سوابق دولتی نظارت دارد، خدمت می‌کند. 

یک مقام وزارت امور خارجه که خواست نامش فاش نشود، گفت: «هر یک از این مشاغل، اگر به درستی انجام شود، نیاز به سطح فوق‌العاده‌ای از فداکاری، تمرکز و انرژی دارد. حتی با بهترین نیت‌ها، نمی‌بینم که چگونه می‌توان هر دو شغل را همزمان انجام داد بدون اینکه از مسئولیت‌هایی که به راحتی نمی‌توان به دیگران واگذار کرد، غافل شد.»

«تمی بروس»، سخنگوی روبیو در وزارت امور خارجه، گفت که روبیو افرادی را در اطراف خود دارد که به او در مدیریت این دو نقش کمک می‌کنند: «اگر کسی بتواند این کار را انجام دهد... آن شخص مارکو روبیو خواهد بود.» برخی از مسائل مهم سیاست خارجی همچنان در یک حلقه تنگ متمرکز هستند، و «استیو ویتکاف»، فرستاده ترامپ به خاورمیانه، مذاکرات با روسیه، مذاکرات هسته‌ای ایران و جنگ اسرائیل در غزه را رهبری می‌کند.

وزارت امور خارجه در پاسخی ایمیلی به درخواست اظهار نظر گفت: «رئیس جمهور تیمی فوق‌العاده با استعداد را گرد هم آورده است که کاملاً متعهد به اولویت دادن به آمریکا و آمریکایی‌ها هستند. وزیر روبیو مشتاقانه منتظر خدمت به عنوان مشاور امنیت ملی موقت است و در عین حال تضمین می‌کند که کار حیاتی ماموریت در وزارت امور خارجه بدون وقفه ادامه یابد.» 

ترامپ و روبیو زمانی با هم بحث و جدل می‌کردند

روبیو و ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی سخت برای نامزدی ریاست جمهوری جمهوری‌خواهان در سال ۲۰۱۶ با هم درگیر شدند. آنها در صحنه مناظره با هم بحث و جدل کردند، ترامپ به روبیو لقب «مارکوی کوچک» را داد و او را به دلیل از دست دادن آرا در سنا «هنرمند شیاد» خواند. روبیو که ترامپ را «مرد شیاد» خوانده بود، ترامپ را به خاطر داشتن دست‌های کوچک مسخره کرد. روبیو گفته است که این اظهارات در چارچوب یک رقابت مقدماتی مطرح شده و خود را با بوکسوری که در رینگ به حریف مشت می‌زند، مقایسه کرده است. 

روبیو به سی‌ان‌ان گفت: «به این معنی نیست که از آن مرد متنفر هستید، اما ما برای یک شغل در رقابت بودیم.» 

پس از روی کار آمدن ترامپ در سال ۲۰۱۷، تنش‌ها با روبیو که اصالتاً اهل کوبا است، کاهش یافت. او نقش کلیدی در مشاوره در مورد سیاست‌های ونزوئلا و کوبا ایفا کرد. روبیو نیروی محرکه پشت صحنه در کمک به پیشبرد کمپین «فشار حداکثری» ترامپ علیه نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا، از جمله اعمال تحریم‌ها علیه بخش حیاتی انرژی این عضو اوپک، و تغییر شدید رویکرد «باراک اوباما»، رئیس جمهور سابق، به کوبا بود. 

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه که نخواست نامش فاش شود، اتکای روزافزون ترامپ به روبیو را به سابقه «همکاری مشترک، ایجاد یک رابطه حرفه‌ای و شخصی» نسبت داد. روبیو که مدت‌ها مدافع سرسخت مواضع سنتی سیاست خارجی جمهوری‌خواهان از جمله حمایت قوی از اوکراین، وفاداری به ناتو و دیدگاه تند نسبت به چین و سابقه حقوق بشر آن بود، به طور فزاینده‌ای خود را با پیام «اول آمریکا» ترامپ همسو کرده است. 

روبیو در وزارت امور خارجه، دفتری را که در زمینه مقابله با اطلاعات نادرست روسیه و چین فعالیت می‌کرد، تعطیل کرده و آن را به هدف قرار دادن محافظه‌کاران متهم کرده است. او با وزارت بهره‌وری «ایلان ماسک» برای کاهش کمک‌ها و سایر برنامه‌هایی که در زمان سناتوری از آنها حمایت می‌کرد، همکاری کرده و اصلاحات اساسی را آغاز کرده است که دفاتر مربوط به حقوق بشر و جنایات جنگی را تعطیل خواهد کرد. 

اخراج مهاجران

روبیو از اختیارات وزارت امور خارجه برای لغو اجازه تحصیل دانشجویان خارجی در ایالات متحده، از جمله یک دانشجوی ترک که سرمقاله‌ای در انتقاد از جنگ رژیم صهیونیستی در غزه نوشته بود، استفاده کرد. روبیو، در سفری به السالوادور در ماه فوریه، با رئیس جمهور «بوکله» به توافقی رسید که منجر به اعزام صدها مرد با هواپیماهای نظامی به این کشور شد، حتی در حالی که دادگاه‌های ایالات متحده به دنبال توقف اخراج‌ها بودند. از جمله افراد اخراج شده می‌توان به «کیلمار آبرگو گارسیا»، ساکن مریلند، اشاره کرد. دولت اذعان کرد که اخراج او به زادگاهش السالوادور، علیرغم حکم دادگاه، یک اشتباه بوده است. 

روبیو در جلسه کابینه روز چهارشنبه، در حالی که در کنار ترامپ نشسته بود، گفت که قوه قضائیه نمی‌تواند دولت را مجبور به تلاش برای بازگرداندن آبرگو گارسیا کند. روبیو به خبرنگاران گفت: «اجرای سیاست خارجی ما به رئیس جمهور ایالات متحده و قوه مجریه مربوط می‌شود، نه به یک قاضی.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha