• شنبه / ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۲:۰۶
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1404021308832
  • خبرنگار : 71560

نشست «از فلسفه مطهری تا فلسفه مذاکرات»

لاریجانی: مذاکره یک ابزار است/مسئله هسته‌ای ایران ذات سیاسی پیدا کرده است

لاریجانی: مذاکره یک ابزار است/مسئله هسته‌ای ایران ذات سیاسی پیدا کرده است

یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، تاکید کرد: ذات مسئله هسته ای ایران حقوقی نبوده، بلکه ماهیت سیاسی پیدا کرده است.

به گزارش ایسنا، علی لاریجانی امروز - شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه - در نشست از فلسفه مطهری تا فلسفه مذاکرات در دانشگاه شاهد تهران، بیان کرد: مسئله مذاکره یا غیر مذاکره نه حسن ذاتی و نه حب ذاتی دارد. گاهی فکر می کنید کشور از طریق مذاکره می تواند منافع را تامین کند، آنگاه مذاکره انجام می شود. وقتی منافع تامین نمی شود، دلیلی بر مذاکره نیست. مذاکره یک ابزار است. یک مسئله هدفی نیست. فرض کنید ما می خواهیم مسئله هسته ای را از این وضع نجات دهیم. فکر می کنید اگر مذاکره شود مفید است؛ یعنی نخبگان جامعه اینگونه فکر می کنند و مذاکره می شود. اگر مفید ندانستند مذاکره نمی شود؛ زمان و شرایط مهم است.

ذات مسئله هسته‌ای ایران ماهیت سیاسی پیدا کرده است

وی اظهار کرد: اینکه چرا در مسئله هسته ای با چالش مواجه شده ایم حقیقت این است که ذات آن حقوقی نیست؛ چرا که اگر حقوقی بود آژانس نظر می داد. پس ذات حقوقی ندارد. ماهیت آن سیاسی است؛ چرا اینگونه شد؟ در دنیای امروز قلدرمابی وجود دارد. زور می گویند. ایران می گوید من دانش هسته ای نیاز دارم. چارچوب های NPT هم پذیرفته ام و چارچوب های آژانس بین المللی انرژی اتمی را رعایت می کنم. منتهی این ها زور می گویند، اینکه چگونه باید در برابر این زور عمل کرد بحث دیگری است.

رئیس سابق مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ممکن است شما بگویید چون آنها در این مقطع نامه داده‌اند و گفته‌اند می خواهیم از مسیر مذاکره موضوع هسته ای را حل کنیم؛ تست شود که آیا مذاکره جواب می دهد یا نه. یا راه دیگر این است که بگویید مذاکره نمی کنیم. مسئله هسته ای مانند سایر مسائل است. تحریم هایی که آمریکایی ها علیه ایران اعمال کردند فقط هسته ای نیست، بلکه طیف ها مختلفی دارد.

مردم ایران زیر بار هر زورگویی نمی‌روند

وی در ادامه تاکید کرد: ایران یک سابقه تمدنی بزرگ دارد و به همین دلیل مثل برخی از کشورها نیستند که ریشه ای ندارند. مردم ایران عمیق و متمدن بوده و زیربار هر زورگویی نمی روند. این برای آنان قابل تحمل نیست. این ها می خواهند مثل برخی از کشورها با ایران صحبت کنند که ممکن نیست. شاید مذاکره ای که در حال انجام است به نتیجه برسد و شاید هم نرسد. بستگی دارد که چقدر انصاف در این مذاکرات و عقلانیت در اداره وضعیت جهانی وجود داشته باشد.

لاریجانی تاکید کرد: اکنون بسیاری از ضوابط و مقرراتی که در دنیا گذاشته می شود، در ظاهر برای نظامات بین المللی است، اما پشت آن این نیست بلکه قدرت است. امروز نیز آمریکایی ها تصور می کنند زمانی است که باید قدرت خود را محقق کنند. حالا با  ما اینگونه رفتار می کنند چرا با چین این رفتار را دارند؛ چین با شما چه کار کرده است.

لاریجانی در پاسخ به این پرسش که چرا شهید مطهری تکرار نمی‌شود، بیان کرد: ریشه‌های مختلفی دارد. آقای مطهری محصول یک شرایط زمانی و مکانی بود. اساتید مهمی مانند علامه طباطبایی و امام خمینی داشتند. این اساتید گیر هر کسی نمی آید. این توفیق الهی است. نکته دیگر اخلاص ایشان است. ایشان ۵۸ سال داشت که به شهادت رسید. در زمانی که در این دنیا زیست می کرد هم طالب علم و هم طالب تزکیه نفس بود؛ مراقب خود بود. این باعث می شود خداوند برکات خود را بر انسان نازل کند. ایشان در یکی از آثار خود وقتی راجب فکر کردن صحیح برای جوانان صحبت می کند می‌گوید انسان نباید کتاب بخواند که در حافظه خود انبار کند. انسان کتاب می خواند که لذت ببرد کتاب چه می گوید. بار دوم برای این می خواند که نکات مهم آن را در ذهن خود طبقه بندی کند. بار سوم برای این می خواند که یادداشت برداری کند، یعنی ذهن باید مرتب باشد.

وی افزود: خود ایشان ذهن منسجمی داشت. برخی ها ذهن منظمی دارند. در ذهن موضوعات را طبقه بندی می کنند. آنگاه می توان رشد کرد. اینکه شهید مطهری چرا تکرار نمی‌شود به خاطر شرایط زمانی و مکانی و خصوصیات خود ایشان است. از زبان آقای منتظری که هم حوزه ای ایشان بود اوایل  انقلاب در مصاحبه‌ای گفتند که آقای مطهری همیشه شب ها شب زنده دار بود. فرد زمانی که در راه خدا مجاهدت می کند، خداوند نیز ثواب او را می دهد.

لاریجانی در بخشی دیگر از این نشست، تصریح کرد: مقاومت یمن چه زمانی به وجود آمد؛ از زمانی که عربستان سعودی شروع کرد به حمله به یمن. آن ها مقاومت کردند و شدند این نیرویی که امروز هستند. حزب الله در لبنان چگونه به وجود آمد؟ ما به وجود آوردیم؟ خیر اینگونه نبود. وقتی که اسرائیل بیروت را گرفت حزب الله آغاز شد. یعنی نیروها احساس کردند که کشور آنان اشغال شده و این گروه را ایجاد کردند چون ارتش کشور نتوانست تاب بیاورد؛ لذا خودشان مقاومت را آغاز کردند. مقاومت لبنان در واقع از تجاوز اسرائیل حدود ۲۰ سال پیش به بیروت شروع شد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در عراق کی مقاومت به وجود آمد؟ ما به وجود آوردیم؟ ما کمک کردیم اما ما به وجود نیاوردیم. بین به وجود آوردن با کمک کردن تفاوت است. این ها دو معقوله هستند. شما عراق را اشغال کردید. رفتار خشن نشان دادید و گفتید ما وزیر برای اداره عراق می گذاریم. شما می خواستید عراق را به ایالت آمریکا تبدیل کنید. با مردم بد رفتار کردید و مردم در برابر شما مقاومت کردند. کدام کشوری از  اشغال خوشش می آید. شما یک کشور را اشغال می کنید و بعد می گویید می خواهیم به شما دموکراسی دهیم. مردم از این عصبانی شده و در مقابل شما می ایستند؛ در بقیه جاها نیز اینگونه است.

لاریجانی بیان کرد: در سوریه نیز قسمتی را اشغال کردید. بعد مقاومت مردم را گردن ما می اندازید. شما خودتان وقتی یک کشور را اشغال می کنید نتیجه این می شود.

لاریجانی در بخشی دیگر از این نشست، خطاب به آمریکایی ها بیان کرد: اکنون می گویند که ما ۸۰۰ بار یمن را کوبیدیم و ایران مقصر است. اگر قدرت داشتید که آنجا را می گرفتید چرا گیر کرده‌اید. تاریخ نشان داده که هر کسی وارد یمن شد سالم از آنجا درنیامده است. خب اگر گرفتار هستید بروید با آنان مذاکره کنید. شما اگر خیلی اهل مذاکره هستید بروید با آنان مذاکره کنید. به ما چه ربطی دارد مسئله یمن از زمانی شروع شد که عربستان صعودی حمله به یمن را آغاز کرد.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، خاطر نشان کرد: ما گفتید که ما حماس را نابود کردیم. پس این تبادل اسرا را با اجنه انجام می دهید.  این حماس است که دارد گروگان ها را آزاد می کند، پس هستند. سر همین است که اینقدر عصبانی هستند. اینقدر بمباران کردید و ۵۰ هزار نفر آدم را کشتید و چندین برابر را مجروح کردید، اما حماس همچنان هست. ضربه زدند اما اینکه می گویند حماس را نابود کردیم اینگونه نیست. در خصوص حزب الله با پیجرها ضربه زدند اما قدرت بازسازی داشتند و شما جرأت نکردید به سرزمین آنان خیلی ورود کنید. با همه فشارهایی که آوردید تنها ۳۰۰ الی ۴۰۰ متر ورود کردید.

وی در ادامه بیان کرد: پس حزب الله از بین نرفته است. حال می خواهید با فشار سیاسی بگویید این ها باید خلع سلاح شوند. پس وجود دارند. در عراق هم هستند. در یمن هم هستند. اگر این ها بازوهای ایران هستند، پس هیچ وقت از بین نرفته اند. ضربه خورده اند شما هم ضربه خورده اید. در جنگ هم این است اگر بزنی، می خوری. اگر بازوهای ما نیستند پس چرا می گویید تضعیف شدند و ایران هم ضعیف شده است. این ها بازوهای ما نیستند و ما هم سر جای خودمان هستیم. حرف های آنان تناقض دارد. مسئله مقاومت چیزی نیست که با این حرف ها از بین برود. بستگی به رفتار آنان دارد. اگر رفتار خود را عقلایی کرده و احترام بگذارند درست می شود در غیر این صورت نه.

این فعال سیاسی در پاسخ به پرسشی پیرامون رد صلاحیت وی در انتخابات، بیان کرد: در زمان انتخابات ما را رد کردند و ما هم یک صلواتی فرستادیم و گفتیم که از ما سلب شد. چیزی هم نگفتم تا انتخابات تمام شد. بعد از انتخابات من از شورای نگهبان سوال کردم که چرا من را رد می کنید. به من بگویید. یکی از آقایان فقهایی که  مسئولیت داشت گفتند باید حضوری باشد. حضوری رفتم و پرسیدم. چیزی که به من گفتند این بود. بنده عین واقعیت را به شما می گویم چرا که اکنون برای من خیلی اهمیت ندارد و یک مسئله تمام شده است. به من گفتند که ما نمی توانیم به شما دلیلش را بگوییم. گفتم شما موظفید که بگویید. شما باید مستند و کتبی پاسخ دهید. گفتند علت این بود که اینجا رای گیری است. من گفتم پس یک نامه می نویسم همین ها را در آن بگویید. بعد گفتند حالا به شما می گوییم. نظر برادران شورای نگهبان این است که شما مدیر و مدبر نیستی.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: گفتم متشکریم. نسبت به کسانی که تایید کردید حتما من مدیر و مدبر نیستم؛ قبول. پرسیدم ممکن است بفرمایید چرا من مدیر و مدبر نیستم؟ گفتند چون شما از برخی از نمایندگان که ما رد می کنیم حمایت کردید. گفتم نمایندگان را که ما انتخاب نمی کنیم. مردم انتخاب می کنند.  شما تایید می کنید. اگر  ایراد دارد چرا تایید می کنید. گفتند ما نمی دانستیم. گفتم منم نمی دانستم . مگر من کارگاه هستم. ما هم بین نمایندگان هستیم و می بنیم کار خود را انجام داده اند یا نه؛ پشت صحنه را که نمی دانیم.

لاریجانی گفت: آنچه که به ما گفتند این بود. اگر چیزی بیشتر از این است که ما از خدایمان هست که به ما بگویند. مطلبی هم که دفعه اول گفته بودند که خودشان فهمیدند اشتباه بوده است. ما به قوه قضاییه شکایت کردیم و رسیدگی کرد و نامه مکتوب به شورای نگهبان نوشت که این ها کذب است. خودشان دیدند. هم به دفتر رهبری هم به بنده و هم به شورای نگهبان این نامه ارسال شد. قوه قضاییه رسیدگی کرد و نامه آن پیش من است. دفعه دوم این را نگفتند. چون دستگاه های امنیتی هم اعلام کردند که ما ایرادی نداریم. گفتند شما مدیر و مدبر نیستید، برای من خیلی مهم نیست. برای ما بهتر شد؛ مسئولیت سنگینی بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha