حجتالاسلام والمسلمین مهدی عدالتیان در خصوص چرایی الگوپذیری از سیره رضوی اظهار کرد: برای آنکه کسی را بتوان الگویی مناسب دانست که انسانها به او اقتدا کنند و او را سرمشق خود قرار دهند ۳ ویژگی اساسی ضروری است. آگاهی، علم و دانش لازم اولین شاخصه برای طرح شدن است و در واقع فرد الگو باید از دانش و آگاهی کافی برخوردار باشد تا بتواند راهنمایی درست ارائه دهد.
وی ادامه داد: دومین شاخصه اهل عمل بودن است، لذا یک فرد الگو باید به دانستههای خود عمل کند و آنچه را که صحیح میداند، در زندگی خود به کار ببندد؛ به عبارت دیگر گفتار و کردارش یکی باشد.
این کارشناس مذهبی سومین ویژگی یک فرد الگو را خیرخواهی نسبت به مردم برشمرد و گفت: بر اساس این شاخصه الگو باید دلسوز، مهربان و در پی منفعت رساندن به دیگران باشد و امام رضا(ع) به طور کامل این ۳ ویژگی را دارا بودند و از این رو الگویی شایسته به شمار میروند.
وی اضافه کرد: در خصوص اولین شاخصه فرد الگو، یعنی علم و آگاهی، یکی از القاب مشهور امام رضا(ع) «عالم آل محمد» است. این لقب به دلیل تجلی علم و دانش گسترده ایشان به ایشان داده شده است. پیش از رسیدن به مقام امامت نیز پدر بزرگوارشان، امام موسی کاظم(ع)، ایشان را «عالم اهل بیت(ع)» میخواندند و به فرزندان و اطرافیان خود توصیه میکردند که از دانش ایشان بهرهمند شده و از او اطاعت کنند.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه عملگرایی دومین شاخصه یک فرد الگو است، افزود: امام رضا(ع) حجت الهی و بنده کامل خداوند بودند. ایشان در تمام جنبههای زندگی، از امور عبادی و شخصی گرفته تا امور خانوادگی، مطیع امر خدا بودند. عمل به ارزشهایی که ایشان بیان میکردند، پیش از آنکه با زبان به دیگران بگویند، در رفتارشان نمود داشت. به این ترتیب ایشان با عمل خود درس میدادند و این دومین عامل الگو بودن ایشان بود.
وی تصریح کرد: خیرخواهی و مهربانی سومین شاخصه برای این است که فردی را به عنوان الگو بپذیریم در این خصوص امام رضا(ع) به «امام رئوف» مشهورند. رئوف به معنای کسی است که همواره در پی گرهگشایی، کمک به دیگران و انجام کارهای خیر است. بنابراین با توجه به علم، عمل و خیرخواهی، امام رضا(ع) بهترین الگو برای همه انسانها، به ویژه مسلمانان و به طور خاص شیعیان هستند.
انتهای پیام
نظرات