به گزارش ایسنا، دور چهارم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا که قرار بود روز شنبه هفته جاری برگزار شود، با اعلام «بدر بن حمد آل البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان در پیامی در شبکه ایکس به تعویق افتاد.
وزیر خارجه عمان در این پیام اعلام کرد که مذاکرات به دلایل لجستیکی انجام نمیشود.
در همین راستا «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه کشورمان نیز در پیامی با اشاره به تعویق زمان برگزاری مذاکرات نوشت که « ما به همراه طرفهای عمانی و آمریکایی، تصمیم گرفتیم دور چهارم مذاکرات را به دلایل تدارکاتی و فنی به تعویق بیاندازیم»
وی تصریح کرد: از طرف ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راهحل مذاکراتی ایجاد نشده است.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان افزود: در واقع، ما بیش از هر زمان دیگری مصمم به دستیابی به یک توافق عادلانه و متوازن هستیم؛ توافقی که پایان تحریمها را تضمین و در خصوص اینکه برنامه هستهای ایران برای همیشه صلحآمیز خواهد ماند اعتمادسازی کند؛ ضمن آنکه تضمین شود حقوق ایران به طور کامل رعایت خواهد شد.
همچنین «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اعلام این موضوع از سوی وزیر امور خارجه عمان، تصریح کرد تعویق گفتوگوها بنا به پیشنهاد وزیر امور خارجه عمان بوده و در مورد تاریخ احتمالی بعدی، متعاقبا اطلاعرسانی خواهد شد.
وی با تاکید مجدد بر «اراده جمهوری اسلامی ایران برای بهرهگیری از دیپلماسی جهت تامین منافع مشروع و قانونی ملت ایران و خاتمهدادن به تحریم و فشار اقتصادی که حقوق انسانی و رفاه تکتک ایرانیان را نشانه گرفته است»، خاطرنشان کرد که هیات نمایندگی ایران از ابتدای ورود به گفتوگوها با حسن نیت، چارچوبهای مشخصی را بر اساس مواضع اصولی کشورمان وفق حقوق بینالملل در حوزه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای و خاتمه تحریمهای غیرقانونی تعیین و جدیت خود را برای گفتوگوهایی نتیجهمحور جهت نیل به تفاهمی عادلانه، معقول و پایدار نشان داده و در این مسیر با قوت و قدرت ثابتقدم خواهد ماند.
در چنین شرایطی شاهد تغییر در کابینه ترامپ نیز هستیم که براساس آن «مایک والتز» مشاور امنیت ملی آمریکا تغییر کرده و «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه این کشور به عنوان دستیار ارشد امنیت ملی ترامپ به طور موقت منصوب شد.
طی روزهای اخیر اظهارات تندی از سوی وزیر خارجه آمریکا در ارتباط با برنامه هستهای ایران مطرح شده مبنی بر اینکه اگر ایران خواستار یک برنامه صلحآمیز غیرنظامی و نیروگاه اتمی است، راهش این است که مانند دیگر کشورها چند رآکتور ساخته شود و اورانیوم غنی شده را برای سوخت رسانی به این رآکتورها وارد کنند.
او در عین حال مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن را مسیر صلحی دانست که امیدوار است آمریکا بتواند ایران را متقاعد به در پیش گرفتن آن کند.

روند مذاکرات ایران و آمریکا نسبت به گذشته متفاوت است
«عبدالرضا فرجیراد» استاد ژئوپلیتیک دانشگاه در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از روند گفتوگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا که دور چهارم آن نیز به تعویق افتاد، اظهار داشت: به نظر میرسد تا حدودی مسائل نسبت به گذشته متفاوت است. ابتدا به دلیل تغییراتی است که در آمریکا صورت گرفته از جمله تغییر مشاور امنیت ملی این کشور که موجب شد «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا علاوه بر مسئولیت در وزارت خارجه، سرپرستی مشاور امنیت ملی را به عهده بگیرد که همین مساله قدرت او را افزایش داده است.
وی تصریح کرد: همچنین مصاحبههای روبیو افزایش داشته و او مطالبی را مطرح میکند که در واقع با آن توافقات کلی که در دور اول و دوم نشستها در مسقط و رم انجام شد، متفاوت است؛ لذا هنوز مشخص نیست در دور چهارم گفتوگوها که محل آن نیز مشخص نیست آمریکاییها چه خواستههای جدیدی را مطرح میکنند.
دیپلمات پیشین کشورمان همچنین بیان کرد: وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبههای خود مطالبی چون نباید غنیسازی در ایران انجام شود و یا اینکه اورانیوم از بیرون منتقل شده و همچنین مسائل موشکی را مطرح کرده که باید دید آیا این حرفها به خاطر فشارهای داخلی است یا اینکه میخواهند تندروها را راضی کنند و یا این که واقعا سیاست آمریکا نسبت به توافق کلی که انجام دادهاند عوض شده است و قصد دارند خواستههای جدیدی را در دور چهارم گفتوگوها مطرح کنند.
فرجیراد در ادامه ابراز داشت: بنابراین باید صبر کنیم که آیا در دور بعدی گفتوگوها «استیو ویتکاف» مذاکره کننده اصلی آمریکا خواهد بود و نسبت به گذشته همان مسائلی که در نشستهای قبلی مطرح شد را پیگیری میکند یا اینکه مسائل دیگری مطرح میشود.
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه یادآور شد: در کنار تمام این مسائل ترامپ هم اعلام کرده که هر کشوری که با ایران معامله کند با آمریکا نمیتواند معاملهای داشته باشد و اینها نوعی سردرگمی و گیجی ایجاد کرده است که تا حدودی تحلیل را سخت کرده است و کسی نمیتواند نظری دهد که در مذاکرات چه مسائل جدیدی مطرح میشود.
وی خاطرنشان کرد: باید تا برگزاری دور چهارم مذاکرات صبر کنیم و ببینیم آیا سیاست آمریکا تغییر میکند یا ادامه همان سیاست قبلی است، حتی با این شرایط نمیتوان گفت «ویتکاف» مذاکره کننده آمریکا خواهد بود یا اینکه شخص دیگری بهعنوان نماینده ایالات متحده مذاکره خواهد کرد.

ترامپ توافقی نمیخواهد که بگویند دستاوردی نداشته است
فرجیراد درباره مواضع ایران در ارتباط با روند گفتوگوها نیز گفت: ایران صراحتا اعلام کرده که درباره مسائل موشکی گفتوگو نداریم، در روند مذاکرات نیز با توجه به اینکه صرف مذاکره نوعی بده بستان است طبیعتا ایران نیز خواستههای اصلی دارد که مطرح میکند از سوی دیگر ترامپ هم به دنبال این است تا توافقی را امضا کند که در داخل آمریکا مورد هجمه قرار نگیرد و به او نگویند توافقی که امضا کردی از برجام بدتر است لذا توافقی نمیخواهد که بگویند دستاوردی نداشته است.
سفیر سابق ایران در نروژ همچنین درباره تلاش رژیم صهیونیستی برای ایجاد اخلال در روند گفتوگوهای ایران و آمریکا اظهار داشت: تا زمانی که آمریکا نظرش این باشد که حملهای انجام ندهد و یا مذاکرات ادامه داشته باشد، رژیم صهیونیستی بدون اجازه آمریکا نمیتواند کاری انجام دهد.
انتهای پیام
نظرات