• دوشنبه / ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۳:۱۱
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1404021510594
  • خبرنگار : 51042

یک مسئول در دانشگاه علوم پزشکی شیراز مطرح کرد

نقش محوری ماماها در اجرای برنامه‌های سلامت باروری کشور

نقش محوری ماماها در اجرای برنامه‌های سلامت باروری کشور

ایسنا/فارس مسئول برنامه سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تاکید بر اهمیت جایگاه ماماها در نظام سلامت، نقش آنان را در اجرای موفق و فراگیر برنامه‌های سلامت باروری کشور، بی‌بدیل و محوری توصیف کرد.

الهام حسامی امروز، ۱۵ اردیبهشت با اشاره به فرا رسیدن روز ماما، به بیان نقش حیاتی ماماها در مراکز بهداشتی پرداخت و اظهار کرد: ماماها به عنوان نخستین خط دفاعی در حفظ سلامت مادر و جنین، وظایف بسیار مهمی را بر عهده دارند و شعار امسال روز جهانی ماما با عنوان «ماما؛ خط مقدم سلامت در هر بحران» به این امر اشاره ویژه ای دارد.

وی از جمله این وظایف را غربالگری و تشخیص زودهنگام بیماری‌های مرتبط با بارداری و زایمان نظیر پره‌ اکلامپسی، دیابت بارداری، کم‌خونی و عفونت‌ها در مراحل اولیه بارداری برشمرد که تشخیص زودهنگام، امکان مداخله به موقع و پیشگیری از عوارض جدی را فراهم می‌سازد.

حسامی با اشاره به اینکه تغذیه مناسب، شناخت نشانه های هشدار، رعایت بهداشت فردی و آمادگی برای زایمان سالم، بخش جدایی‌ناپذیر از خدمات ماماها است، بیان کرد: همچنین، ارائه مراقبت‌های متناسب با سن بارداری و شرایط مادر و پیگیری مستمر وضعیت مادر در دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان، نقش بسزایی در حفظ سلامت آنان ایفا می کند.

مسئول برنامه سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: در صورت شناسایی موارد نیازمند مراقبت ویژه، ماماها با ارجاع به‌ موقع به سطوح بالاتر، از سلامت مادر و نوزاد محافظت می‌کنند.

تقویت نقش ماماها در نظام بهداشتی 

وی در خصوص راهکارهای تقویت نقش ماماها در نظام بهداشت گفت: در این زمینه لازم است توانمندسازی ماماها به کمک برگزاری دوره‌های آموزشی مداوم و مبتنی بر آخرین یافته‌های علمی مورد توجه قرار گیرد، همچنین، حمایت مالی، شغلی، جذب و به‌کارگیری نیروی انسانی مورد نیاز در مراکز بهداشتی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

مسئول برنامه سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، استفاده از سامانه‌های الکترونیکی را نیز در تسهیل ثبت، پیگیری و هماهنگی خدمات مامایی موثر خواند.

حسامی در ادامه با اشاره به روش‌های نوین آموزشی مرتبط با خدمات مامایی در مراکز بهداشتی، استفاده از آموزش دیجیتال و چندرسانه‌ای با استفاده از ویدئوها، انیمیشن‌ها و نرم‌افزارهای تلفن همراه برای مادران، استفاده از هوش مصنوعی در ارتقای سلامت مادران و برگزاری آموزش‌های گروهی را موجب افزایش تاثیر گذاری آموزش‌های بهداشتی دانست.

افزایش دسترسی به خدمات مامایی در مناطق محروم 

وی با توجه به سیاست‌های جدید جوانی جمعیت گفت: در این راستا افزایش جذب ماماها در مراکز روستایی با ارائه تسهیلات استخدامی و امتیازات بومی، ایجاد مراکز خدمات جامع سلامت با محوریت مامایی به‌ویژه در مناطق کمتر توسعه‌یافته و ارائه بسته‌های حمایتی و تغذیه‌ای برای زنان کم‌درآمد در دستور کار قرار گرفته است.

مسئول برنامه سلامت مادران معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در خصوص راهکارهای مدیریت چالش‌های اصلی مامایی با توجه به تغییرات جمعیتی اظهار کرد: بازنگری در سیاست‌های توزیع نیروی انسانی با توجه به نقشه باروری و جمعیت، افزایش حمایت روانی و شغلی از ماماها همراه با ارتقای جایگاه حرفه‌ای از جمله این راهکارها است.

حسامی تصریح کرد: استفاده از فناوری برای تسهیل مراقبت، آموزش و پیگیری بیماران، گسترش همکاری بین‌ حرفه‌ای میان پزشک، ماما، روان‌شناس و کارشناس تغذیه‌، همچنین تقویت زیرساخت‌های فیزیکی و تجهیزاتی در مناطق محروم، از جمله راهکارهای موثر در بهبود وضعیت خدمات مامایی در کشور است.

ماماها در مراکز بهداشتی چه خدماتی ارائه می‌کنند؟ 

وی در ادامه با بیان خدمات ماماها در مراکز بهداشتی، در راستای سیاست‌های جدید جمعیتی، با رویکردی حمایتی و در راستای افزایش نرخ باروری سالم و حمایت از مادران باردار و خانواده‌ها گفت: خدمات ارائه شده شامل مشاوره پیش از بارداری برای آمادگی جسمی و روانی، شناسایی زنان در سنین باروری و آموزش و تشویق به فرزندآوری (به ویژه برای فرزند دوم و سوم به بالا) است که در موارد خاص و با در نظر گرفتن شرایط پزشکی، مشاوره و ارائه روش‌های پیشگیری مجاز صورت می‌گیرد.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، حسامی افزود: در دوران بارداری و پس از زایمان، ماماها با ارائه مراقبت‌های دقیق‌تر و گسترده‌تر، آموزش تغذیه، مکمل‌های بارداری، ورزش و آمادگی برای زایمان، حمایت روانی و اجتماعی از مادران باردار، به تحقق بهتر این برنامه کمک می کنند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha