اصغر عسگری روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت در همایش بین المللی میراث نجومی ایران و تبریز در دانشگاه تبریز بیان کرد: در دوره معاصر و حدود ۶۰ سال پیش بزرگترین رصد خانه کشور به همت اساتید آن دوره در دانشگاه تبریز بنا نهاده شد، نجوم یک علم مجرد در حوزه آسمان نیست، علاوه بر کاوش آسمان، این علم پایه پیشرفت در حوزههای مختلف علمی مانند ارتباطات، طیف شناسی، پزشکی و ... است و این موضوع خودش بیانگر اهمیت والای این رشته، بین حوزه های علمی است.
وی اظهار کرد: از قرن هفتم خواجه نصیر با همکاری دانشمندانی از مصر و شام و ... ، بزرگترین رصد خانه آن زمان را در شهر مراغه بنا نهادند، تبریز در آن زمان قطب مهمی در زمینه ستاره شناسی با انجام فعالیت های علمی که علاوه بر رصدهای آسمانی، در حوزه تدوین مطالب نجومی از جمله زیج ایلخانی که سالهای سال به عنوان یک منبع اصلی ستارهشناسی برای دانشمندان این زمینه در شرق جهان بوده است، شناخته شده است.
وی با اشاره به اینکه ربع رشیدی در تبریز، دانشگاهی بین المللی بود که خوشبختانه به دستور رییس جمهور در آینده قرار است بازسازی شود، ادامه داد: ربع رشیدی، اولین دانشگاه بین المللی جهان اسلام و مثل یک دانشگاه مدرن در جهان خودش بود، در این دانشگاه غیر از تدریس، آموزش، کتاب نویسی، داروسازی و ...، حتی افراد شغل داشتند و یک ارتباط نزدیکی بین کار و درسشان برقرار بود.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تبریز، ادامه داد: دانشگاه تبریز نیز دوست دارد که ادامه دهنده دانشگاه بین المللی ربع رشیدی تبریز باشد، دانشگاه تبریز ۲۵ هزار دانشجو و حدود سه هزار و ۵۰۰ دانشجوی بین المللی دارد و تنها دانشگاه در کشور است که میزبان این مقدار دانشجوی غیر ایرانی است.
رییس پژوهشکده فیزیک کاربردی و ستاره شناسی اظهار کرد: از زمانی که وظیفه خدمت در پژوهشکده فیزیک کاربردی و ستاره شناسی و پیش برد این موتور محرکه پژوهشی دانشگاه تبریز به من اعطا شد، بخش ستاره شناسی پژوهشکده در ذهن من و همکارانم پررنگ تر بود، اما در شروع این روند فکر نمیکردیم، یک روز از این تریبون اعلام کنیم که با پروفسورها و دکترهای برجسته این رشته افتخار همکاری داشته ایم.
ساجده محمدی عارف با یادآوری اینکه سال اول فعالیت این پژوهشکده بر پایه وفاق شکل گرفت و این کلمه راز پیروزیست، تشریح کرد: با این تفکر بود که همه جامعه نجومی استان و همه عاشقان این علم کهن زیر پرچم این پژوهشکده جمع شدند و در راه ترویج علم نجوم عرق ریختند، چهار سال فعالیت مستمر در حوزه های ستاره شناسی توسط این پژوهشکده عبارت اند از برنامه های رصدی در سطح استان، نمایشگاه های علمی نجوم، کرسی سخنرانی تخصصی و سلسله جلسات جهاد تبیین دانشگاه و ... .
به گزارش ایسنا، در این همایش اساتید حوزه ستاره شناسی و فیزیک کاربردی، حسین معصومی همدانی از دانشگاه تهران، دکتر محمد باقری از دانشگاه تهران، توفیق حیدرزاده از دانشگاه ریوریسایدو کالیفرنیا و امیر محمد گمینی از دانشگاه تهران به بررسی تخصصی میراث نجومی به جامانده از تاریخ ایران و تبریز پرداختند، در این همایش همچنین به منظور گرامیداشت مفاخر نجوم ایران، خواجه نصیر الدین توسی، ابوریحان بیرونی، قیاس الدین جمشید کاشانی، قطب الدین شیرازی به آثار و افتحارات این مشاهیر تاریخ نجوم پرداخته شد.
انتهای پیام
نظرات