«محمد مهدی عباسی» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از اینکه تاکنون سه دور مذاکره غیر مستقیم میان ایران و آمریکا برگزار شده و اینکه آیا روند گفتوگوها میتواند منجر به کاهش یا لغو تحریمها شود، گفت: خواست اصلی ایران در مذاکرات هستهای لغو تحریمهاست؛ پس از پایان دور دوم مذاکرات، عمان بیانیهای منتشر و اشاره داشت به اینکه ایران عاری از سلاح هستهای و تحریمها هدفی است که جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات دنبال میکند.
وی تصریح کرد: اما اینکه تا چه اندازه در واشنگتن چنین ارادهای برای لغو تحریمها وجود دارد، این اراده را نمیبینم. به چند دلیل؛ نخست اینکه دولت ترامپ به فشار حداکثری اعتقاد دارد و معتقد است که این راه حل جواب داده است. بنابراین حتی ترامپ در مصاحبههای اخیر خود به این مساله اشاره کرده که در دوره نخست ریاستجمهوری او ایران هیچ پولی نداشت که خرج مسائل مختلف و همچنین محور مقاومت کند و در حال حاضر نیز اندیشکدههای جمهوریخواه این پیشنهاد را مطرح کردهاند و مدعی هستند که این کمپین جواب داده؛ چرا که ایران ضعیف شده ایرانی که از نظر او یکی از دشمنان اصلی آمریکاست، لذا به این راحتی چنین کمپینی را کنار نمیگذارد.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: از این رو میبینیم که در روزهای مذاکرات تحریمهای مختلفی را در حوزههای سیاسی و اقتصادی و برنامههایی مانند صادرات گاز و یا صادرات نفت اعمال کرده است. اما باید در نظر داشت بخش قابل توجهی از تحریمها در اختیار کنگره آمریکاست و صرفا رئیسجمهور قدرت لغو این تحریمها را ندارد.
عباسی همچنین بیان کرد: متاسفانه خطایی که در فضای تحلیل فارسی وجود دارد این است که کنگره و مجلس نمایندگان با ترامپ همسوست و دست به چنین اقدامی میزند، این تحلیل غلط است، زیرا جریانی که در کنگره یا سنا آمریکا هستند سناتورهایی مانند «تد کروز» و یا «تام کاتن» از جمله افراد بسیار تندرو بوده و اساسا معتقد هستند که جمهوری اسلامی ایران باید در مسایل منطقهای و حتی موشکی مذاکره کرده و امتیاز دهند و سپس آنها در مقابل امتیازی بدهند در حالی که صرفا غنی ۳.۶ درصدی را هم نمیپذیرند.

اراده واشنگتن، لغو تحریمها نیست
وی با تاکید بر اینکه «در چنین فضایی بعید است کنگره تحریمها را لغو کند»، اظهار داشت: در حقیقت ارادهای که در واشنگتن وجود دارد، اراده لغو تحریمها نیست. شاید امتیازات محدودی مانند آزادسازی برخی از پولهای بلوکه شده و یا رفع تحریم برخی اشخاص داده شود، اما به دلایلی که گفته شد در دولت ترامپ لغو تحریمها محتمل نیست.
این کارشناس مسائل آمریکا در تحلیل خود از اینکه دور چهارم مذاکرات به تعویق افتاد و به نظر میرسد رژیم صهیونیستی و برخی از تندروهای آمریکایی میتوانند در این مساله و اخلال در مذاکرات نقش داشته باشند؟ گفت: همانطور که بارها اشاره شد در دولت ترامپ ۲ طیف وجود دارند؛ یک طیف «استیون ویتکاف» نماینده ترامپ در مذاکرات با ایران، خانم «تولسی گابارد» اداره کننده اطلاعات ملی آمریکا، «ایلان ماسک» و تا حدی «جی دی ونس» هستند که نگاه آنها به بحث دیپلماسی مثبت است و معتقدند اگر دیپلماسی جواب نداد سپس به سراغ گزینه نظامی و یا ادامه فشار حداکثری بروند.
وی ادامه داد: اما طیف دیگری در دولت ترامپ هستند که فرد شاخص آن «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکاست که بعد از رفتن مشاور امنیت ملی ترامپ، عهدهدار این سمت نیز شده است و «مایک والتز» که گفته شده گزینه پیشنهادی ترامپ برای نماینده آمریکا در سازمان ملل است که احتمالا سنا نیز به آن رأی میدهد و همچنین چهرههای دیگر مانند «جان رتکلیف» رئیس سازمان سیا و نیز وزیر دفاع ایالات متحده که صریحا اعتقاد دارند گزینه نظامی باید مورد استفاده قرار گیرد و چندان اعتقادی به دیپلماسی ندارند.
عباسی همچنین اظهار داشت: این جریان بر این باور هستند که زمانی از گزینه دیپلماسی استقبال میکنند که مدل لیبی در مورد ایران نیز انجام شود، حتی نتانیاهو در دیدار با ترامپ به این مساله اشاره کرد و سناتورهایی مانند «تام کاتن»، «مارکو روبیو» و «لیندسی گراهام» نیز به این موضوع اشاره کردهاند که باید مدل لیبی با ایران نیز تکرار شود یعنی مذاکراتی که آمریکا در سال ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ با لیبی داشت با ایران نیز چنین مذاکراتی دنبال شود.
این کارشناس مسائل آمریکا یاد آور شد: در مدل لیبی به طور کامل تاسیسات نابود شد، اورانیوم خارج شد و در مورد برنامههای موشکی نیز بردهای آن کاهش پیدا کرد؛ در حقیقت این جریانی که در دولت ترامپ روی کار هسند معتقدند در یک صورت باید به سراغ مذاکره بروند که مانند لیبی باشد یعنی ایران نیز به طور کامل برنامه هستهایاش برچیده شود و افرادی مانند روبیو معتقدند که باید تمام تاسیسات هستهای ایران برچیده شود و حتی در مصاحبه خود اشاره داشته که حتی بازرسان آمریکایی از مراکز نظامی بازدید کنند.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد این طیف اکنون توانسته در پروندههای اصلی سیاست خارجی آمریکا یعنی چین، ایران، روسیه و غزه حضور پیدا کند. گرچه ویتکاف این امور را پیگیری میکند، اما طیف روبیو نیز کم کم در حال ایفای نقش است؛ چرا که ترامپ در مصاحبه خود با ام بی سی نیوز بار دیگر از ایده برچیده شدن کامل برنامه هستهای ایران حمایت کرد. این مساله نشان میدهد طیف روبیو و حامیان او توانسته نظر خود را بر دیدگاههای ترامپ غالب کند و از آنجایی که ترامپ میان این دو طیف قرار میگیرد نمیتوان در هر کدام از آنها دسته بندی کرد.
عباسی افزود: به نظر میرسد که خواست آمریکاییها جدی است که باید برنامه هستهای ایران برچیده شود و حتی گاهی درباره مسائل منطقهای و موشکی نیز در مذاکرات صحبت میکنند که طبیعتا این مساله اخلال جدی در روند مذاکرات ایجاد میکند زیرا قطعا ایران به هیچ وجه با این موضوع کنار نمیآید که بخواهد کاملا حق صلحآمیز غنیسازی را از دست دهد.

کابینه ترامپ یکی از اسرائیلیترین کابینههای تاریخ آمریکاست
این کارشناس مسائل آمریکا درباره اینکه آیا رژیم صهیونیستی به دنبال استثمار ایالات متحده از طریق ذهنیت سازی منفی برای تیم ترامپ است، گفت: همانطور که ترامپ هفته گذشته در توییتی در شبکه اجتماعی تروث متعلق به خودش منتشر و اشاره کرد که مواضع آمریکا و رژیم صهیونیستی تقریبا یکسان است و با نتانیاهو در تمام موضوعات از جمله ایران موضع یکسانی داریم، اما مشخص نیست اینکه تا چه اندازه موضع سیاسی بوده یا حقیقت ماجرا اما به طور کلی کابینه ترامپ یکی از اسرائیلیترین کابینههای تاریخ آمریکاست؛ «مایک والتز» مشاور سابق امنیت ملی که اکنون قرار است نماینده آمریکا در سازمان ملل شود اسنادی در ارتباط با او منتشر شد که سابقا عضو ارتش رژیم صهیونیستی بوده است.
وی تصریح کرد: بهعنوان مثال «روبیو» یکی از سناتورهایی که صریحا معتقد است حتی کرانه باختری باید به سرزمینهای اشغالی ملحق شود و یا نمایندهای که آمریکا بهعنوان سفیر در سرزمینهای اشغالی فرستاده معتقد است اصولا چیزی تحت عنوان فلسطین نداریم و یا افراد دیگری که در لابی صهیونیستی فعال هستند و شخص ترامپ بارها گفته که هیچ رئیس جمهوری به اندازه او برای اسرائیل کار نکرده است. دلایل مختلفی هم دارد از توافق ابراهیم تا به رسمیت شناختن بلندیهای جولان و ... که تمام اینها نشان میدهد ترامپ و کابینه او وابستگی جدی به اسرائیل دارند.
عباسی خاطرنشان کرد: بنابراین، اینکه ادبیات ترامپ تغییر کرده و به سمت برچیده شدن کامل برنامه هسته ای رفته نشان میدهد که تا حدودی آمریکا در پازل رژیم صهیونیستی بازی میکند البته که اسرائیلیها از گزینه نظامی هم حمایت میکنند که فعلا ترامپ با این گزینه مخالفت کرده است. اما تغییر ادبیات ترامپ را ناظر به نفوذ همین لابی صهیونیست و مواضعی که مقامات این رژیم داشتند، میدانم و به نظرم کارشکنیهای جدی از طرف صهیونیستها در مذاکرات هستهای صورت میگیرد.
انتهای پیام
نظرات