به گزارش ایسنا، «ولفگانگ ایشینگر»، سفیر پیشین آلمان در ایالات متحده و رئیس سابق کنفرانس امنیتی مونیخ هشدار داد که تشکیل نیروی صلحبان اروپایی در اوکراین بدون مشارکت آمریکا میتواند به «پایان عملی ناتو به شکلی که امروز میشناسیم» منجر شود.
او در گفتوگو با پایگاه خبری پالتیکو گفت: «با استقرار نیروهای نظامی اروپایی ناتو در اوکراین بدون حضور آمریکا کاملاً مخالف هستم.»
به گفته ایشینگر، بریتانیا و فرانسه طی ماههای اخیر پیشنهاد ایجاد یک نیروی صلحبان تحت رهبری اروپا را برای پایان دادن به جنگ سه ساله اوکراین مطرح کردهاند.
ایشینگر تأکید کرد: «فکر نمیکنم روسها تحت هیچ شرایطی با چنین طرحی موافقت کنند. اما حتی اگر چنین توافقی حاصل شود، باید اصرار کنیم که آمریکا هم در آن حضور داشته باشد.»
او با بیان اینکه بدون پشتیبانی ایالات متحده، این خطر وجود دارد که جنگ از سر گرفته شود، گفت: «در چنین حالتی، نیروهای اروپایی مستقر در اوکراین هدف حمله قرار میگیرند و باید پاسخ دهند، آنهم بدون حمایت آمریکا. صادقانه بگویم، این یعنی پایان ناتو به شکل فعلیاش. ما نباید اجازه دهیم روسیه میان ما تفرقه ایجاد کند و اگر چنین شود، ناتو عملاً از بین رفته است.»
دیدگاههای ایشینگر که از او بهعنوان یکی از نظریهپردازان برجسته امنیتی اروپا یاد میشود، بر مشکلی کلیدی در تلاشهای اروپا برای حمایت از اوکراین تأکید دارد؛ آنهم در شرایطی که تعهدات دونالد ترامپ نسبت به اوکراین و آینده ناتو در ابهام قرار دارد. به گفته او، «روسیه اروپا را بدون حضور آمریکا، یک تهدید نظامی جدی تلقی نمیکند. اروپا در حال حاضر قادر به دفاع از خود نیست.»
پس از ماهها مذاکرات پرتنش، دولت ترامپ و اوکراین در تاریخ ۳۰ آوریل توافقی اقتصادی امضا کردند که طبق آن، آمریکا در ازای تأمین مالی مداوم برای اوکراین، به منابع معدنی این کشور دسترسی پیدا میکند. این توافق بهعنوان نشانهای مثبت از احیای روابط واشنگتن و کییف پس از دیدارهای پرتنش ترامپ و زلنسکی در فوریه تفسیر شده است.
هفته گذشته نیز وزارت خارجه آمریکا با فروش احتمالی بستهای شامل آموزش و نگهداری جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین موافقت کرد که نخستین توافق تسلیحاتی مهم در دولت جدید ترامپ محسوب میشود.
با این حال، توافق معدنی هیچگونه تضمین امنیتی قطعی برای اوکراین فراهم نکرده است. ترامپ و «استیو ویتکاف»، نماینده ویژه وی در مذاکرات با روسیه، طرحی را پیشنهاد دادهاند که براساس آن، جنگ در مرزهای فعلی متوقف شود و اوکراین در ازای صلح، امتیازات سرزمینی بزرگی به روسیه بدهد.
به گزارش پالتیکو، همچنین ممکن است عضویت اوکراین در ناتو منتفی شود. تاکنون روسیه این پیشنهاد را رد کرده و حملات خود به اوکراین را افزایش داده است. در همین حال، برخی جمهوریخواهان همپیمان ترامپ در کنگره خواستار تشدید تحریمها علیه روسیه در صورت تداوم مخالفت با طرحهای صلح شدهاند.
ایشینگر و دهها مقام ارشد امنیتی غربی این هفته برای شرکت در نشستهایی محرمانه با مقامهای ارشد دولت آمریکا درباره اوکراین و سایر چالشهای امنیتی، به واشنگتن سفر کردهاند. این نشستها توسط کنفرانس امنیتی مونیخ برنامهریزی شدهاند.
او در ادامه گفت: «صادقانه باور دارم آنچه در ۱۰۰ روز گذشته اتفاق افتاده برای تصمیمگیرندگان اروپایی مثل یک شوک الکتریکی بوده است. حالا فهمیدهایم که باید بسیار بیشتر از گذشته، هم از نظر ظرفیت نظامی و هم از منظر راهبرد سیاسی، روی پای خودمان بایستیم.»
با این حال، ایشینگر معتقد است که دولت ترامپ در نهایت متوجه خواهد شد که برای مدیریت چالشهای مهمی چون جنگ اوکراین یا مذاکرات هستهای با ایران، به همکاری اروپا نیاز دارد. او گفت: «این رویکرد که اروپا در مذاکره با روسیه و ایران نادیده گرفته شود، هیچ نتیجه ملموسی نداشته است. فکر میکنم ایالات متحده دیر یا زود این را خواهد فهمید و دوباره با اروپا وارد تعامل جدی خواهد شد.»
انتهای پیام
نظرات