به گزارش ایسنا، امروز ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
آزادی پادگان حمید در عملیات بیتالمقدس- ۱۳۶۱
در حالی که مرحله دوم از عملیات بزرگ بیتالمقدس در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۱۳۶۱ با رمز یا علی بن ابی اطالب آغاز شد، نیروهای خودی در حملهای گسترده، خود را به مواضع دشمن رسانده و موفق شدند خطوط نبرد را تحت کنترل خود در آورند.
نیروهای ایران با در هم کوبیدن قوای عراق، لحظه به لحظه بر تصرفات خود افزودند و مواضع دشمن را یکی پس از دیگری به تصرف خود درآوردند.
یکی از این مواضع پادگان حمید بود که در مرحله اول عملیات، در یک قدمی آزادی قرار گرفته بود، اما پس از ماهها اشغال، با فرار بعثیان به طور کامل به تصرف رزمندگان اسلام درآمد.
آزادی هویزه- ۱۳۶۱
در جریان عملیات بزرگ بیتالمقدس، رزمندگان اسلام با نزدیک شدن به مرزهای بینالمللی و استقرار در ۱۷ کیلومتری نوار مرزی، شهر هویزه را که از ماههای آغازین جنگ، در اشغال نیروهای بعث بود، به محاصره خود درآوردند. علیرغم مقاومت فراوان دشمن، زمانی که حلقه محاصره هویزه تنگتر شد، نیروهای عراقی خود را در مهلکهای دشوار یافته، اقدام به فرار و عقبنشینی کردند. در این حال رزمندگان سرافراز اسلام قدم به شهر ویران شده هویزه گذاشتند و به تعقیب دشمن بعثی پرداختند. با انتشار خبر فتح هویزه، سران بعث همچون دفعات قبل، فرار از هویزه را جزو پیروزیهای خود به حساب آورده و آن را عقبنشینی تاکتیکی عنوان کردند.
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون روانه شدن یپرم خان ارمنی و ۱۰ نفر از مجاهدین ارمنی از تهران برای کمک به فرمانفرما در همدان به دستور ناصرالملک نایب السلطنه در سال ۱۲۹۱، تصویب قانون منع خروج طلا و نقره از ایران در مجلس شورای ملی در سال ۱۲۹۴، استعفای تلگرافی میرزا حسن خان مشیرالدوله از رییسالوزرایی در سال ۱۳۰۱، تصویب قانون مدنی با ۹۵۵ ماده توسط نمایندگان مجلس شورای ملی در سال ۱۳۰۷، اعلام رسمی پایان جنگ جهانی دوم توسط هاری ترومن رئیس جمهور وقت آمریکا و شلیک ۱۰۱ گلوله توپ در تهران در سال ۱۳۲۴، تقاضای رای اعتماد عبدالحسین هژیر وزیر دولت حکیمی و سقوط دولت حکیمی از قدرت در پی مخالفت مجلس در سال ۱۳۲۷، تصویب اصل ۴۸ قانون اساسی و تغییرات آن در مجلس مؤسسان در سال ۱۳۲۸، درگذشت غلامرضا رشید یاسمی مورخ و محقق و استاد دانشگاه در ۵۷ سالگی در تهران در سال ۱۳۳۰، افتتاح سیمان ری با ظرفیت ۳۰۰ تن تولید روزانه در سال ۱۳۳۴، پایان لولهکشی آب شرب زاهدان در سال ۱۳۳۵، انتخاب عبدالحسین حجازی به سمت سفیر کبیر ایران در پاکستان در سال ۱۳۳۶، انتخاب پروفسور انوشیروان پویان وزیر بهداری ایران به سمت رئیس مجمع عمومی جهانی بهداشت در سال ۱۳۵۳، ورود مأموران صلیب سرخ جهانی به ایران در سال ۵۶ و گسترش اعتراضات دانشجوی در دانشگاه تبریز در سال ۱۳۵۷ ثبت است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری شامل انقراض سلسله سامانیان توسط ایلک خان در سال ۳۸۹، تولد سبط ماردینی منجم و ریاضیدان مسلمان در سال ۸۲۶ و درگذشت شیخ فخرالدین محمد بن حسن بن شهیدثانی عالم نامدار شیعه در سال ۱۰۳۰ است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
پایان جنگ جهانی دوم در اروپا- ۱۹۴۵
با آغاز سال ۱۹۴۳ و شروع عقبنشینی و شکست ارتش آلمان و متحدان هیتلر، دوره زوال جنگ جهانی دوم نیز آغاز شد. در خلال سال ۱۹۴۴ روسها به پیشروی سرسختانه خود به سمت غرب ادامه دادند و بخش عمده بالکان را پاکسازی کردند.
در بهار سال ۱۹۴۵ آلمان در میان دو نیروی سهمگین گرفتار آمده بود. نیروهای متفقین از سمت غرب به شرق تاختند و نیروهای شوروی، دراواخر آوریل، برلین را در محاصره خود گرفتند.
ارتش کشورهای غربی و شوروی در روزهای اول ماه مه، در مرکز آلمان به یکدیگر پیوستند و با سقوط برلین جنگ جهانی دوم در اروپا پایان یافت.
در هشتم مه ۱۹۴۵ وینستون چرچیل نخستوزیر وقت انگلستان با توافق سه دولت متفق خود یعنی امریکا، شوروی و فرانسه ضمن اعلام خبر تسلیم بدون قید و شرط آلمان این روز را عید پیروزی نامگذاری کرد.
جنگ ۶ ساله بین متفقین و متحدین با شکست آلمان پایان یافت. اگرچه آتش جنگ در اروپا خاتمه یافت ولی شعلههای آن همچنان در جنوب شرقی آسیا زبانه کشید تا اینکه در اوت ۱۹۴۵ با بمباران هستهای هیروشیما و ناکازاکی توسط هواپیماهای امریکا، جنگ در این منطقه نیز پایان یافت.
جنگ در اروپا بیش از ۵ سال و ۸ ماه طول کشید. در طول این جنگ حدود ۱۰۰ میلیون نفر در کشورهای متخاصم بسیج شدند و بیش از ۴۰ میلیون نفر جان باختند.
تلفات جنگ دوم جهانی به ترتیب شوروی ۲۰ میلیون، آلمان ۴.۵ میلیون، فرانسه ۲ میلیون، انگلستان ۱.۲ میلیون، امریکا یک میلیون، ایتالیا ۷۶۰ هزار نفر با برآورد هزینه بیش از ۱۳۸۰ میلیارد دلار است.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون اعدام آنتوان لاوازیه دانشمند فرانسوی در جریان انقلاب کبیر فرانسه در سال ۱۷۹۴، روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر در سال ۱۸۶۴، مرگ جان استوارْت میل فیلسوف و سیاستمدار شهیر انگلیسی در سال ۱۸۷۳، تولد هاری ترومن سی و سومین رئیس جمهور امریکا در سال ۱۸۸۴، ویران شدن شهر سن پیر فرانسه بر اثر آتشفشان در سال ۱۹۰۲، امضاء قرارداد مودّت دریانوردی و تجارت بین ایران و نروژ در پاریس در سال ۱۹۳۰ و تولد پل گوگن نقاش فرانسوی در سال ۱۸۴۸ ثبت است.
انتهای پیام
نظرات