• پنجشنبه / ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۹:۴۳
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1404021812836
  • خبرنگار : 50666

وقتی زاینده‌رود با نبرد اَپوش و تیشتر جان می‌گیرد

وقتی زاینده‌رود با نبرد اَپوش و تیشتر جان می‌گیرد

ایسنا/اصفهان این روزها، نمایش عروسکی و خیابانی «نبرد اَپوش و تیشتر» در اصفهان اجرا می‌شود تا ضمن تأمل در بحران خشکی زاینده‌رود، رؤیای جریان همیشگی‌اش را فرا یاد آورد.

عاطفه نقوی، طراح و کارگردان نمایش عروسکی و خیابانی «نبرد اَپوش و تیشتر» در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: طبق داستان این نمایش، وقتی زاینده‌رود خشک می‌شود، دو کاراکتر اَپوش و تیشتر یا درواقع دو اسب سیاه و سفید به جنگ با یکدیگر برمی‌خیزند. در این نبرد، تیشتر پیروز می‌شود و بار دیگر آب به رودخانه بازمی‌گردد. با جاری‌شدن زاینده‌رود، ماهیان، پروانه‌ها و موجودات دیگر نیز جان می‌گیرند و دوباره زندگی آغاز می‌شود. داستان نمایش «نبرد اَپوش و تیشتر» برگرفته از قصه‌های اسطوره‌ای ایران است.

وی افزود: برای آشنایی با دو کاراکتر اَپوش و تیشتر می‌توانم این‌طور توضیح دهم که در اسطوره‌های ایرانی، اولی دیو خشکسالی و دومی الهه باران است. اَپوش به‌شکل اسبی سیاه و نازیبا و بی‌دُم و تیشتر به‌صورت اسبی سفید و زرین و با دُمی بلند به میدان نبرد می‌آید. طبق اسطوره‌ها، اَپوش و تیشتر در سه دوره و در بازه آخر به‌مدت ۱۰ روز با هم می‌جنگند. درنهایت، با نیایش مردم و یاری آفریدگار یکتا همان‌طور که ابتدا گفتم تیشتر بر اَپوش پیروز می‌شود.

کارگردان نمایش «نبرد اَپوش و تیشتر» با تأمل در دغدغه‌مندی این نمایش ادامه داد: من اهل اصفهان هستم و مانند هر اصفهانی دیگری تاب دیدن خشکی زاینده‌رود را ندارم. خشکی زاینده‌رود دغدغه همه مردم اصفهان است. در حال حاضر، برای هر هنرمند اصفهانی مهم‌ترین موضوع می‌تواند همین مسئله زاینده‌رود باشد.

نقوی با اشاره به اینکه تاکنون این نمایش را در پل خواجو، پارک قلمستان، باغ غدیر و پارک ملت اصفهان اجرا کرده‌اند، گفت: نمایش «نبرد اَپوش و تیشتر» یک نمایش اَبَرعروسک به‌شمار می‌آید. خورشید، ماه، چهار عنصر اصلی آب، خاک، هوا و آتش، ماهی‌ها و پروانه‌ها که در کنار اَپوش و تیشتر نقش‌آفرینی می‌کنند، اَبَرعروسک‌های این نمایش‌اند. سبک عروسک‌ها نیز تلفیقی محسوب می‌شود، بر این اساس بخشی از آن‌ها نوری یا لایتینگ و بخشی دیگر پاپیه‌ ماشه‌اند.

وی در ادامه چنین شرح داد: نمایش با ورود بازی‌دهندگان عروسک‌ها آغاز می‌شود و خورشید اولین عروسکی است که به صحنه می‌آید. بازی‌دهندگان پس از واردشدن، مردم را به دست‌زدن ترغیب می‌کنند. با شروع نریشن نیز هرکدام از آن‌ها در جایگاه خود قرار می‌گیرند.

وقتی زاینده‌رود با نبرد اَپوش و تیشتر جان می‌گیرد

نمایش عروسکی فقط برای بچه‌ها نیست

کارگردان نمایش «نبرد اَپوش و تیشتر» با نظر به اهمیت نمایش‌های عروسکی توضیح داد: هرگاه اسم نمایش عروسکی می‌آید، ذهن‌ها به‌سمت نمایش خاص کودکان هدایت می‌شود. اغلب فکر می‌کنند که نمایش عروسکی فقط برای بچه‌ها است. ما در سراسر دنیا کارناوال‌ها و نمایش‌های عروسکی بسیار فاخری داریم که هم برای کودکان و هم برای بزرگ‌سالان تهیه و اجرا می‌شوند.

نقوی اضافه کرد: عروسک‌ها فقط موجوداتی مانند موش و گربه یا حیوانات این‌چنینی و در اندازه‌های کوچک نیستند! دنیای عروسک‌ها بسیار متنوع و گسترده است. گاهی امکان دارد برای حمل یک عروسک به جرثقیل و تعداد افراد زیادی نیاز باشد. ما هنرمندان تئاتر وظیفه داریم که این جهان رنگ‌به‌رنگ و پرتنوع را با استفاده از سبک‌های مختلف به مخاطب معرفی کنیم.

وی با نظر به سختی کارهای عروسکی یادآور شد: کار ساخت‌وساز عروسک دشواری‌های خاص خودش را دارد. با وجود سختی‌هایی که در حوزه نمایش عروسکی وجود دارد، به‌نظر می‌رسد که مسئولان مربوطه، نمایش عروسکی را دست‌پایین می‌گیرند، در صورتی که چنین نیست و این‌گونه نمایش‌ها می‌توانند هنری تأثیرگذار و بسیار جذاب باشند.

کارگردان نمایش «نبرد اَپوش و تیشتر» متذکر شد: متأسفانه، جایگاه نمایش عروسکی و هنرمندان این عرصه در اصفهان خیلی کم شناخته شده است. با توجه به توانایی هنرمندان نمایش عروسکی، ما می‌توانیم آثار فاخر و شایانی را در این حوزه تهیه کنیم و به نسل‌های جدید که علاقه‌مندند انتقال دهیم. درست است که برای تولید آثار عروسکی زحمت و تلاش مضاعفی صورت می‌گیرد، اما درعوض استقبال مردم هم از این‌گونه نمایش‌ها بیش‌تر است.

نقوی با اشاره به اینکه مردم اصفهان از نمایش‌ «نبرد اَپوش و تیشتر» استقبال خوبی کرده‌اند، اظهار کرد: حیف است که برخی از مسئولان، این ظرفیت را نادیده بگیرند یا به آن کم‌لطفی نشان دهند، هرچند ما با حمایت‌های مسئولان دل‌سوز و کاردان فعلی شهر اجراهای‌مان را آغاز کردیم.

به گزارش ایسنا، نمایش عروسکی و خیابانی «نبرد اَپوش و تیشتر» کاری از گروه هنری «ناردونه» با همکاری تالار هنر، دفتر تخصصی هنرهای نمایشی شهرداری اصفهان است که در اردیبهشت ۱۴۰۴ شمسی در مکان‌های تفریحی این شهر و حاشیه زاینده‌رود به اجرا می‌رود. عوامل «نبرد اَپوش و تیشتر» از این قرار است: آهنگساز: محمد نادری، گوینده نریشن: مهدی تقی‌پور، نویسندگان نریشن: زنده‌یاد محمد اربابیان و عاطفه نقوی، بازی‌دهندگان اَبَرعروسک‌ها به‌ترتیب ورود: پریسا رمضانی، محمدجواد ریاحی، مبینا فتاحیان، محمدعلی عسکری، رضا بیگی، مبینا اعتمادی، رها عظیمی‌زاده، حسین موسوی، مارال عالیشانی و عاطفه نقوی.

وقتی زاینده‌رود با نبرد اَپوش و تیشتر جان می‌گیرد

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha