به گزارش ایسنا، روزنامه «وال استریت ژورنال» نوشت: «هفته گذشته وقتی که ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با گروهی از اهداکنندگان مالی رده بالای حاضر در اتاقی در باشگاهش در فلوریدا گفتگو میکرد از پایان ندادن به جنگ روسیه و اوکراین به عنوان یک عامل یاس فزاینده خود که شبها خواب را از چشمانش میرباید یاد کرد؛ این چیزی که افرادی که حاضر در اتاق بودند گفتند.
به گفته یکی از این حاضران، ترامپ در این اظهاراتش با اشاره به موضوع اوکراین گفته است: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در مذاکرات به طور ویژه سرسخت بوده و خواستار "همه چیز" است. او این اظهارنظرها را در پاسخ به سوال یک اهداکننده درباره بزرگترین نگرانیهای خود در حوزه سیاست خارجی مطرح کرد.»
به نوشته وال استریت ژورنال، ترامپ همچنین خطاب به این حاضران گفته که جنگ غزه نیز به میزان چشمگیری چالشبرانگیز بوده و «پیدا کردن راهحلی برای آن سخت است چون آنها هزار سال است که دارند با هم میجنگند.»
ترامپ در زمان دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده وعده داده بود که هم به جنگ اوکراین و هم به جنگ غزه سریعا و به صورت دیپلماتیک پایان میدهد و ادعا کرده بود اگر در دوره ریاست جمهوری جو بایدن، او به جای بایدن رئیس جمهور بود هیچ یک از این ۲ جنگ شروع نمیشد. او ادعا کرده بود که به جنگ اوکراین «در عرض یک روز» پایان میدهد.
وال استریت ژورنال ارزیابی میکند: «با وجود اینکه بیش از ۱۰۰ روز از دوره ریاست جمهوری دوم ترامپ گذشته اما هیچ کدام از این ۲ جنگ به پایان نزدیک نیستند، مذاکرات برای پایان دادن به برنامه هستهای ایران ادامه دارد و یک جنگ تجاری موجب تیره شدن روابط ترامپ با متحدانش شده و اینگونه ترامپ دریافته که حل وفصل مسائل جهان دشوار تر از آن چیزی است که او تصورش را داشت.»
«دن بائر»، یکی از کسانی که در زمان دولت «باراک اوباما»، رئیس جمهور آمریکا سفیر بود و اکنون در اندیشکده «موقوفه صلح بینالملل کارنگی» در واشنگتن فعال است، گفت: «سروصدا و کارهای نمایشی نیز در بندبازیهای دیپلماتیک نقش دارند اما در کنار آنها جزئیات و کار سخت نیز ایفای نقش میکنند.»
ترامپ در اظهاراتی که بعدا مطرح کرد گفت که وعدهاش برای پایان دادن سریع به جنگ اوکراین یک شوخی بوده و حامیانش میدانند که او اغراق میکرده است.
«کایل هینس»، یک استاد سیاست خارجی آمریکا در دانشگاه پردو در ایندیانا بیان کرد: «اگر او در سراسر کارزار انتخاباتی بارها چنین قولهایی را تکرار نمیکرد آن وقت انتقاد از او به خاطر شکست در تحقق آنها عادلانه نبود.»
آنا کلی، سخنگوی کاخ سفید گفت ترامپ و تیمش «با تمام قوا بر برقراری صلح در سراسر جهان و جلوگیری از آسیب رساندن عاملان بد به آمریکاییها و متحدان ما تمرکز کردهاند.»
او ادعا کرد: «رویکرد آنها موفقیتآمیز بوده است - حوثیها با آتشبس موافقت کردند، ۴۷ آمریکایی بازداشتشده در خارج از کشور به خانه بازگشتهاند، کشورهای ناتو هزینههای دفاعی خود را افزایش میدهند، چین منصرف شده است و ما بیش از هر زمان دیگری به صلح در جنگ روسیه و اوکراین نزدیکتر شدهایم.»
روزنامه آمریکایی در ادامه مطلب خود تصریح کرد: «در هفتههای اخیر، ترامپ بهطور خصوصی به مشاوران خود گفته پوتین نمیخواهد به جنگ پایان دهد و هر دو طرف جنگ از مصالحه امتناع میکنند. به گفته افراد مطلع، ترامپ همچنین از مشاوران خود پرسیده است که آیا به نظر آنها پوتین نسبت به دوره ریاست جمهوری قبلی ترامپ تغییر کرده است یا خیر و از برخی اقدامات نظامی پوتین، از جمله بمباران مناطق ابراز تعجب کرده است.
اوایل سال جاری میلادی ترامپ گفت معتقد است متقاعد کردن کییف در صورتی که شرایط اوکراین در توافق در نظر گرفته نشود دشوارتر از متقاعد کردن روسیه خواهد بود و این موضع او منجر به مشاجره و تقابل او با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در پخش زنده تلویزیونی شد.
اخیرا مقامات ارشد دولت ترامپ اذعان کردهاند که روسیه همچنان بزرگترین مانع بوده و از پذیرش آتشبس ۳۰ روزه بیقید و شرط که کییف از آن حمایت کرد خودداری کرده و در عوض به دنبال امتیازات بیشتری از اوکراین است.»
«جی.دی ونس»، معاون رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی که روز چهارشنبه در یک رویداد مرتبط با اجلاس امنیتی مونیخ در واشنگتن ایراد کرد، گفت: «من نمیگویم که روسها علاقهای به پایان دادن به جنگ ندارند. ما فکر میکنیم آنها درخواستهای بیش از حد بزرگی برای آن دارند.»
روزنامه آمریکایی در ادامه این تحلیل نوشت: «برنامههای اولیه ترامپ برای حلوفصل این جنگ ظرف چند هفته از شروع ریاست جمهوری دومش بعد از آنکه روسیه از کیت کلاگ، اولین فرستاده ترامپ به اوکراین، به دلیل حمایت دختر این ژنرال بازنشسته از کییف، شکایت کرد، نقش بر آب شدند.
ترامپ سپس به کلاگ گفت که فقط با اوکراینیها مذاکره کند و استیو ویتکوف، دوست قدیمیاش که به عنوان فرستاده ویژه دولتش برای خاورمیانه خدمت میکرد را برای مداخله در این فرآیند فراخواند. کلاگ و تیمش استدلال کردهاند که این دیپلمات در متقاعد کردن کییف برای پذیرش روند صلح ترامپ نقش مؤثری ایفا کرده است.
ویتکاف بارها هر دو طرف را تحت فشار قرار داد تا برخی از شرایطی را که دوست ندارند بپذیرند. اکنون ویتکاف به دیگران گفته است که فقط میخواهد طرفین را متقاعده به آمدن به پای میز مذاکره کند؛ کاری که او هنوز نتوانسته است انجام دهد.
مقامات آمریکایی دیگری نیز گفتهاند اگر ترامپ روسها و اوکراینیها را به مذاکرات مستقیم جدی وارد کند، ممکن است ماموریت خود را تمام شده بداند. مقامات گفتند اینکه پس از آن چه اتفاقی بیفتد به طرفین مذاکره بستگی دارد و به ایالات متحده اجازه میدهد تا بر اولویتهای دیگر تمرکز کند.»
وال استریت ژورنال در ادامه این تحلیل با اشاره به ناکامیهای تلاشهای دولت ترامپ برای پایان دادن به جنگ غزه و این که این دولت میخواست پایانی برای این جنگ از طریق مذاکرات بین رژیم صهیونیستی و حماس رقم بزند، مینویسد: «ویتکاف به دولت در حال کنارهگیری جو بایدن کمک کرد تا طرح آتشبس خود را در ژانویه، تنها لحظاتی قبل از روی کار آمدن ترامپ در ریاست جمهوری اجرا کند. اما این توافق در ماه مارس فرو ریخت و اکنون جنگ بار دیگر از سر گرفته شده است. اسرائیل جلوی دسترسی تمام کمکهای اسرائیل به فلسطینیهای آسیبپذیر در غزه را گرفته و باعث تشدید بحران انسانی در این باریکه شده است.
کابینه اسرائیل این هفته طرحی را تصویب کرد که در صورتی که حماس به جنگ و در اسارت نگه داشتن گروگانهای (اسرای صهیونیست) باقیمانده ادامه دهد، تمام غزه را اشغال کند. این کابینه اعلام کرد که حماس تا پایان سفر ترامپ به خاورمیانه که در هفته جاری صورت میگیرد فرصت دارد تا گروگانها را آزاد کند.»
این در حالی است که به نوشته این روزنامه آمریکایی برخی از مقامات دولت واشنگتن از مشاهده دور جدید حملات رژیم صهیونیستی ناخرسند شدهاند اما ترامپ به صحبت در مورد بازسازی منطقه ادامه داده و عملاً به اسرائیل چراغ سبز نشان داده است تا عملیات نظامی خود را تا زمانی که حماس رویه خود را تغییر دهد، ادامه دهد.
در این میان به گفته برخی منابع مطلع ویتکاف شبکه مشاوران خود را گسترش داده تا با اقداماتی همچون برگزاری نشست با تونی بلر، نخست وزیر سابق بریتانیا و «الن درشویتس»، وکیل آمریکایی، برای دوران پس از جنگ غزه تدارک ببینند.
درشویتس، استاد سابق دانشگاه هاروارد گفت: «اینکه آیا آنها موفق بشوند یا نشوند را باید دید اما آنها دارند نهایت تلاششان را میکنند. من احساس میکنم که این بیشتر از انتظار آنها چالشبرانگیز بوده است.»
روزنامه آمریکایی در ادامه گمانهزنی میکند که تلاشهای دولت ترامپ برای حصول توافق هستهای با ایران با اما و اگر و تناقضات روبرو شده است.
به نوشته وال استریت ژورنال «همچنین مقامهای دولت آمریکا میگویند موضع دولت ترامپ پیرامون برنامه هستهای ایران نیز متناقض بوده و یک بحث داخلی چشمگیر را موجب شده است.
ترامپ گفته مذاکرات هستهای با ایران به خوبی به پیش میرود. ویتکاف تاکنون سه بار به صورت غیرمستقیم با همتایان ایرانی درباره برنامه هستهای تهران دیدار کرده و انتظار میرود که روز یکشنبه این هفته نیز دیدار چهارمی را با آنها در عمان داشته باشد.
ویتکاف پیشنهاد داده که آمریکا در صورتی که ایران با برچیدن برنامه هستهای خود و خرید اورانیوم غنی شده از ایالات متحده موافقت کند ایالات متحده تحریمها را برداشته و اقدام نظامی را از گزینههای روی میز کنار میگذارد. ایران تا کنون سانتریفیوژهای خود را حفظ کرده و هیچ نشانهای از برچیدن هیچ یک از فعالیت هستهای خود نشان نداده است. همچنین آمریکا هیچ موضع محکمی پیرامون اینکه برچیدن این برنامه چگونه به نظر برسد نداشته است.»
انتهای پیام
نظرات