به گزارش ایسنا، بحران روسیه و اوکراین همچنان یکی از مناقشههای ناتمام طی چند سال اخیر است که بهرغم تلاشهای بازیگران منطقهای و فرامنطقهای هنوز به یک نتیجه و راه حل منجر نشده است.
با توجه به تحولات اخیر مربوط به جنگ میان مسکو و کییف و همچنین شرایط جدید بینالمللی، اخیرا «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه آمادگی خود را برای میزبانی از نشست طرفین برای حل این بحران در استانبول مطرح کرد و اخیرا نیز به صورت تلفنی با روسای جمهور روسیه و اوکراین در ارتباط با این موضوع تماس تلفنی داشته است.
اردوغان همچنین ابراز امیدواری کرد که تلاشها برای گفتوگوهای برنامهریزی شده اوکراین در استانبول بینتیجه نباشد.
این اولین بار نیست که آنکارا تلاش میکند تا راهحلی برای بحران اوکراین بیابد تا به یک توافق سیاسی منجر شود، پیش از این نیز استانبول در مارس ۲۰۲۲ میزبان مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین بود، اما در آن زمان به نتیجه نهایی نرسید، گرچه ترکیه آن را گامی مهم در مسیر دیپلماسی تلقی کرده و بارها پیشنهاد داده تا میزبانی مذاکرات را بر عهده بگیرد.
با توجه به تلاشهای انجام شده در این زمینه، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه پیشنهاد کرده بود که گفتوگوهای مستقیم و بدون پیششرط با اوکراین در ۱۵ مه در استانبول برگزار شود و تأکید کرد که روسیه هرگز گفتوگو با طرف اوکراینی را رد نکرده است.
در عین حال، زلنسکی با لحنی تهدیدآمیز به ابتکار صلح پوتین پاسخ داد و خواستار آن شد که مسکو با آتشبس کامل از ۱۲ مه موافقت کند و تنها در آن صورت کییف حاضر به نشستن پشت میز مذاکره خواهد بود.
در چنین شرایطی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در یک کنفرانس خبری مذاکرات احتمالی میان روسیه و اوکراین را رویداد بسیار مهمی توصیف کرده و ابراز داشت که « فکر میکنم ممکن است در نشست پنجشنبه در ترکیه بین روسیه و اوکراین، به نتیجه خوبی برسید. باور دارم که هر دو رهبر در آنجا حضور خواهند داشت. داشتم به این فکر میکردم که به آنجا پرواز کنم. نمیدانم پنجشنبه کجا خواهم بود، جلسات زیادی دارم، اما واقعاً در فکر پرواز به آنجا هست.

اروپاییها نگران و دلواپس کدورتهای خود با روسیه هستند
«عماد آبشناس» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از تحولات مربوط به بحران روسیه و اوکراین اظهار داشت: به هر حال بحث بر این است که اروپاییها به زلنسکی فشار میآورند که مصالحه با روسیه را نپذیرد، در واقع آنها دلواپس خودشان هسنتند و در این چند سال نیز خصومت زیادی نشان دادند لذا نگران و دلواپس کدورتهای خود با روسیه هستند.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر ترامپ به زلنسکی فشار میآورد تا مصالحه با روسیه را بپذیرد، لذا عملا زلنسکی با فشار ترامپ مجبور شد جلسهای که قرار است در استانبول برگزار شود را بپذیرد و پای میز مذاکره برود، علاوه بر این روسیه برای اینکه زلنسکی را تحقیر نکند گفته که این مذاکرات بدون پیش شرط خواهد بود تا این زمینه فراهم شده و جای مانوری برای اوکراین وجود داشته باشد تا بتوانند مصالحه یا مذاکره را انجام دهند و به یک توافق سیاسی دست یابند.

اوکراین با فشار اروپاییها از مذاکرات ۲۰۲۲ استانبول خارج شد
این کارشناس مسائل بینالملل در ارتباط با نقش ترکیه بهعنوان میانجی در حل بحران مسکو و کییف نیز گفت: پیش از این نیز آنکارا این نقش را بازی کرده و مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲ در استانبول برگزار شده بود، اما اوکراین با فشار اروپاییها از این مذاکرات خارج شد. اکنون این مذاکرات به نوعی ادامه همان مذاکرات صلح در سال ۲۰۲۲ در استانبول است.
آبشناس همچنین درباره حضور ترامپ در این دور از مذاکرات خاطرنشان کرد: در هر حال زلنسکی از ترامپ تقاضا کرده تا در مذاکرات حضور داشته باشد، اما اینکه تصمیم چه شود، نیست، ولی اگر ترامپ ببیند جلسه به یک نتیجهای منجر خواهد شد به هر ترتیبی شده خود را به مذاکرات میرساند.
انتهای پیام
نظرات