به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان پیش از ظهر امروز جمعه در آغاز این نشست که در محل باغ گیاهشناسی تهران در حال برگزاری است، در سخنان کوتاهی با اشاره به اینکه همواره این دغدغه را داشتهام که بهترین روش آموزش برای دانشجویان دانشکدههای کشاورزی حضور در مزارع و آموزش عملی است، اظهار کرد: کلاس درس دانشجویان کشاورزی اساسا باید اراضی زراعی باشد تا به شکل عملی کاشت، داشت و برداشت و همه فرآیندهای تولید محصولات غذایی را تمرین کنند.
رئیس جمهور با بیان اینکه فعالیت دانشجویان در اراضی زراعی علاوه بر آموزش عملی میتواند درآمد تولید محصولات را نیز نصیب دانشکدهها و خود دانشجویان کند، افزود: امروز دانشگاههای نسل 4 و 5 در دنیا، آموزش عملی را کاملا جایگزین آموزشهای تئوری صرف کردهاند و دانشجویان این دانشگاهها، در دوران تحصیل، کاملا با فرآیندهای عملیاتی رشتههای تحصیلی خود درگیر میشوند.
پزشکیان با تاکید بر اینکه باید در هر زمینهای به دنبال روشهایی باشیم که ما را به توسعه پایدار و ماندگار رهنمون میکنند، تصریح کرد: در سفری که به کرمانشاه داشتیم، دیدم که بخش قابل توجهی از اراضی به کشت چغندرقند اختصاص یافته بود؛ سوال اساسی این است که آیا با توجه به اقلیم، وضعیت آب و صرفه اقتصادی، چغندرقند بهترین محصول برای کشت در کرمانشاه هست یا نه؟ آیا توجه به وضعیت منابع آب و نیز محصول نهایی، محصول بهتری نمیشود در این استان کشت کرد و سوال مهمتر اینکه آیا با توجه به تشدید تنش آبی، اساسا کشت و کار در این مناطق کار عاقلانهای هست یا نه؟
رئیس جمهور با یاری طلبیدن از اساتید و کارشناسان حاضر در این نشست و نیز همه صاحبنظران این حوزه، برای غلبه بر مخاطرات ناشی از محدودیت منابع آبی و اصلاح شیوههای کشت و کشاورزی گفت: به این نشست آمدهام تا نظرات و راهکارهای شما را بشنوم و با یکدیگر درباره بهترین راهکارها گفتوگو کنیم. اگر چه ساعت این نشست رسمی محدود است، اما اگر شما حاضرید در این زمینه مسئولیت بپذیرید من محدودیت زمانی برای گفتوگو با شما ندارم و میتوانیم در فرصت دیگری مفصل بحث کنیم.
پزشکیان با بیان اینکه اگر آمادگی دارید در این زمینه مسئولیت بپذیرید، اختیارات لازم به شما اعطا شده و حمایتهای لازم نیز از شما به عمل خواهد آمد، خاطرنشان کرد: حتی میتوانیم مسئولیت کارها را در بخشهای مختلف کشور، بر اساس اقلیم و مناطق مختلف آب و هوایی به شما واگذار کنیم تا با همراهی یکدیگر مشکلات ناشی از کمآبی و الگوهای غلط کشاورزی را حل و فصل کنیم.
در ادامه رئیس جمهور پس از حدود 3 ساعت گوش سپردن به دیدگاهها و دغدغههای حاضران در این نشست، ضمن قدردانی از رویکردهای دلسوزانه مطرح شده، اظهارکرد: در وهله اول باید با تشکیل ستادی، ارتباطات کاری همه دستگاههای دخیل در موضوع تولید محصولات کشاورزی با یکدیگر در سطح ملی، ارتباط میان دستگاههای ملی و استانی و منطقهای، ارتباط میان دستگاهها با دانشگاهها و مراکز علمی و ارتباط دستگاهها با صاحبان فرآیند از جمله کشاورزان و دیگر بخشهای مردمی مرتبط با موضوع را در راستای همافزایی ظرفیتها سامان داد.
پزشکیان افزود: این ستاد باید در مناطق و استانهای مختلف با همکاری صاحبان فرآیند به خصوص کشاورزان و مراکز دانشگاهی و علمی، دادهها شامل اقتضائات، ظرفیتها و محدودیتها را به طور دقیق احصا، جمعبندی و به ستاد مرکزی ارائه کند تا بر اساس برنامه کلی مسئولیت و اختیارات لازم برای هر بخش تعریف و تعیین و سپس ابلاغ شود.
رئیس جمهور تصریح کرد: در حال حاضر اگر یک کشاورز از اداره کشاورزی محل خود بخواهد که او را در زمینه مناسبترین محصول و نوع کشت راهنمایی کند، برنامه و راهنمایی مشخصی دریافت نخواهد کرد. بنده خودم این وضعیت را تجربه کردهام؛ معاش کشاورز به زمینش وابسته است و اگر به او نگوییم چه کند، کاری را که خودش بلد است انجام خواهد داد که شاید مناسب اقلیم و اقتضائات منطقه و شرایط منابع آب و وضعیت خاک هم نباشد.
پزشکیان با بیان اینکه اگر کشاورز بداند بهترین و به صرفهترین کار با توجه به اقتضائات منطقه و اراضی او کدام است، این مسئله به تقویت اقتصاد کشاورزی نیز کمک خواهد کرد، گفت: وقتی اقتصاد کشاورزی تقویت شود، اجرای برنامههای اصلاحی نیز تسهیل و اثربخشی آنها ارتقا خواهد یافت.
رئیس جمهور تقویت ارتباطات بینبخشی و ایجاد زمینههای مناسب برای مشارکت مردم را از مهمترین اقدامات برای همافزایی ظرفیتها برشمرد و خاطرنشان کرد: برای غلبه بر مشکلات پیشروی توسعه پایدار کشاورزی که بستر توسعه پایدار کشور محسوب میشود، باید همه ظرفیتها را به خدمت گرفت و در عین حال از برترین تجارب بینالمللی هم استفاده کرد.
پزشکیان اظهارکرد: برای مردم مسئولیت تعریف کنید، به شکلی که منافع آنها نیز در برنامه شما لحاظ شده باشد. وقتی مردم ببینند که انجام کاری منافع آنها را تامین میکند با اشتیاق در اجرای آن مشارکت خواهند کرد؛ اساسا شرط موفقیت برنامهها و طرحها در نظر گرفتن منافع صاحبان فرآیند و مردم است.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به حضور خود در یک نشست بینالمللی با موضوع بررسی چرایی بلااستفاده ماندن حدود 90 درصد تحقیقات و پژوهشها افزود: وقتی تحقیقات بدون مشارکت و اخذ نظر صاحبان فرآیند صورت میگیرد، نتایج و راهکارهای عملیاتی از آنها به دست نمیآید و صاحبان فرآیند نیز رغبتی به مشارکت در اجرای آنها ندارند، لذا سیاستگذار، محقق و صاحبان فرآیند باید با یکدیگر هماهنگ باشند.
پزشکیان همچنین بر ضرورت توجه به ظرفیتهای دریایی برای تامین منابع غذایی کشور تاکید و تصریح کرد: ما ظرفیتهای مهمی در عرصه دریایی و آبی برای تولید محصولات غذایی داریم که به شکل شایسته مورد توجه قرار نگرفتهاند، در حالی که محصولات غذایی دریایی، ارزانتر، سالمتر و حتی مغذیتر هستند.
رئیس جمهور در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه امروز وضعیت کاملا بهم ریختهای بر عرصه تولید محصولات غذایی و کشاورزی کشور حاکم است و با وجود صرف هزینه و وقت و به کارگیری تجهیزات و تکنولوژی بازده مناسبی در این عرصه نداریم، خاطرنشان کرد: اگر با هماهنگی و همافزایی همه بخشهای درگیر در فرآیند، برنامه جامع و دقیقی برای این بخش تهیه و اجرا شود، قطعا شاهد کاهش هزینهها و افزایش بازدهی، تقویت اقتصاد کشاورزی و افزایش رضایتمندی عمومی خواهیم بود.
انتهای پیام
نظرات