نیروی انسانی سالم، جوان، متعهد و تحصیلکرده، موتور محرکه اقتصاد، فرهنگ و دانش هر سرزمین است. از اینرو، سیاستگذاری دقیق جمعیتی در کنار تقویت بنیان خانواده، نقش کلیدی در تحقق اهداف بلندمدت کشور ایفا میکند. کاهش نرخ رشد جمعیت، بالا رفتن سن ازدواج، افزایش تمایل به تکفرزندی و تضعیف جایگاه خانواده، هشدارهایی جدی برای آینده هر جامعه هستند. خانواده سالم و پایدار، نه تنها بستر رشد جسمی و روانی فرزندان را فراهم میآورد، بلکه منبع اصلی سرمایه اجتماعی، انسجام فرهنگی و انتقال ارزشها نیز هست. تقویت نهاد خانواده، بهویژه از طریق حمایتهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، زمینهساز پویایی جمعیت و دستیابی به توسعه پایدار است.
از سوی دیگر، جوانی جمعیت به معنای بهرهمندی از انرژی، خلاقیت و ظرفیتهای نوآورانه نسلهای تازه است؛ نعمتی که در صورت بیتوجهی، به تهدید تبدیل خواهد شد. آینده روشن در گرو امروزِ آگاهانه است. اگر خانواده را بنیان توسعه و جمعیت را سرمایهای بیبدیل بدانیم، آنگاه سیاستهای جمعیتی نه یک دغدغه حاشیهای، بلکه اولویتی ملی خواهد بود. هفته خانواده را باید فرصتی برای بازاندیشی در نقش بیبدیل جمعیت در پیشرفت کشور بدانیم و از هماکنون برای ساختن آیندهای متوازن و پویا گام برداریم؛ به همین مناسب با کارمندی که پدر ۴ فرزند است به گفتوگو پرداختیم.
مهدی زنجانی، پدر جوانی که ۴ فرزند دارد و از کارمندان بهزیستی استان قم است در گفتوگو با ایسنا، عمل به توصیه مقام معظم رهبری را در خصوص جوانی جمعیت وظیفه و جهاد امروز خانوادهها و تربیت سربازان عصر ظهور را تکلیف میداند. در ادامه متن این گفتوگو را میخوانید:
ایسنا: خودتان را بیشتر معرفی کنید؟
مهدی زنجانی، متولد سال ۱۳۵۸ ساکن قم و از کارمندان بهزیستی هستم، سال ۱۳۸۴ ازدواج کردیم و ۲۰ سال است زندگی بسیار خوب و معنوی و مناسبی با همسرم دارم و ثمره این زندگی هم ۴ فرزند خوب است به لطف خدا.
ایسنا: فرزندان شما چندساله هستند؟
دختر اولم ۱۷ ساله، پسر اولم ۱۰ ساله، دختر دوم ۸ ساله و پسر دوم هم کمتر از دوسال و متولد سال ۱۴۰۲ است.
ایسنا: با توجه به اینکه بسیاری از زوجهای جوان به دلیل شرایط اقتصادی و اجتماعی فرزندآوری را به تاخیر میاندازند، چرا شما این مسائل را مانعی برای فرزندآوری تلقی نکردید؟
پیامبر(ص) میفرمایند: «تَنَاکَحُوا تَنَاسَلُوا تَکْثُرُوا فَإِنِّی أُبَاهِی بِکُمُ الْأُمَمَ یَوْمَ الْقِیَامَهِ وَلَوْ بِالسِّقْط؛ ازدواج و تولید نسل کنید و زیاد شوید که من در روز قیامت به شما مباهات می کنم؛ حتی به طفلی که سقط شده باشد.»
من در خانوادهای بزرگ شدم که پدرم کشاورز و معلم قرآن بود و ۷ فرزند را با همین زندگی مختصر اما با ایمان و توکل بزرگ کرد و خدا را شکر همه در بهترین شرایط مادی و اجتماعی هستند، پس همه چیز مادیات نیست، اتفاقا در حال حاضر کسانی که متمولتر هستند تمایل کمتری به فرزندآوری دارند، بله در شرایط اقتصادی امروز با توجه به تورم و گرانی واقعا بزرگ کردن ۴ فرزند سخت است اما اگر توکل و ایمان باشد سختیها آسان میشود.
در قدیم زندگیها بیتکلف و ساده و به تبع فرزند داری راحت تر بود، چند نسل از پدربزرگ تا نوه با هم زندگی میکردند، اما امروز سبک زندگی تغییر کرده است، آپارتمان نشینی، خانههای کوچک و راحت طلبی کار را سخت کرده لذا میبینیم جوانان به تجرد و زوجین نیز به تک فرزندی علاقه دارند، اما باید آینده ایران را در نظر داشت ما فقط خودمان نیستیم و در قبال کشور و دین هم وظیفهای داریم.
ایسنا: همسرتان در این راه معنوی چقدر یاور شما بودند؟
همه مسئولیت برعهده ایشان است، واقعا مجاهدت میکنند، اگرچه شرایط اشتغال داشتند اما شغل مادری را برگزیدند و مادری مدال افتخار ایشان است.
ایسنا: مشوقهای دولتی تا چه اندازه میتواند در فرزندآوری موثر باشد؟
اگر چه این مشوق ها کافی نیست اما موثر است و حتما باید باشد و بیشتر هم بشود، ما از تسهیلات ۱۲۰ میلیونی استفاده کردیم، از بحث ثبت نام ماشین استفاده کردیم و پراید را تبدیل به سمند کردیم و بعد از فرزند چهارم یک قطعه زمین در شهر قنوات به خانواده ما دادند که از برکات فرزندانم بوده است.
خدا را شکر ما به وظیفه شرعی و ایمانی خود عمل کردیم، مسئولین هم تا به حال به قول خود عمل کردهاند، به لطف خدا از همکاران و دوستان خودمان که کم بچه هستند چیزی در زندگی کم نداریم و از همه مهم تر بهرهمندی از نعمت نشاط، شادابی، زندگی معنوی است که به واسطه حضور فرزندانم محقق شده است.
ایسنا: از نظر تحصیلی و تربیتی برای فرزندان مشکلی ندارید؟
خیر، خدا کمک کرده، ماهم تلاش میکنیم، دختر اولم در رشته کامپیوتر شاگرد ممتاز است و دو فرزند دیگر هم محصل و از شاگردان خوب کلاس هستند؛ چون به لقمه حلال و زندگی امام حسینی اهمیت میدهیم فرزندان ما هم مقید به ارزشهای دینی و اخلاقی هستند.
ایسنا: در پایان چه توصیهای به جوانان دارید؟
امام صادق(ع) فرمود: هر کس از ترس فقر ازدواج نکند نسبت به لطف خداوند بدگمان شده است. چرا که خداوند می فرماید: اگر آنان فقیر باشند خداوند از فضل و کرم خود بی نیازشان میکند.
به همه جوانان توصیه میکنم ازدواج کنند، جدا از بحث اعتقادی و دینی، از نظر اجتماعی و روانی ازدواج و داشتن همسر در ایجاد آرامش و سکینه روحی و جسمی موثر است. ما در آینده نسلی از سالمندان تنها داریم که فقط باید در خانههای سالمندان باشند نه همسری نه فرزندی، نه خواهر و برادری، باید گفت تنهایی بدترین زندان خود ساخته است.
به همکارانم توصیه میکنم به وظیفه ملی و انسانی خود عمل کنند، به خدا اعتماد کنید که خودش روزی بندگانش را ضمانت کرده است؛ ایران ما به نسلی جوان نیاز دارد و فراتر از همه انشاءالله هر فرزند ما سربازی برای زمینه سازی ظهور است.
انتهای پیام
نظرات