به گزارش ایسنا، به نوشته شبکه سیانان سه منبع مطلع به این شبکه تصریح کردند «اعلامیه اخیر دونالد ترامپ پیرامون برداشته شدن تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه که در خاتمه تور سفرهای هفته گذشته او به کشورهای حوزه خلیج فارس اعلام شد یک تغییر سیاست بزرگ است که میتواند کل منطقه را دستخوش تغییر شکل کرده و مقامهای سراسر دولت آمریکا را به یکباره به تکاپو برای اجرای تصمیمی که آنها را غافلگیر کرد انداخته است.»
دونالد ترامپ در ضمن سفر اواسط هفته گذشته خود به ریاض اعلام کرد دستور لغو تحریمهای وضع شده علیه سوریه را صادر خواهد کرد. رئیس جمهور آمریکا در حاشیه سخنرانی خود در مجمع سرمایه گذاری موسوم به «آمریکا - عربستان» از قصد خود برای برداشتن تحریمهای سوریه خبر داد. او همچنین در نشستی با حضور سران کشورهای حوزه خلیج فارس در ریاض با احمد الشرع، رئیس دولت موقت سوریه نیز دیدار کوتاهی داشت.
به نوشته سیانان یک منبع مطلع به بحثهای داخلی در ایالات متحده گفت: «این یک تصمیم بی مقدمه که توسط رئیس جمهور اخذ شد نبود. امکان آن ماهها مورد بحث قرار گرفته بود اما ترامپ به یکباره سریعتر از اتفاقاتی که در سطح کاری رخ میدادند عمل کرد.»
سیانان نوشت نشست ترامپ با الشرع تا همین چند وقت اخیر نیز غیرقابل تصور بود.
به نوشته این شبکه آمریکایی صحبتهایی که «مارکو روبیو»، وزیر امور خارجه ایالات متحده در روز پنجشنبه ۲۴ ساعت بعد از اعلامیه ترامپ در خصوص برداشته شدن تحریمها علیه سوریه مطرح ساخت تا حدی تغییر سیاست واشنگتن را شفافتر کرد چون او صراحتا گفت ترامپ قصد دارد از اختیارات خود در چارچوب قانونی که طبق آن تحریمها علیه سوریه وضع شد یعنی «قانون سزار برای حمایت از غیرنظامیان سوریه» استفاده کرده و معافیتهایی را بر این قانون وضع کند چون این یک ضرورت قانونی است.
روبیو تأکید کرد: آمریکا خواهان انجام هر کاری است که بتواند به تحقق سوریهای صلحآمیز و باثبات پس از سیزده سال جنگ کمک کند.
او همچنین خاطرنشان کرد که قانونگذاران آمریکایی از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات از دولت ترامپ خواستهاند که از ظرفیتهای قانونی موجود برای صدور معافیتهای تحریمی استفاده کند.
روبیو گفت: «در صورت کسب پیشرفت کافی مایل هستیم که شاهد لغو این قانون باشیم چون وقتی طی ۶ ماه هر یک از معافیتهای تحریمی ممکن است مجددا لغو شود پیدا کردن افراد برای سرمایهگذاری در این کشور سخت خواهد بود. ما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم و هنوز برای این کار خیلی زود است.»
به نوشته سیانان مقامات آمریکایی گفتند واشنگتن اکنون درگیر بررسی فنی پیچیده تحریمها است و انتظار میرود این روند هفتهها طول بکشد. در حالی که دولت آمریکا هیچ محدودیتی در اختیاراتش برای صدور معافیت از تحریمها ندارد اما این روند زمانبر خواهد بود.
یک مقام دولت ترامپ روز پنجشنبه توضیح داد وزارت خزانهداری «احتمالاً مجوزهایی عمومی را صادر خواهد کرد که طیف وسیعی از اقتصاد را که برای بازسازی در هفتههای آینده حیاتی است، پوشش میدهد.»

نادیده گرفته شدن نگرانیهای رژیم صهیونیستی توسط ترامپ
شبکه آمریکایی با اشاره به زمانی که رئیس جمهور ایالات متحده روز سهشنبه هفته گذشته در سخنرانی در ریاض ضمن اشاره به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به اعلام تصمیمش برای لغو تحریمها علیه سوریه پرداخت، نوشت:
«ترامپ در حالی که ارتباط چشمی با بن سلمان برقرار کرد گفت: کاری که برای ولیعهد انجام میدهم. تحریمها بیرحمانه و فلج کننده بوده و در زمان خود به عنوان یک کارکرد واقعا مهم خدمت کردند اما حالا زمان آنهاست که بدرخشند.
این لحظه به معنی تحقق نقش مهمی بود که مقامهای عربستانی از ماهها پیش بر سر این موضوع در پشت صحنه ایفا کرده و زمینهسازی کردند که حذف این تحریمها باعث تقویت اقتصاد سوریه و کمک به ایجاد ثبات در کل منطقه خواهد شد.
یک منبع آگاه گفت دولت ترکیه همچنین با ایالات متحده در مورد سوریه تماسهایی داشته و از کارهایی که برای بررسی امکان لغو تحریمها انجام میشدند، مطلع بوده است. دولت ترکیه از این تلاشها ابراز حمایت کرده است.
ترامپ گفت که پس از گفتگو با ولیعهد عربستان و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، تصمیم به لغو تحریمها علیه سوریه گرفته است.
به نوشته سیانان هنگامی که اعلامیه سیاسی اصلی ترامپ منتشر شد، هم ترکیه و هم عربستان سعودی در اتاق حضور داشتند. بن سلمان در آنجا به منظور جلسه با الشرع حضور داشت و اردوغان به صورت مجازی به آن پیوست.
اما تصمیم ترامپ در ضمن مخالفت رژیم صهیونیستی، اصلیترین متحد ایالات متحده در منطقه اخذ شد. سیانان نوشت: «اسرائیل با این اقدام مخالفت کرده بود و ترامپ اعتراضات آنها را نادیده گرفت.»
یک مقام رژیم صهیونیستی به سیانان عنوان کرد هنگامی «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم در آوریل در واشنگتن با ترامپ دیدار کرد از رئیس جمهور آمریکا خواست تحریمها علیه سوریه را لغو نکند و اظهار نگرانی کرد که چنین تصمیمی منجر به تکرار رخدادهای هفتم اکتبر ۲۰۲۳، زمان اجرای عملیات طوفان الاقصی علیه سرزمینهای اشغالی، شود.
ترامپ روز جمعه تایید کرد: «من از اسرائیلی درباره لغو تحریمهای سوریه سوال نکردم. فکر کردم که این کار درستی است.»
مقامهای دولت آمریکا چندین ماه با مقامهای سوری در تعامل بودهاند
نشست غافلگیر کننده ترامپ با الشرع بعد از نشستهای متعدد مقامهای دولت او با مقامهای موقت سوری صورت گرفته چون آنها در حال تلاش برای برقراری روابط با تیم جدید روی کار آمده در سوریه و بررسی لغو تحریمها بودند.
سیانان تصریح کرد سه منبع آگاه گفتند که حسن الشیبانی، وزیر امور خارجه دولت موقت سوریه، در ماه آوریل برای شرکت در جلسات صندوق بینالمللی پول به واشنگتن سفر کرد و در آنجا به همراه وزیر دارایی سوریه با مقامات آمریکایی دیدار و گفتگو داشت در حالی که قبل از این دیدارها، مقامات آمریکایی و سوری در نیویورک نیز نشست داشتهاند.

در این گزارش تصریح شد: «به گفته منابع، هر دوی این نشستها در ادامه دیدار اولیهای بود که در ماه مارس بین مقامات آمریکایی و الشیبانی در پاریس انجام شد؛ دیداری که در جریان آن ایالات متحده اقداماتی را که باید برای لغو تحریمها انجام شود، تشریح کرده بود. این چارچوب شامل اقداماتی مانند همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم و تلاش برای نابودی سلاحهای شیمیایی باقیمانده بود.
جاناتان شانزر، مدیر اجرایی اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسیها گفت نمایندگان سوریه همچنین به عنوان بخشی از رویکرد جلب نظرها به خود با هدف لغو تحریمها، با افرادی خارج از دولت ایالات متحده دیدار کردند. شانزر که با برخی از این نمایندگان دیدار کرد گفت که آنها به دنبال القای این پیام بودند که دولت جدید سوریه شبیه حکومت بشار اسد نیست.»
اما یک منبع آگاه آمریکایی-سوری اظهار کرد مقامهای وزارت امور خارجه ایالات متحده در اوایل سال جاری میلادی به اعضای کنگره از بابت هر گونه سفر به سوریه هشدار داده بودند.
این منبع عنوان کرد: «وزارت امور خارجه آمریکا هدفش این بود که به تدریج به سمت همکاری با احمد الشرع حرکت کند نه اینکه با شتاب به سمت آن برود.»
شبکه آمریکایی در ادامه گزارش خود تصریح کرد: «به نظر میرسد همزمان با برداشتن گامهای واشنگتن برای کاهش تحریمها علیه سوریه و همکاری احتمالی با الشرع، ۲ چهره مهم در این دولت با این طرح مخالفت کردند: سباستین گورکا، رئیس بخش مبارزه با تروریسم کاخ سفید، و جوئل ریبرن، که در دولت اول ترامپ به عنوان نماینده سوریه خدمت میکرد و حالا برای ریاست بخش خاورمیانه وزارت امور خارجه نامزد شده است.
یک مقام سابق دولت ترامپ گفت: فکر میکنم تمایل برای ایجاد فضایی برای دولت جدید سوریه وجود داشت، اما فکر میکنم گورکا و تیمش تمایلی به عادیسازی الشرع نداشتند.
این مقام سابق بیان کرد: از نظر گورگا یک افراطی همیشه یک افراطی است. این باور گورکا روز پنجشنبه زمانی آشکار شد که او در مصاحبهای با پالتیکو گفت: واقعیت همچنان پابرجاست: افراطیها پس از پیروزی به ندرت میانهرو میشوند.»
جوئل ریبرن اواخر سال گذشته میلادی همچنین نسبت به اینکه جهان از الشرع به عنوان حاکم جدید سوریه پشتیبانی کند به دلیل سوابق افراطگرانه او اظهار تردید کرد اما روز پنجشنبه در نشست استماع مربوط به تایید شدنش در مجلس سنا بارها وعده داد که سیاستهای ترامپ و روبیو را در قبال سوریه تصویب کند.
شبکه آمریکایی نوشت: سناتور جین شاهین، دموکرات ارشد کمیته روابط خارجی سنا، در یک سوال کنایهآمیز از ریبرن، درباره "شایعات" مربوط به بحث در مورد ترور احتمالی الشرع پرسید.
شاهین گفت نگرانیها در مورد تاثیر کشته شدن الشرع به اندازهای قابل توجه بود که ملک عبدالله، پادشاه اردن، در دیدار با سناتورها در کنگره در اوایل این ماه، این موضوع را مطرح کرد.
شاهین گفت: یکی از چیزهایی که ملک عبدالله به ما اشاره کرد این بود که تغییر دادن رهبری سوریه به این شیوه یک جنگ داخلی تمام عیار در سوریه ایجاد خواهد کرد.
ریبرن پاسخ داد: من با چنین تلاشهایی آشنا نیستم، اما فکر میکنم این به وضوح با نیتی رئیس جمهور در چند روز گذشته درباره الشرع بیان کرده یا توصیفات او از الشرع مطابقت ندارد.
این در حالی است که به نوشته این شبکه آمریکایی، کارشناسان میگویند دولت ترامپ در اجرای سیاست جدیدش برای برچیدن تحریمها علیه روسیه با پیچیدگیهای بیپایانی مواجه خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات