شهرام احمدی فارسانی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: دلیل مشاهده شدن این گونههای جانوری در دشت اسدآباد و منطقه شکار ممنوع شهرستان نهاوند آن بوده که ضریب امنیتی حفاظت فیزیکی در زیستگاههای جانوری همدان ارتقا خوبی داشته است.
وی ادامه داد: در استان همدان و استانهای همجوار در ده های گذشته بستر دشت اسدآباد زیستگاه میش مرغ بوده که توسعه کشاورزی، تغییر کاربری بسیاری از اراضی و فعالیتهای مختلف عمرانی اعم از جاده سازی و ایجاد تأسیسات مختلف شرایط زیستگاهی را برای جانداران از جمله میش مرغ در تنگنا قرار داده و به واسطه همین سالهاست که پرنده میش مرغ دیگر در دشت اسدآباد دیده نشده است.
احمدی فارسانی خاطرنشان کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان سالهاست که در حال اقدامات و توان سنجی لازم بوده که آیا احتمال احیا و بازگشت گونه پرنده میش مرغ به طبیعت وجود دارد یا خیر؟
وی افزود: هر ساله کارشناسان شهرستان و اداره کل محیط زیست استان همدان در دفتر اداره زیستگاه و معاونت طبیعی ما بررسی میدانی و پایش داشته و شواهد مردمی را بررسی میکنند تا ببینند آیا مواردی از دیده شدن بار دیگر میش مرغ در دشت اسدآباد گزارش خواهد شد که در صورت هرگونه گزارش نسبت به ثبت و ضبط آن و چگونگی وضعیت شرایط این پرنده اقدام شود.
احمدی فارسانی تصریح کرد: خوشبختانه پس از گذشت سالها، امسال گزارشاتی از مشاهده و دیده شدن دو قطعه میشمرغ به صورت مهاجر در دشت اسدآباد را داشتیم.
وی گفت: یکی از جمله مواردی که اداره کل محیط زیست استان برای بسیاری از گونههای جانوری و از جمله میش مرغ نسبت به آن اقدام کرده ایجاد گشت سیار حفاظتی در زیستگاهای جانوری بوده است.
احمدی فارسانی بیان کرد: در زیستگاههایی که پیش از این یک جاندار شاخص زیست داشته و در سالهای گذشته دیده شدن این نوع از جانداران دیگر گزارش نشده، گشت سیار حفاظتی راهاندازی کردهایم که با این اقدام ضریب امنیتی حفاظت فیزیکی در این زیستگاهها را حفظ کنیم.
وی با اشاره به میزان امکانات ضعیف و نیروی بسیار کم اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان، خاطرنشان کرد: با وجود نیروی کم برای حفاظت مناطق حفاظت شده سطح استان، اما خوشبختانه همکاران زحمتکش ما به صورت گشت سیار در بعد از ظهر و روزهای تعطیل رصد و پایش این زیستگاهها را انجام داده و از هرگونه شکار غیر مجاز در این مناطق جلوگیری میکنند و با این اقدام آنان امنیت زیستگاهها و مناطق حفاظت شده و شکار ممنوع استان افزایش مییابد و این امر موجب میشود که حیات وحش به دلیل ضریب امنیتی این مناطق دوباره به سمت این مناطق تمایل پیدا کنند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان همدان در پاسخ به این سوال که آیا میتوان بار دیگر دشت اسدآباد را به عنوان زیستگاه میش مرغ احیا کرد؟، یادآور شد: با توجه به تغییر کاربریها و مباحث توسعه کشاورزی این زیستگاه های جانوری موجود از جمله دشت اسدآباد دیگر نمیتواند آن زیستگاه گذشته باشد که جانوران از جمله میش مرغ در آن زادآوری داشته باشند اما لااقل میتوانیم جلوی ناامنی این زیستگاهها را بگیریم تا با این اقدام هم معیشت و کشاورزی مردم پابرجا بماند و هم آن گونه جانوری فصل مهاجرت خود را در استان ما سالم بگذراند.
احمدی فارسانی اضافه کرد: علاوه بر آن هر ساله در مسیر مهاجرت هم پرندگان شکاری و هم پرندگان آبزی و کنار آبزی هستیم که مدتی را در آبگیرها و تالابهای استان اقامت دارند که در این رابطه تلاش بر آن است که با استفاده از توان اداره کل و اضافه کردن این توان با استفاده از امکانات روز زیستگاههایی را که آسیب دیدهاند نسبت به احیای آن اقدام داشته باشیم.
وی یادآور شد: علاوه بر دیده شدن میش مرغ در دشت اسدآباد، امسال در منطقه شکار ممنوع نهاوند مشاهده یک قلاده خرس قهوهای به همراه دو توله آن گزارش شده که همه این موارد نشان از ارتقا ضریب امنیتی مناطق زیستگاهی استان دارد.
به گزارش ایسنا، دشت اسدآباد در مجاورت منطقه حفاظت شده آلمابلاغ در گذشتهای نه چندان دور یکی از زیستگاههای با اهمیت نادرترین گونه جانوری جهان به نام «میش مرغ» بوده که تغییرات گسترده ایجاد شده در وضع زیستگاهی این پرنده به ویژه پیشرفت کشاورزی و هجوم کشاورزان به سمت زیستگاه میش مرغ، نسل آن را در این دشت با انقراض مواجه کرد.
انتهای پیام
نظرات