• سه‌شنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۱:۲۳
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404023021656
  • خبرنگار : 71299

معرفی بقعه امامزاده سیدناصرالدین (ع) در زرین‌آباد دهلران

معرفی بقعه امامزاده سیدناصرالدین (ع) در زرین‌آباد دهلران

ایسنا/ایلام باستان‌شناس و محقق ایلامی گفت: مرقد مطهر امامزاده سیدناصرالدین (ع) در شمال‌غربی بخش زرین‌آباد دهلران، یکی از مهم‌ترین مرقدهای مذهبی منطقه «سادات بزرگ» است که ریشه‌های تاریخی آن به دوره شاه صفی صفوی بازمی‌گردد.

دکتر حبیب‌الله محمودیان در معرفی این امامزاده در گفت‌وگو با ایسنا افزود: بقعه مبارکه امامزاده سیدناصرالدین (ع) در روستای علی‌آباد بزرگ، معروف به «سادات بزرگ»، واقع در ۲۰ کیلومتری شمال غربی شهر پهلۀ زرین‌آباد در شهرستان دهلران قرار دارد، که ریشه‌های آن به دوره‌های مختلف تاریخی اسلامی، صفویه و قاجاریه بازمی‌گردد.

وی خاطرنشان کرد: بنای قدیمی این بقعه دارای عناصر معماری خاصی همچون ایوان، گلدسته، رواق و گنبد دوپوش عرقچینی با ساقه بلند بوده اما متأسفانه در سال‌های اخیر تخریب و جای خود را به یک بنای جدید داده است.

این دانش‌آموخته باستان‌شناسی افزود: بر اساس منابع تاریخی موجود، بنای این بقعه را می‌توان به سه دوره تقسیم کرد دوره اول ساخت در زمان شاه صفی صفوی (۱۰۳۸–۱۰۵۲ ه.ق) بوده است که بنا به‌صورت چهارطاقی از سنگ، گچ و آجر احداث شده بود، دوره دوم ساخت در دوره قاجار و در زمان حکومت والی‌گری حسین‌قلی‌خان صارم‌السلطنه صورت گرفته است و بالاخره دوره سوم تجدید بنا در سال ۱۳۶۶ ه.ش انجام شده است.

                                                       معرفی بقعه امام‌زاده سیدناصرالدین (ع) در زرین‌آباد دهلران

وی توضیح داد: در شکل فعلی بنا، مرقد مطهر سیدناصرالدین (ع) بر روی یک چهارطاقی قرار گرفته و توسط چهار شبستان احاطه شده است. جهت کلی بنا از شمال به جنوب است و ورودی اصلی در ضلع شمالی داخل ایوان قرار دارد. در هر طرف ایوان دو رواق وجود دارد که به زیبایی بخش داخلی بنا می‌افزاید.

محمودیان تشریح کرد:  سیدناصرالدین (ع) فرزند سلطان سید محسن بن سید محمدالمشعشع است که در جریان لشکرکشی شاه اسماعیل صفوی به عراق، خوزستان و لرستان در سال ۹۱۴ ه.ق در منطقه پشتکوه لرستان به شهادت رسیده است. سلطان سید محسن نیز حدود چهل سال بر مناطق گسترده‌ای از جمله بصره، خلیج فارس، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و صیمره تا سال ۹۰۵ ه.ق حکومت داشته است.

وی افزود: نسب سادات مشعشعیان، از نسل امامزاده سیدناصرالدین (ع)، به سید ابراهیم المجاب بن محمد العابد بن موسی الکاظم (ع) می‌رسد، این شجره‌نامه اصیل، آنان را به یکی از خاندان‌های علوی و اشرافی در منطقه تبدیل کرده است.

                                                                          معرفی بقعه امام‌زاده سیدناصرالدین (ع) در زرین‌آباد دهلران

این محقق باستان شناسی گفت: در جوار مرقد مطهر، کتیبه‌ای به ابعاد ۵۰×۱۰۵ سانتی‌متر وجود دارد که شانزده بیت شعر از آقای سید امین موسوی رجبی، فرهنگی پیشکسوت استان ایلام، به مدح سید ناصر المُلقب به سید ناصرالدین، جا سازی شده است. این شخصیت فرهیخته، اشعاری تحت عنوان «لاله‌های جاویدان» و مجموعه‌های خطی متعددی شامل شجره‌نامه، یادداشت‌های تاریخ معاصر و تاریخ مشعشعیان به یادگار گذاشته است.

محمودیان اضافه کرد: امامزاده سیدناصرالدین (ع) در طول سال پذیرای تعداد زیادی از زائران و شیعیان اهل‌بیت (ع) است. وجود این مزار مقدس، نقش مهمی در تبلیغات دینی و همچنین حفظ هویت تاریخی و نسبی منطقه ایفا کرده است. در منابع تاریخی و انسابی، از جمله الراغب، نیز به خاندان آل سید ناصرالدین اشاره شده است که از خاندان‌های علوی ساکن در پشتکوه، عراق و دیگر مناطق هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha