محمدجواد جمالی در گفتوگو با ایسنا درباره دلیل تاکید آمریکا بر نادیده گرفتن حق غنیسازی ایران، اظهار کرد: در دکترین سیاسی آمریکا این مساله وجود دارد که همیشه مسائل حقوقی بینالمللی باید در جهت اهداف آنها باشد و اگر این مسائل حقوقی منافع آنها را تامین نکرد حتما باید از آن عدول کنند. خروج آمریکا از سازمانهای بینالمللی مختلف و چندگانگی برخورد با مسائل حقوقی بینالملل بابت همین دکترین است.
وی ادامه داد: ایران چون عضوNPT است حق استفاده از فعالیت صلحآمیز هسته ای را مانند سایر کشورهای عضو NPT دارد، اما آمریکا در این زمینه هم برخورد دوگانه دارد. اعضای این معاهده حق غنیسازی اورانیوم دارند و نظارت بر آنها هم حتی باید فنی باشد نه سیاسی و حتی به این کشورها هم در زمینه فعالیت هستهای کمک شود.
این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: وقتی از آقای گروسی درباره بمبهای هستهای اسرائیل صحبت میشود، او میگوید اسرائیل عضو NPT نیست. در حالی که ایران عضو این معاهده هست را میخواهند از حقوق هستهای محروم کنند. هدف آمریکا هم از مذاکره با ایران دستیابی به تفاهم نیست چون آنها با ایران تخاصم شدید دارند. لازم است این جمله باراک اوباما را یادآوری کنم که وقتی مورد انتقاد شدید جمهوریخواهان قرار گرفت، گفت که «من اگر میتوانستم حتی پیچ و مهرههای سیستم غنیسازی ایران را باز میکردم» آنها این کار را با لیبی انجام دادند و تاسیسات هستهای این کشور را با کشتی از این کشور خارج کردند، ولی نمیتوانند این کار را با ایران انجام دهند.
جمالی افزود: هدف آمریکا از مذاکره فعلی با ایران هم همان است که اوباما گفت؛ با این حال آنها با توجه به قدرت ایران نمیتوانند به هدفشان برسند؛ بنابراین سعی میکنند که با چانهزنی از طریق فشار رسانهای و مصاحبههای سردرگمکننده ویتکاف و روبیو و اجرای سیاست چماق و هویج از سوی ترامپ به حداکثر اهداف خود برسند؛ البته آنها میدانند که قادر نیستند غنیسازی را در ایران به صفر برسانند، ولی با این اقدامات میخواهند تا جایی که امکان دارد سطح غنیسازی را پایین آورده و پژوهشهای هستهای ایران را نیز محدود کنند. آمریکا به دنبال این است که با حربه اعتمادسازی نظارتهای پادمانی و فراپادمانی انجام دهد که نسبت به سایر کشورها اعمال نشده است.
این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در این بین ایران خوشبختانه از توانمندی دفاعی خوبی برخوردار است و آمریکا و اسرائیل نمیتوانند به ایران ضربه نظامی زده و ضربهای نخورند. از سویی مراکز هستهای ایران به لحاظ ایمنیسازی در شرایط مناسبی است و ایران قدرت چانهزنی در مقابل آمریکا را دارد. البته ایران هم در زمینه اقتصادی نقطهضعف دارد و آمریکا در حین مذاکرات هم هفتهای نیست که تحریم جدیدی اعمال نکند. ما هم در مقابل باید همین کاری که هیات مذاکرهکننده کشورمان انجام داده را دنبال کرده یعنی پاسخهای متین، قاطع و کوتاه به طرف مقابل بدهد. البته اینکه ما در کشور در مورد مذاکرات یک صدا به دنیا مخابره می کنیم هم اهمیت زیادی دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این احتمال هم وجود دارد که آمریکا از طریق اروپا از حربه مکانیسم ماشه استفاده کرده و ممکن است در چند روز آینده به خصوص از طرف فرانسه شاهد اقداماتی در جهت اجرای فشار بیشتر بر کشورمان بوده که باید برای آن هم برنامه مشخصی داشته باشیم. البته جلساتی با تروئیکای اروپایی برگزار شده که امیدوارم به نتیجه برسد.
انتهای پیام
نظرات