• چهارشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۰:۴۴
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404023122456
  • خبرنگار : 71299

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی ایلام مطرح کرد:

روش‌های بهبود عملکرد دوقلوزایی در گوسفندان کردی

روش‌های بهبود عملکرد دوقلوزایی در گوسفندان کردی

ایسنا/ایلام روز انتقال یافته تحقیقاتی با عنوان بهبود عملکرد دوقلوزایی در گله‌های گوسفند کردی در زرنه شهرستان ایوان با هدف ارتقاء بهره‌وری در واحدهای دامداری، معرفی دستاوردهای علمی جدید و انتقال یافته‌های پژوهشی به‌بهره‌برداران برگزار شد.

این برنامه با مشارکت پژوهشگران، دامداران، کارشناسان جهاد کشاورزی و فعالان حوزه دامپروری، به‌دنبال ایجاد ارتباط موثر میان نتایج تحقیقات علمی و کاربرد عملی آن در توسعه پایدار دامداری منطقه است.

جواد احمدپناه عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام امروز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت در این دوره آموزشی گفت: چندقلوزایی یک صفت اقتصادی مهم است که بهره‌وری گوسفند را از نظر تولید تعداد بیشتری بره و نهایتاً تولید گوشت افزایش می‌دهد، چندقلوزایی بین و درون نژادهای گوسفند متفاوت است و به‌سرعت تخمک‌ریزی وابسته بوده و تحت تأثیر تعداد تخمک‌های بارورشده است، هر چه میزان تخمک‌ریزی بیشتر باشد، تخمک‌های بیشتری برای لقاح در طول دوره فحلی در دسترس خواهند بود و احتمال چندقلوزایی افزایش می‌یابد.

وی خاطرنشان کرد: یکی از روش‌های مدیریتی افزایش بازده تولیدمثل گوسفند و افزایش چندقلوزایی، تنظیم برنامه تغذیه‌ای آنان قبل از جفتگیری است که تحت عنوان فلاشینگ از آن یاد می‌شود، در این شیوه سطح تغذیه میش به‌منظور آزادشدن تخمک‌ها بالا برده می‌شود و در نهایت افزایش چندقلوزایی و هماهنگی فحلی اتفاق می‌افتد به‌منظور بالا بردن سطح تغذیه دوهفته قبل از جفتگیری، روزانه ۳۰۰ گرم دانه غلات داده شده و تا ۲ هفته بعد از جفتگیری ادامه داده می‌شود.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام توضیح داد: یکی از روش‌های مؤثر در بهبود باروری همزمان‌سازی فحلی است، با همزمان‌سازی فحلی دوره زایش دام‌ها کوتاه شده می‌شود همچنین بره‌های حاصل از همزمانی فحلی همگی هم سن بوده که جهت فروش، پرواربندی و جایگزینی مناسب هستند.

روش‌های بهبود عملکرد دوقلوزایی در گوسفندان کردی

احمدپناه تشریح کرد: هورمون مورد استفاده در هم‌زمانی فحلی پروژسترون است که به‌روش‌های مختلف به دام داده می‌شود از جمله روش‌های دریافت پروژسترون توسط دام می‌توان به‌تزریق پروژسترون، استفاده از اسفنج و سیدر اشاره کرد.

مدیر بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام گفت: برای بهبود عملکرد دوقلوزایی در گوسفندان دو روش اصلاح نژادی وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به اصلاح داخل نژادی به‌صورت انتخاب ژنتیکی برای صفات تولیدمثل در طی نسل‌ها و حصول بهبود ژنتیکی و اصلاح خارج نژادی را نام برد، روش دیگر انتقال ژن‌های موثر بر دوقلوزایی به گوسفندان کردی و تثبیت آن‌ها در جمعیت است.

به گفته‌ وی، راهکار ژنتیکی استفاده از انتخاب در گله جهت بهبود دوقلوزایی است که با هویت‌گذاری و رکوردگیری از دام‌های مولد و سپس ارزیابی ژنتیکی آن‌ها و انتخاب دام‌های با ارزش اصلاحی بالاتر امکان پذیر است، نیاز است دامداران به‌منظور جلوگیری از افزایش همخونی در گله و چرخش قوچ‌های با عملکرد مناسب تولیدمثلی، چرخش قوچ در بین گله‌های خود داشته باشند تا ژن‌های موثر بر دوقلوزایی در بین گله‌ها تکثیر شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha